Alkuperäinen nimi: 
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K11
Kesto: 
135
Harry Potter ja Azkabanin vanki
Jari Tomppo, Ti, 11/01/2005 - 00:00

Elokuva

Kaksi ensimmäistä Harry Potter -elokuvaa ohjannut Chris Columbus siirtyi sarjan kolmannessa elokuvassa, Harry Potter ja Azkabanin vanki, ohjaajan tuolilta tuottajaksi. Ohjaajaksi pestattiin meksikolaissyntyinen Alfonso Cuarón, jonka edellinen ohjaus Ja äitiäs kanssa (Y tu mamá también, 2001) keräsi kiitosta niin kriitikoilta kuin katsojilta.

En ole lukenut yhtään Harry Potter -kirjaa, mutta ei tarvitse olla perehtynyt kirjoihin havaitakseen, että sarjan kaksi ensimmäistä elokuvaa kärsivät vakavasta mammuttitaudista. Ilmeisesti mukaan oli yritetty mahduttaa kirjojen tapahtumat ja henkilöt koko loistossaan. Siitä seurasi, että lopputulos oli liian pitkäksi venytettyä sekametelisoppaa, josta kirjoja lukemattoman katsojan oli vaikeaa löytää olennaisia tapahtumia ja henkilöhahmoja. Harry Potter ja Azkabanin vanki on toista maata. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei tästäkään elokuvasta puutu, mutta tapahtumiin keskitytään kaikessa rauhassa, ja henkilöille annetaan tilaa hengittää ja toimia. Tiettävästi käsikirjoittaja Steve Kloves on elokuvan käsikirjoituksen suhteen ottanut huomattavia vapauksia kirjaan verrattuna. Kirjojen ystävien on kuitenkin turha huolestua: Harry Potter -elokuviin ei tehdä yhtään muutosta kirjoihin verrattuna ilman J.K. Rowlingin lupaa, joten konflikteja sen enempää menneisiin kuin tuleviin tapahtumiin ei Rowlingin mukaan ole tiedossa.

Eritoten roolihahmojen kehityksen havaitsee Daniel Radcliffen vaikuttavalla tavalla tulkitsemassa nimihenkilössä ja tämän parhaissa ystävissä: Emma Watsonin näyttelemässä Hermione Grangerissa ja Ron Weasleyssa, jonka roolissa Rupert Grint pääsee esiin aivan eri tavalla kuin kahdessa edellisessä elokuvassa. Niin ikään myös Hermione on Azkabanin vangissa sivuhahmon sijasta paljon toimivampi ja itsenäisempi henkilö. Harry Potterin arkkivihollinen, pahanilkinen Draco Malfoy (Tom Fenton) sen sijaan tuottaa pienen pettymyksen. Kahdesta edellisestä elokuvasta tutun nokkelan kiusanhengen sijasta Malfoy on tällä kerralla vain ärsyttävä rääpäle, muistuttaen enemmän tavallista 13-vuotiasta koulukiusaajaa kuin häijyluontoista velho-oppilasta.

Harry Potter ystävineen on varttunut murrosikään, ja edessä on kolmas lukuvuosi Tylypahkan velhokoulussa. Matkalla Tylypahkaan Harry saa kuulla vaarallisen rikollisen, Sirius Mustan, karanneen pahamaineisesta Azkabanin vankilasta, josta yksikään sinne tuomittu ei ole onnistunut pakenemaan. Erityisesti Harryn mielenrauhaa järkyttää, kun hän kuulee Sirius Mustan olevan mahdollisesti osallisena Harryn vanhempien kuolemaan, yhdessä sen-jonka-nimeä-ei-saa-mainita kanssa. Sirius Mustan pakenemiseen suhtaudutaan vakavasti myös Tylypahkassa. Koulun sisäänkäyntejä ilmestyvät vartioimaan Azkabanin vankilan vartijat, synkkiin mustiin viittoihin verhoutuneet ankeuttajat, jotka eivät erottele kohteitaan, vaan ovat valmiit imemään elinvoiman jokaisesta tielleen osuvasta olennosta.

Uusi lukuvuosi tuo myös uusia opettajia kouluun. Pimeyden voimilta suojautumista opettaa professori Lupin, jonka roolissa tapaamme David Thewlisin. Lupinilla tuntuu olevan omatkin pimeät salaisuutensa. Erityisesti Alan Rickmanin mahtavasti näyttelemä professori Kalkaros suhtautuu uuteen opettajaan peittelemättömän epäluuloisesti. Ennustamisen saloihin puolestaan perehdytään Emma Thompsonin tulkitseman lehtori Punurmion johdolla. Päänvaivaa Harrylle ja Ronille tuottaa myös Hermione, joka tuntuu olevan useassa paikassa samanaikaisesti.

Aikaisemmista elokuvista tuttu Tylypahkan puutarhuri Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane) on myös saanut pestin opettajaksi, aineenaan luonnollisesti taikaeläinten kouluttaminen ja hoito. Saagan aikaisemmissa osissa professori Albus Dumbledorea näytelleen Richard Harrisin kuoltua, hänen roolinsa peri siihen alun perin, ainakin huhujen mukaan, kaavaillun Christopher Leen sijasta Michael Gambon, joka joutui astumaan melkoisen suuriin saappaisiin. Gambon selviää kuitenkin haasteesta mainiosti, sillä hän ei edes yritä toistaa Harrisin roolitulkintaa, vaan tekee oman, irlantilaisella aksentilla puhuvan, versionsa Dumbledoresta, onnistuen mainiosti.

Ankeuttajien läsnäolosta huolimatta Sirius Musta onnistuu selvittämään tiensä Tylypahkan alueelle uhkaamaan Harry Potteria. Sirius Mustan roolissa Gary Oldman (tuttu mm. elokuvista  Léon, 1994, ja Bram Stokerin Dracula, 1992) luo hahmostaan sekä uhkaavan että sympaattisen, joskin myös melkoisesti Oldmanin aikaisempia vastaavia roolihahmoja muistuttavan. Yhteenotolta Harry Potterin ja Sirius Mustan välillä ei voida välttyä, mutta keneen Harry lopulta voi luottaa, uskollisten ystäviensä Ronin ja Hermionen lisäksi?

Harry Potter ja Azkabanin vanki on kahteen edelliseen, lähinnä lapsikatsojille ja Potter-fanaatikoille suunnattuihin, elokuvaan verrattuna selvästi tummasävyisempi, aikuisempi ja kaikin tavoin paremmin toimiva elokuva, josta nauttiakseen ei tarvitse olla perehtynyt alan kirjallisuuteen. Ohjaajan vaihdos on tehnyt saagalle hyvää. Nähtäväksi jää, kuinka mainio draamaohjaaja Mike Newell tulee onnistumaan sarjan neljännen elokuvan kanssa.

Kuva
Anamorfinen 2.35:1 -kuvasuhteinen kuva ei anna aihetta huomautuksiin, vaan kuva on sillä tasolla kuin tämän budjetin elokuvalta sopii odottaa. Kuva on terävä ja värikylläinen, eikä kuvassa esiinny mitään asiaan kuulumattomia ilmiöitä.

Kahdesta edellisestä Potterista poiketen valtaosa elokuvasta on kuvattu Skotlannissa, joten ei ole ihme, että pääosin studiotiloissa kuvattuihin edeltäjiin verrattuna Harry Potter ja Azkabanin vanki on yleisilmeeltään selkeästi ilmavampi ja Tylypahkan miljööt vaikuttavat nyt kertaluokkaa uskottavammilta.

Ääni
Englanninkielinen Dolby Digital 5.1 -ääniraita on samaa tasoa kuvan kanssa, toistaen kaiken ääniraidalle taltioidun esimerkillisellä tavalla. Myös surround-kanavia ja subwooferia hyödynnetään mallikelpoisesti sopivissa kohtauksissa. Mainitsemisen arvoinen on esimerkiksi kohtaus, jossa Harry Potter ensimmäisen kerran tekee tuttavuutta ankeuttajan kanssa.

Alkuperäisen ääniraidan lisäksi tarjolla on dubbaukset DD 5.1 -ääniraidalla ruotsiksi ja islanniksi. Suomenkielistä dubbausta ei levyltä löydy, mutta enpä sellaiselle keksi mitään järjellistä käyttöä.

John Williamsin elokuvaan säveltämä musiikki on viimeisen päälle ammattitaitoista ja hienoa työtä, mutta tuo väkisinkin mieleen saman miehen aikaisemmat sävellystyöt.

Lisämateriaali
Levy 1:

Traileri:

  • Polar Express (1:40 ; 1.85:1 anamorfinen ; DD 2.0)

Aina ykköslevyä soittimeen syötettäessä katsoja pakotetaan katsomaan yllä mainittu traileri kokonaisuudessaan. Voiko parempaa keinoa keksiä saada kuluttajaparka vihaamaan kyseistä elokuvaa?

Harry Potter Trailerit:

  • Year One: Harry Potter ja viisasten kivi (2:17)
  • Year Two: Harry Potter ja salaisuuksien kammio (2:08)
  • Year Three: Harry Potter ja Azkabanin vanki (1:45)

Kaikki trailerit esitetään amamorfisella 2.35:1 -kuvalla ja Dolby Dgital 2.0 Surround -äänellä.

Lisäksi ykköslevyllä on eräiden muiden Warner-julkaisujen tyyliin staattinen luettelo elokuvan näyttelijöistä ja tekijöistä.

Levy 2:

Ei ole tämäkään bonuslevy turhalla selkeydellä pilattu. Levyn päävalikko kun tarjoaa vain viisi kryptiseltä kuulostavaa englanninkielistä vaihtoehtoa. Onneksi levykotelosta löytyy suomenkielinen vihkonen, jossa on bonuslevyn sisällysluettelo selkokielisessä muodossa:

Divination Class (Ennustamisen tunti)

Trelawneys Crystal Ball (Punurmion kristallipallo: Lisäkohtauksia)
Viisi elokuvasta pois jätettyä viimeistelemätöntä kohtausta. Kohtaukset on poistettu täysin ansaitusti, joten ne kiinnostanevat vain paatuneimpia Potter-fanaatikkoja. Katkelmien pituuden vaihtelevat puolesta minuutista vajaaseen kahteen minuuttiin, ja ne esitetään letterboxattuna kuvasuhteella 2.35:1. Ääniraita on DD 2.0.

Creating the Vision (Vision luominen)
Elokuvan tuottajat ja ohjaaja yhdessä J.K. Rowlingin kanssa kertovat näkemyksiään elokuvan tarinasta ja sen synnystä. Kesto: 11:15, kuvasuhde: 1.33:1, ääni: DD 2.0.

Head to Shrunken Head (Kutistettu pää haastattelee):

  • Sankarit: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson (6:45)
  • Rohkelikot: James Phelps, Oliver Phelps, Devon Murray, Matthew Lewis (6:08)
  • Luihuiset: Tom Felton, Jamie Waylett, Josh Herdman (4:41)
  • Professori Lupin ja Sirius Musta: David Thewlis & Gary Oldman (6:06)
  • Professori Dumbledore ja Rubeus Hagrid: Sir Michael Gambon & Robbie Coltrane (6:29)
  • Dursleyn perhe: Harry Melling, Richard Griffiths, Fiona Shaw, Pam Ferris (5:01)
  • Elokuvan tekijät: Alfonso Cuarón, Stuart Craig, Michael Seresin (7:40)

Great Hall (Suuri sali)

Catch Scabbers! (Nappaa Kutka!)
Interaktiivinen kolmitasoinen peli, jossa tehtävänä on pyydystää elokuvassa seikkaileva Ron Weasleyn lemmikkirotta, joka on lähtenyt karkuteille.

Choir Practice (Kuoroharjoitukset)
Karaoketyyliin esitetty kooste elokuvan kohtauksista, taustalla kuoromusiikkia, ja mukana laulamisen helpottamiseksi sanat pyörivät kuvan alareunassa. Kesto: 1:35, kuvasuhde: 2.35:1 letterbox, ääni: DD 2.0. Onkohan joku oikeasti kaivannut tälläista?

The Quest of Sir Cadogan (Ritari Cadoganin tutkimusmatka)
Interaktiivinen peli, jossa tutkitaan myös Tylypahkan liikkuvia muotokuvia.

Defense against Dark Arts (Pimeyden voimilta suojautuminen)

Muistipeli: Magic you may have missed (Tarvittavaa taikuutta)
Nuorille katsojille tarkoitettu simppeli muistipeli, josta englanninkielisenä tuskin kovin suurta hupia irtoaa tavoitellun kohderyhmän keskuudessa.

Tour Lupin's Classroom (Kiertoajelu Lupinin luokkahuoneeseen)
Itseohjattu 360 asteen kiertoajelu professori Lupinin luokassa.

Tour Honeydukes (Kiertoajelu Hunajaherttuan makeiskaupassa)
Itseohjattu 360 asteen kiertoajelu karkkikaupassa.

Hogwart's Grounds (Tylypahkan tiluksilla)

Hagrid's Hut (Hagridin mökki)

  • Care of Magical Creatures (Taikaeläinten huomassa): Eläinten kouluttajat Gary Gero, Dave Sousa ja Jim Warren kertovat työstään ja elokuvassa esiintyvien eläinten kouluttamisesta. Kesto: 4:33, kuvasuhde: 1.33:1, ääni: DD 2.0.
  • Conjuring a scene (Kohtauksen loihtiminen): Elokuvan make-up -vastaavat ja erikoistehosteiden luojat kertovat haasteistaan. Kesto: 14:57.
  • Game Preview (Pelin ennakkokatselu): Traileri EA:n tekemästä Harry Potter -pelistä. Kesto: 1:02.

DVD-ROM

  • Tylypahkan aikajana
  • Maagisia keräilykortteja

DVD-ROM materiaaliin en tutustunut, sillä sen katselu olisi edellyttänyt ylimääräisen ohjelmiston asentamista koneeseen.

Lisämateriaalia on siis määrällisesti runsaasti, mutta suurin osa siitä on selvästi suunnattu Harry Potter -kirjojen pääasialliselle kohdeyleisölle, eikä mukaan ole mahtunut yhtään kattavaa dokumenttia elokuvan tekemisestä, kommenttiraidoista puhumattakaan.

Plussaa siitä, että kaikki haastattelut ym. on tekstitetty myös suomeksi. Sen sijaan pitkä miinus irtoaa puolestaan siitä, että kahden edellisen Harry Potter DVD:n tyylikkään pahvikotelon sijasta Harry Potter ja Azkabanin vanki DVD on pakattu tavalliseen muovikoteloon, joka paitsi näyttää tylsältä ja halvalta, erottuu räikeästi hyllyssä sarjan edellisistä julkaisuista.

Yhteenveto
Kahteen edelliseen elokuvaan verrattuna Harry Potter ja Azkabanin vanki on selvästi kypsempi, synkempi ja kiehtovampi elokuva, mutta mistään fantasiagenren klassikosta on vielä liian aikaista puhua. Aika ja jatko-osat näyttävät, miten velhopojan seikkailut tulevat kestämän kulutusta elokuvan muodossa.

DVD on kuvan ja äänen puolesta huippulaatuinen, mutta lisämateriaali ei anna aihetta kovin suuriin riemun kiljahduksiin.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Traileri: Polar Express - Luettelo tekijöistä - 3 Harry Potter -traileria - 5 poistettua kohtausta - Creating the Vision - Haastatteluja - Peli: Catch Scabbers! - Laulun sanoja - Peli: The Quest of Sir Cadogan - Peli: Magic You May Have Missed - Tour Lupin's Classroom - Tour Honeydukes - Care of Magical Creatures - Behind the Scenes - Conjuring a Scene - Traileri: Peli - DVD-ROM materiaalia
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016