Alkuperäinen nimi: 
Final Fantasy VII: Advent Children
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
126
Final Fantasy VII: Advent Children Complete (Blu-ray)
J. Pikkarainen, Su, 27/06/2010 - 00:00

Elokuva
Suoraan klassikkopelin lopusta jatkava Final Fantasy VII: Advent Children saa teräväpiirtokäsittelyssä muutakin kuin tykimmän ääniraidan ja kauniimman ulkoasun. Complete-lisäkkeellä varusteltu elokuva sisältää peräti 26 minuutin edestä lisää kohtauksia, mikä tekee aiemmin DVD:llä julkaistun version hieman hektisestä rakenteesta huomattavasti selkeämmän ja juonikuvioiltaan täyteläisemmän. Tällä erää myös pelistä tietämättömät pääsevät kärryille hieman paremmin, mutta Advent Children Complete on edelleen tähdätty puhtaasti fanimarkkinoita varten.

Kirjaimellisesti pelin lopusta jatkava elokuva nyökkää ensimmäisestä kohtauksesta lähtien kohderyhmälleen. Varsinainen juoni saa alkunsa 498 vuotta aiemmin. Cloud (Takahiro Sakurai) kumppaneineen on kukistanut pari vuotta aiemmin maailmaa uhanneen Sephirothin (Toshiyuki Morikawa), mutta mysteerinen geostigma-tauti tappaa ihmisiä, eikä parannuskeinoa ole löydetty. Elo järkkyy entisestään Kadaj’n (Shotaro Morikubo) jengin ilmestyessä kuvioihin etsien Äitiä ja kidnapatessaan Midgarin kaupungin geostigmaa sairastavat lapset.

Taustoihin ei liiemmin kuluteta aikaa, sillä Advent Children Complete olettaa pelin olevan tuttu. Pelaamattomille maailma hahmoineen jääkin etäiseksi. Paras ratkaisu onkin nauttia vain tarjonnasta, sillä viimeistään puolivälissä taisteluun taivaalta tippuvat uudet hahmot ovat viimeinen pisara kenelle tahansa. Fanit hykertelevät onnessaan klassisille kommenteille ennen rientoa taustalla siintävää Bahamuthia vastaan. Pieniä tärppejä on sijoiteltu pitkin matkaa, hauskimpana eittämättä klassisen voittotunnarin nerokas käyttö. Lisäminuutit paikkaavat myös kaivatun puutteen pörröisten Chocobojen osalta, vaikkakin vain puuversiona.

Lisäykset ovat kauttaaltaan onnistuneita. Rauhallisempi alku valottaa geostigman vaikutuksia entistä selvemmin, mikä on myös pelanneita ajatellen hyvä ratkaisu. Pelissä tautia ei vielä ollut. Painoa on annettu enemmän sivuhenkilöille, pääasiallisesti Denzelille (Kyosuke Ikeda) sekä muskelikaksikolle Reno (Keiji Fujiwara) ja Rude (Taiten Kusunoki). Jälkimmäisten lisäkohtaukset valottavat hieman myös Shinra-korporaation kohtaloa sekä antavat aiemmin vain pikavisiitin tehneille Tsengille ja Elenalle muutaman oleellisen selityksen. Alun maltillisempi tahti pohjustaakin hyvin tulevaa toimintarytkettä, mille on siunaantunut niin ikään pari tuhdimpaa actionkohtausta. Rytmitys on hetkittäin hieman hukassa, mutta pääsääntöisesti lisäminuutit toimivat erinomaisesti.

Hienosäätöä on tehty myös elokuvan ulkoiseen ilmeeseen. Entisestään jo varsin yksityiskohtainen maailma on saanut moninkertaisesti lisäkansoitusta, tarkempaa tekstuuria ja aikaisempaa nuhruisemman lookin. Lukuisat yhteenotot jättävät taistelijat ruhjeiden ja veren tahrimiksi, mikä uupui DVD-julkaisusta tyystin. Tietokonegrafiikka on vielä neljän vuoden jälkeenkin parasta, mitä elokuvateollisuus on tällä saralla pystynyt tarjoamaan. Vuosien kehitystyö ja siihen palanut rahamäärä näkyy.

Final Fantasy VII: Advent Children Complete on entistä eheämpi kokemus. Kohderyhmä on edelleen fanit, joille ohjaajanversiota voi suositella varauksetta, mutta myös peliä pelaamattomat pääsevät juoneen mukaan aavistuksen helpommin. Pääasia pysyy fysiikkaa uhmaavissa toimintakohtauksissa, joiden hektisyys ja näyttävyys ovat vertaansa vailla. Puolivälin jälkeen kerronta on käytännössä yhdestä adrenaliinipyrähdyksestä toiseen pomppimista, jossa ainoastaan hahmot ja kulkuneuvot vaihtuvat. Lisätukea action saa Nobuo Uematsun mahtipontisesta orkesterikuorosta, jonka klassiset Final Fantasy VII -sävelmät ovat entistä vaikuttavammassa kuosissa.

Tekniikka
1.78:1-kuva on täysdigitaalisen antinsa vuoksi herkkua silmälle, ja ehtaa demomateriaalia. Satunnaista pehmeyttä lukuun ottamatta julkaisun tarkkuus paljastaa lukemattomia yksityiskohtia eri tekstuureissa. Aivan synkimmissä kohtauksissakin detaljien paljous on hämmentävä, mistä on kiittäminen mustan pään erinomaista toistoa. Paletti toistaa suurimmaksi osaksi harmaan ja ruskean eri sävyjä, mutta hyödyntää tarvittaessa kirjon muitakin värejä.

Dolby TrueHD 5.1 -ääniraita löytyy niin japanin- kuin englanninkielisenä. Toimintapainotteinen elokuva ottaa koko kotiteatterin hyötykäyttöön pienimpiä nyansseja myöten. Fysiikanlakeja uhmaavien ja villisti kieppuvien kohtausten aikana äänimaailma seuraa erinomaisesti tapahtumia asianmukaisissa kaiuttimissa. Matalat taajuudet antavat ruudulla näkyville tapahtumille sekä Nobuo Uematsun sävellyksille tarvittavan lisän peittämättä muita tehosteita.

Lisämateriaali
Julkaisun lisämateriaali jää hivenen vaisuksi. Vajaa puolituntinen anime-jakso On the Way to a Smile - Episode: Denzel on osaston paremmasta päästä, vaikka jääkin varsinaisen kerronnan osalta hivenen tylsäksi. Juoni kertoo takautuvasti Denzelin koettelemukset ennen ja jälkeen Advent Childrenin.

Reminiscence of Final Fantasy VII on kestoltaan reilu kaksikymmentä minuuttia. Peliin tutustumattomille tai muistiaan virkistäville tarkoitettu kooste yhdistelee alkuperäissä Final Fantasy VII -pelissä nähtyjä demoja ja keskusteluja luodakseen yleiskuvan tapahtumista ennen elokuvaa. Compilation-lisänimikkeellä varustettu vajaa puolituntinen kooste kertaa puolestaan elokuvan aikoihin ilmestyneiden, samaan maailmaan sijoittuvien uusien pelien tärkeimmät tapahtumat.

Legacy of Final Fantasy VII on lyhyt historiikki pelisarjan kulusta keskittyen luonnollisesti seitsemänteen osaan. Kestoltaan reilu kuusiminuuttinen kooste ei tosin tarjoa juuri muuta kuin myyntitietoja. Lopuksi levyltä löytyy vielä pelisarjan kolmannentoista osan teaser.

Yhteenveto
Final Fantasy VII: Advent Children Complete tuo lisäminuuteilla kaivattuja tarinallisia elementtejä juoneen sekä lisää toimintaa entistä näyttävämmäksi paketiksi. Puhtaasti faneille tarkoitettu elokuva ei hidastele kaksituntisesta kestostaan huolimatta, vaan tarjoaa menevää toimintaa loppuun saakka. Pelistä pitävät voivat pyöristää pisteet lähimpään seiskaan.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Ääni: 
Dolby TrueHD 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016