Alkuperäinen nimi: 
Grace of Monaco
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Kesto: 
103
Grace of Monaco
Jussi U. Pellonpää, Pe, 16/05/2014 - 00:00

Elokuva
Vuonna 1961, viisi vuotta avioitumisensa Monacon ruhtinas Rainierin (Tim Roth) kanssa, rakastettu ja Oscar-palkittu amerikkalainen elokuvatähti Grace Kelly (Nicole Kidman) kohtasi todellisen haasteensa pienen valtion ensimmäisenä naisena. Samaan aikaan kun Gracea menestyksekkäästi elokuvissa ohjannut Alfred Hitchcock (Roger Ashton-Griffiths) yrittää maanitella tähteään tekemään paluun Hollywoodiin ja Marnie -elokuvansa pääosaan, Ranska ja Monaco ajatuvat veroerimielisyyksistä törmäyskurssille, joka uhkaa eskaloitua jopa sodaksi. Tulenarka tilanne purkautuu lopulta Gracen järjestämässä gaala-illassa, jonne saadaan paikalle myös Ranskan presidentti Charles de Gaulle (André Penvern).

Olivier Dahanin ohjaama ja Arash Amelin kirjoittama henkilökuva Grace of Monaco keskittyy viisaasti 1960-luvun alkuun ja tapahtumiin, jotka muokkasivat niin ruhtinaskunnan kuin sen rakastetun ruhtinattarenkin olemusta ja asemaa maailman silmissä. Samalla kun Grace of Monaco lähentelee jopa jännärigenreä esittäessään hoviin pesityneiden ranskanmielisten pettureiden etsintää, se valottaa varovaisesti Gracen ja tämän autoritäärisen isän vaikeaa suhdetta.

Luonnollisesti elokuva seuraa myös Gracen ja tämän aviomiehen, aristokraattisiin protokolliin tottuneen ja vaimonsa rempseää otetta välillä haukkoen seuraavan Rainierin suhdetta monien ongelmien keskipisteessä. Harmillisesti se samalla myös yksinkertaistaa valtioiden käymän kiivaan sanaharkan ja esittää Gracen hallitsevan persoonallaan myös vaikeat poliittiset dilemmat ilman sen suurempia yrittämättä. Kokonaisuus jää kuitenkin mukavasti plussalle, josta kiitos hyville näyttelijöille ja hallinnassa pysyvälle kerronnalle.

Nicole Kidman sädehtii arvokkaasti Gracen roolissa ja aina varma brittitulkki Tim Roth tekee Rainieristaan aidosti särmikkään hahmon. Sivummalla nähdään myös Frank Langella Gracen luottoystävänä isä Tuckina ja Derek Jacobi Gracelle opettavana kreivi D'Ailieresina. Paz Vega on laulajadiiva Maria Callas ja Milo Ventimiglia ruhtinattaren ovela tiedottaja Rupert Allen.

Yhteenveto
Asiallinen ja kohdettaan kunniottava henkilökuva yhdestä rakastetuimmasta elokuvatähdestä ja erityisestä ihmisestä kaiken kimalteen takana.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016