Alkuperäinen nimi: 
Free Jimmy
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
82
Free Jimmy
Saul Ahola, Ti, 14/08/2007 - 00:00

Elokuva
Norjalaisen sarjakuvapiirtäjä Christopher Nielsenin luoma animaatioelokuva Free Jimmy (2006) on täynnä seksiä, huumeita ja väkivaltaa - etenkin kahta jälkimmäistä. Lienee sanomattakin selvää, ettei elokuva sovellu lapsille. Englanninkielisen käsikirjoituksen kirjoitti Simon Pegg (Shaun of the Dead, Hot Fuzz), joka antoi myös äänensä yhdelle hahmoista. Muissa äänissä kuullaan muun muassa Phil Daniels, Jay Simpson, Kyle MacLachlan sekä Woody Harrelson, joka ei tunnu löytävän taidoilleen sopivia projekteja, vaan on joutunut ajautumaan sivuosien tulkitsijaksi. Periaatteessa hyvät ainekset vaihtoehtoiseen animaatiotuotantoon olivat siis käytössä, mutta homma osoittautuu paljon hauskemmaksi kansiteksteissä kuin itse elokuvassa.

Norjan alamaailmassa sattuu ja tapahtuu. Venläisen sirkusnorsu Jimmyn perässä juoksevat neljä säälittävää pikkurikollista, eläinten oikeuksien puolesta taisteleva idioottimainen vegaaniryhmä, Lapin mafia (kyllä vain) sekä metsästysporukka, jota johtaa meillä Suomessakin tuttu stereotypinen hahmo, peräkylän juntti, jonka isänmaallisuus kiteytyy kupittamiseen ja turpaan vetämiseen. Kaikilla näillä ryhmillä on omat motiivinsa kamoissa pyörivän sirkusnorsun kaatamiseen. Elokuva laukkaa pitkin pohjoisen Norjan vuonoja, välillä nousuissa, välillä laskuissa.

Animaation jälki on piristävän omaperäistä ja ilo silmälle. Piirrosjälki on täynnä likaisia pikku yksityiskohtia; arpia, parran sänkeä, verestäviä silmiä ynnä muita rosoisuuksia, jotka usein loistavat poissaolollaan jenkkiläisissä animaatioelokuvissa, joita Free Jimmy omalla tavallaan parodioi. Kuvallinen anti ja muutamat hauskuutukset ovat kuitenkin nopeasti kaluttu loppuun, jonka jälkeen elokuvan tekemisen realiteetit astuvat kehiin.

Vaikka Free Jimmy on mukavan erilainen ja sinänsä piristävä, on elokuva kuitenkin melkoinen sekamelska. Koko homman omaperäisyys nousee paikoitellen itsetarkoitukseksi, mikä ilmenee mitä röyhkeimpien iljetyksien kuvaamisena. Räjäytellään päitä, pyöritään kamoissa ja tapetaan amerikkalaisia turisteja – eikä tämä ole edes hauskaa. Lisäksi menoa vesittää kuivanpuoleinen dialogi, josta puolet on pikkurikollisten lakonista slangia ja toiset puolet pääasiassa kiroilua.

Itselläni ei sinänsä ole henkilökohtaisesti mitään elokuvissa esiintyvää väkivaltaa, kunnon kiroilua sekä päihteiden ja huumeiden käyttöä vastaan, mutta Free Jimmyssä koko touhulla ei vain ole oikein mitään päämäärää. Lyhyestä kestostaan huolimatta elokuva alkaa puuduttamaan pahasti jo ennen aikojaan. Tarkoituksellisen stereotypiset hahmot käyvät melko pian tylsiksi ja ärsyttäviksi, ja elokuvalta, joka niinkin avoimesti alleviivaa näiden ihmistyyppien heikkouksia, sopisi odottaa edes jonkinmoista sanomantapaista yhdistämään irrallaan roikkuvat langat. Vaikka elokuvalla on hetkensä, puuttuu siltä kantava idea ja päämäärä, jotta se jaksaisi viihdyttävää vajaa puolitoista tuntia. 

Tekniikka
Julkaisun tekniikkapuoli on kunnossa. Animaatio näyttää hyvältä ja piirtyy tarkasti ruudulle. Kuten yleensäkin animaatioelokuvien kohdalla, ei anamorfisesta laajakuvasta (1.85:1) löydy nipottamisen aihetta. Myös Dolby Digital 5.1 –ääniraita on laadultaan tasokas. Monikanavajärjestelmää käytetään innolla hyödyksi, ja elokuvan onnistuneimpiin puoliin lukeutuva musiikki kuulostaa erinomaiselta.

Lisämateriaali
DVD:n sisältämällä kommenttiraidailla ohjaaja lähinnä tähdentää animaation tekoa ja piirrospohjia, ja kehoittaa katsojaa suuntaamaan huomionsa tämän tästä yksityiskohtiin, joista ohjaaja on ilmeisen ylpeä. Tuntuu edelleen, että projektia ajoivat eteenpäin aivan muut voimat kuin esimerkiksi toimiva käsikirjoitus.

Making of –dokumentti (36 min.) käy hyvin yksityiskohtaisesti läpi elokuvan tekoa, ja on varmasti erittäin kiehtovaa katsottavaa animaatiosta kiinnostuneille. Dokumentti onkin paljon mielenkiintoisempi kuin itse elokuva.

Animatic-osio (14 min.) sisältää elokuvan pääpirteet luonnoksina. Deleted Scenes jää mysteeriksi, sillä sen takaa paljastuu vain parikymmentä sekuntia pitkä keskeneräinen tietokoneanimaatiopätkä, jossa hahmot popsivat hampurilaisia. Lisäksi levyltä löytyy elokuvan traileri.

Yhteenveto
Jos söpöjen eläinanimaatioiden karvat alkavat jo tarttua kurkkuun, voi Free Jimmy olla hyvää vaihtelua, mutta kovin onnistuneesta elokuvasta ei ole kyse. Free Jimmy on ajatustasolla Trainspottingin ja Dumbon omalaatuinen yhdistelmä, mutta käytänössä teos on kuitenkin sanalla sanoen tylsä.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Pan Visionille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1 ja 2.0
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016