Alkuperäinen nimi: 
Buried
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
95
Haudattu
Arto Lappalainen, To, 30/09/2010 - 00:00

Elokuva
Irakissa rahtia ajava amerikkalainen rekkakuski Paul Conroy (Ryan Reynolds) herää puuarkusta elävältä haudattuna tietämättä, minne ja kuinka syvälle. Viimeinen muistikuva on aavikolta, missä sotilaiden suojaaman saattueen kimppuun hyökättiin ja Paul ilmeisesti ainoana eloonjääneenä päätyi toistaiseksi tuntemattomasta syystä maan uumeniin. Ahtaasta vankilasta löytyy apuvälineiksi sytkäri ja yllättäen myös kännykkä, johon tuleva puhelu paljastaa tilanteen todellisen laidan kaikessa kammottavuudessaan. Alkaa taistelu elämästä ja pääsystä takaisin kotiin perheen luokse, mutta aikaa ei ole paljon. 

Lähtökohdiltaan lähinnä Kauhua kryptasta -sarjan jaksoa muistuttava Haudattu saa yksinkertaisesta ideastaan irti tehokkaan ja tunnelmaltaan ahdistavan pelkokertoimen, joka kiristää jännitteensä kuin viulun kielen aina viimeisille sekunneille asti. Reaaliajassa kerrottu tarina kuvaa kasvavaa epätoivoa aidon tuntuisesti säilyttäen näennäisen uskottavuutensa. Suljetun tilan klaustrofobisena painajaisena se kaivautuu vielä muutaman metrin syvemmälle kuin Quentin Tarantino ensin kuopattuaan Morsiamen Kill Bill: Vol. 2:ssa (2004) ja sitten rikospaikkatutkijan CSI:n viidennen kauden kaksioisaisessa Grave Danger-finaalissa.

Suuremmassa mittakaavassa Haudattu käsittelee ja myös kritisoi Yhdysvaltain ulkopolitiiikkaa ja siiviilien asemaa Terrorisminvastaisen sodan aikana pitäen kuitenkin fokuksen tiukasti Paul Conroyn selviytymiskamppailussa. 

Espanjalainen, riippumaton lyhytelokuvantekijä Rodrigo Cortés onnistuu rakentamaan riipivän kuolemanloukun, muistaa vähemmän olevan enemmän, eikä riko kerronnan intensiteettiä turhilla takaumilla. Taitava ohjaaja luottaa myös hillittyyn kuvakerrontaan ja etenkin monipuoliseen äänimaailman, joka on ratkaiseva osa elokuvan onnistumista. 
 
Kehnoissa tv-sarjoissa, huonoissa (romanttisissa) komedioissa ja yhdentekevissä toimintarooleissa uraa tehnyt unelmavävy Ryan Ryenolds pääsee vihdoin näyttämään kyntensä harvinaisen vaativassa ja haastavassa 
tehoroolissa, kun koko elokuva elää ja hengittää yhden näyttelijän kautta. Reynolds suoriutuu tehtävästä hienosti olemalla pakottomasti aito ja kokonainen ihminen, jonka kohtalosta jaksaa välittää.  

Yhteenveto
Erityisen herkullisen painajaisen ahtaan paikan kammoisille tarjoava kauhutrilleri ei aivan tee Hitchcockia ja muita jännityksen mestareita kateellisiksi, mutta tarjoaa monta jännittävää hetkeä ennen kuin tarinan viimeinen naula hakataan arkkuun.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016