Alkuperäinen nimi: 
My Name is Earl
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
570
Kovan onnen kundi: 2. tuotantokausi
J. Pikkarainen, La, 03/11/2007 - 00:00

Elokuva

”That explains your low sex drive, and why you rented Memoirs of a Geisha. Man, that was the worst kung fu movie ever.”

Earl Hickey (Jason Lee) jatkaa elämäänsä hyväntekijäksi kääntyneenä taparikollisena. Yhdessä veljensä Randyn (Ethan Suplee) kanssa he hyvittävät Earlin listalta löytyviä pahoja tekoja mitä moninaisin keinoin. Toisella tuotantokaudella lista uhkaa vain hukkua vielä suuremman ongelman taakse, kun Earlin entinen vaimo Joy (Jaime Pressly) varastaa kauppakeskuksen tavararekan ja jää kaiken kukkuraksi vielä kiinni. Tapansa hyvittäneenä ja muutenkin varsin sympaattisena miehenä Earl pyrkii karman lain noudattamisen ohella pitää rääväsuisen exänsä pois vankilasta.

Kovan onnen kundin toinen tuotantokausi jatkaa toimivaa konseptia eteenpäin, vaikka alku hieman takkuileekin. Läpinäkyvä moralisointi varjostaa alkupään jaksoja, joissa Earl oppii muun muassa sen, että friikitkin ovat vain ihmisiä tai kuinka ilmastonmuutos on pahasta meidän kaikkien kannalta. Vaikka näihinkin jaksoihin on oma osansa hauskuutuksia saatu viljeltyä, ovat todelliset hauskuudet vasta edessäpäin. Toinen kausi tuo mukanaan myös kaudenmittaisen juonen Joyn yrittäessä välttää vankilareissuaan. Lisäksi syvennytään hieman Randyn ihastukseen seksikästä meksikolaissiivooja Catalinaa (Nadine Velazquez) kohtaan sekä lisätään Earl oman listansa jatkoksi, koska hän ryöväsi itseltään aikuisuuden.

Vetovoima on edelleen sarjan hullunhauskoissa, mutta yhtaikaa sympaattisissa hahmoissa. Vakiojengi jatkaa samaa rataa rooleissaan ja kolmikko Earl-Joy-Darnell (Eddie Steeples) takaavat takuuvarmoja nauruja lähes kaikenaikaa. Jason Lee vetää koomikonlahjoja äärimmilleen ulkonäöllisestikin jo täysin tohelona junttina, jonka aito halu kääntyä paremmaksi kuvastuu kaiken aikaa hänen kasvoiltaan. Jaime Pressly hoitaa karikatyyrimäisen roolinsa (Joy) täydellisesti, luoden hahmostaan samanaikaisesti äärimmäisen tylyn ja kutkuttavan hauskan ilmestymän. Steeples vetää Darnellina puolestaan niin chillatun roolin, että kesäaurinkokin viilenee. Kukapa nyt ei voisi rakastaa hyväntuulista ja vilpittömän iloista Rapumiestä. Earlin velipoika Randy ei ole allekirjoittaneeseen iskenyt komediallisesti aivan siinä määrin kuin olisi toivottavaa, joskaan mistään pohjanoteerauksestakaan ei ole kysymys. Sen sijaan veljesten välinen kemia toimii ja on ennen kaikkea luontevaa sekä usein myös hellyttävää.

Listaa hyvittäessä tuttu porukka kohtaa alituiseen hauskoja tapauksia ja henkilöitä. Tällä kertaa listan tapaukset ovat usein jollain tapaa yhteydessä Joyn vankilareissuun, mikä tekee toisesta kaudesta hieman eheämmän kokonaisuuden. Toisaalta episodimainen ykköskausi on kokonaisuudessaan ehkä hivenen hauskempi hullunkuristen kommellustensa johdosta, mutta jää tunteikkuudessaan selvästi jälkeen. Tutuksi tulleen hahmon mahdollinen poismenon uhka häilyy alituiseen takana, ja kauden teemat pyörivät muutenkin päättömien kohellusten sijaan enemmän perhe- ja ystävyyssuhteissa. Loppua kohden meno yltyy äärimmilleen ja viimeinen trio takaa naurujen lisäksi myös tunteiden myllerrystä. Kauden finaali on yllättävä ja sen musiikkivalinta täydellinen.

Vaikka hauskuutuksissa jäädään hieman ensimmäisen kauden jalkoihin (poikkeuksena sarjan tähänastisin paras jakso, Our ’Cops’ is On), on Kovan onnen kundin toinen tuotantokausi edelleen parhaimpia amerikkalaisia sitcomeja lähivuosiin. Se onnistuu olemaan yhtäaikaisesti hauska, sympaattinen, vakava ja stereotypioistaan huolimatta tuore. Sarjan luonut Greg Garcia on onnistunut ammentamaan omasta elämästään ottamillaan vaikutteillaan hyvin soljuvan ja kutkuttavan hauskan sarjan, jonka toimivuudesta pitää ennen kaikkea kiittää erinomaisia näyttelijöitä.

Tekniikka
Anamorfinen 1.78:1-kuva on erinomainen. Värit toistuvat luonnollisina, tarkkuus on hyvä ja kontrasti moitteeton. Näin uudeksi sarjaksi olisikin pienoinen ihme, mikäli tekniikkapuoli ei olisi kohdallaan. Dolby Digital 5.1 -muotoon miksattu ääniraita painottuu etukanaviin, mutta leviää musiikin ja tilaäänien avulla myös harvakseltaan takakaiuttimiin.

Lisämateriaali
Kommenttiraidat löytyvät jaksoihin Sticks and Stones (1. levy), Larceny of a Kitty Kat (1. levy), Van Hickey (1. levy), Our ‘Cops’ is On (2. levy), Kept a Guy Locked in a Truck (2. levy) Foreign Exchange Student (3. levy), Guess who’s Coming Out of Joy (3. levy) ja Trial (4 .levy). Suurimmassa osassa äänessä ovat tuttuun tapaan sarjan luonut Greg Garcia sekä sekalainen joukko ohjaajia ja näyttelijöitä. Puheet ovat jokseenkin vaisuja, vaikkei hiljaisia hetkiä juuri olekaan. Osalliset keskustelevat niitä näitä, naureskelevat tapahtumille ja muistelevat kuvaushetkiä. Tästä huolimatta mielenkiintoiset anekdootit ovat harvinaisuuksia.

Julkaisun ylivoimaisesti parasta antia on Stoner Files – Robbed a Stoner Blind: From Start to Finish (38:41). Vaikka se kertookin toisen kauden jakson, Robbed a Stoner Blind, synnystä valmistumiseen, kuvaa se yleisesti ottaen sarjojen jaksokohtaista prosessia ideariihestä harjoituksiin ja kuvauksiin. Lisäksi dokumentti menee kulissien taakse, jossa seurataan erikoistehosteiden tekoa sekä näyttelijöiden hehkutusta sarjaa ja vastanäyttelijöitä kohtaan.

Loput lisämateriaalit ovat kertakäyttöviihdettä ja löytyvät pääsääntöisesti viimeiseltä levyltä. Ainoa poikkeus ovat poistetut kohtaukset, jotka on ripoteltu kolmelle ensimmäiselle levylle. Yhteensä otoksia löytyy kymmenen kappaleen verran, mutta näkemisen arvoisia ovat vain muutamat. Perushauskuutuksia sisältäviä pilalle menneitä kohtauksia on vajaan kymmenen minuutin verran. Lopun kruunaavat vielä hilpeähkö minuutin mittainen My Name is Earl as Telenovela sekä sarjan hahmojen sukellus Internetin ja nettikameran syövereihin. Earl etsii muun muassa blonditukkaista tyttöä, jonka kanssa hän sekstaili Def Leppardin tahdissa, Randylla on monta kysymystä vähän kaikesta, Joy mainostaa eBay-myyntiartikkelejaan ja naamioitunut Darnell lähettää terveiset omalle rap-yhtyeelleen.

Yhteenveto
Kovan onnen kundin toinen tuotantokausi jatkaa samaa rataa ensimmäisen kanssa. Trailerikylän juntti Earl hyvittää aiempia huonoja tekojaan ja siinä ohella pyrkii pitämään myös entisen vaimonsa pois vankilasta. Lämminhenkinen sarja seuraa erinomaisia hahmoja ja heidän hullunkurisia tilanteita 23. jakson voimin.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
4
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset FS-Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016