Grand Budapest Hotel, The
Jussi U. Pellonpää, Su, 20/04/2014 - 00:00

Elokuva
Eletään 1930-luvun kuohuvia vuosia ja kuvitteellisessa Zubrowskan alppivaltiossa tapahtuu kummia. Ökyrikas Madame D (Tilda Swinton) kuolee hämärissä olosuhteissa ja jättää mittamattoman arvokkaan taulun perinnöksi Grand Budapest Hotelin liukkaalle portieerille Gustave H:lle (Ralph Fiennes). Tästähän ei madamen psykoottinen poika Dmitri (Adrien Brody) ilahdu, vaan hankkii ruman käsikassaransa J.G. Joplingin (Willem Dafoe) avulla Gustaven telkien taakse murhasta syytettynä. Gustaven ainoa mahdollisuus on pako, johon apua tarjoaa Budapestin uusi monitaitoinen pikkolo Zero (Tony Revolori).


Wes Andersonin
elokuvilla on oma vannoutunut fanikuntansa ja sitten on niitä, jotka pitävät miehen persoonallisia leffoja itsekeskeisinä älykköfarsseina ja ainoastaan sisäpiirille lämpeävinä kummajaisina. The Grand Budapest Hotel ei tämän määreen mukaan tuota pettymystä, vaan on kaikin puolin andersonimainen ilmestys, jossa kronologiastakin huolehtii useampi kertoja, useammassa  eri aikatasoissa. T.G.B.H. kumartaa paitsi vanhalle eurooppalaiselle elokuvaperinteelle, myös kulta-ajan slapstick-komedialle, joita kumpaakin kunnioitetaan teknisin keinoin. Kameraliikkeet (kuvaajana Andersonin vakkari Robert D. Yeoman) ovat liioitellun jäykkiä, ajoja ja panorointeja, kompositiot räikeän asetelmallisia, värimaailma päälle groteski ja efektit vasitella erottuvan kömpelöitä.

Visuaalisia vitsejä ja verbaalia nokitusta katkeamattomana virtana valkokankaalle syöttävä elokuva on huumorintajultaan kuin kuivajauhettua Monty Pythonia ilman sen ronskia röyhkeyttä yhdistettynä mykän aikakauden törmäilykomiikkaan ja pikkutuhmiin ylilyönteihin, mutta kovasta yrittämisestään huolimatta leffa jää pelkäksi kuriositeetiksi, tekijänsä tutuksi näköispatsaaksi. Stefan Zweigin kirjoituksista inspiraationsa saaneen The Grand Budapest Hotelin ovat käsikirjoittaneet Anderson ja Hugo Guinness.

Miehitys sitä vastoin on huikea, eikä Andersonilla olekaan koskaan ollut hankaluuksia saada haluamiaan näyttelijöitä elokuviinsa. Pääosassa ehtymättömän energinen Ralph Fiennes todistaa kaiken muun lisäksi olevansa myös ykkösluokan koomikko, joten uusi tulokas Tony Revolori jääkin Zerona suosiolla sidekickin asemaan. F. Murray Abraham on vanha Zero, Tom Wilkinson kuuluisa kirjailija vanhana ja Jude Law tämän nuorempi versio sekä Saoirse Ronan nuoren Zeron rakastettu Agatha. Jeff Goldblum poikkeaa kuvissa lakimiehenä ja Edward Norton rehellisenä poliisina. Niminaamojen pitkästä listasta johtuen kaikille tähdille ei suinkaan riitä tasapuolisesti valkokangasaikaa, ja niinpä Harvey Keitel, Bill Murray, Owen Wilson, Jason Schwartzman, Mathieu Amalric ja Bob Balaban lähinnä vain vilahtavat kuvissa.

Yhteenveto
Wes Andersonia fanittaville The Grand Budapest Hotel on ehdoton Must See -elokuva, mutta mieheen aiemmin tutustumattoman katsojan kannattaa hetki harkita muitakin vaihtoehtoja ennen lipun lunastamista.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016