Alkuperäinen nimi: 
Kubo and the Two Strings
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
101
Kubo ja samuraiseikkailu
Jussi U. Pellonpää, Pe, 09/09/2016 - 00:00

Elokuva
Muinaisessa Japanissa nuori Kubo (Art Parkinson) hankkii niukan elannon viihdyttämällä pienen rannikkokaupungin asukkaita kertomalla tarnoita julmasta Kuukuninkaasta (Ralph Fiennes) ja tätä vastustavasta rohkeasta samuraisoturi Hansosta, samalla kun tehostaa esitystään eläväisen hienoilla origameillaan. Kun kuollutta isäänsä alituiseen kaipaava Kubo jää äitinsä varoituksista piittamatta kerran kylään vielä pimeän tultua, niin kohta on pojan kertomat hurjat tarinat tulleet lihaksi. Yhtäkkiä Kubo huomaa tulleensa tempaistuksi suureen seikkailuun, jossa menneisyyden haamut huutavat kostoa. Apunaan uudet ystävänsä, Apina (Charlize Theron) ja Kuoriainen (Matthew McGonaughey), sekä mystinen shamisen-soitin, Kubon tulee nyt käydä taisteluun niin oman kuin muidenkin tulevaisuuden puolesta.

Niin tarinankertomisen kuin perinteisen käsityönkin taito elävät vahvana amerikkalaisessa animaatioyhtiö Laikassa, jonka aiempia teoksia ovat olleet mm. Coraline ja toinen todellisuus (2009) sekä Boksitrollit (2014), jotka menestyksekkäästi yhdistelivät uusinta digitaalitietämystä perinteiseen stop-motion-animaatiotekniikkaan.

Studion uusin, Travis Knightin tinkimättömällä taidolla ohjaama Kubo ja samuraiseikkailu, on upea ja eeppinen toimintaelokuva, jossa yhdistyvät kaikki entinen ja uusi parhaalla mahdollisella tavalla. Japanilaisuudestaan huolimatta Shannon Tindlen ja Marc Haimesin kirjoittama, ja siitä Haimesin ja Chris Butlerin adaptoima matka henkimaailmaan on monisyinen ja -kulttuurinen, sopivan selkeällä tavalla nuoremmillekin kerrottu, mutta myös tarpeeksi ajatuksekas aikuisempaan makuun. Ihan koko perheen elokuvasta ei kuitenkaan ole kyse, sillä Kubon hurja matka sisältää siinä määrin väkivaltaisia ja pelottaviakin jaksoja, että sen ikäraja K-7 on enemmän kuin perusteltua.

Eläväiset hahmot ovat kaikessa karuudessaan kuitenkin persoonallisia ja kaikin puolin ilmeikkäitä tyyppejä, joiden tunteetkin tulevat aidosti pintaan. Teknisesti yksityiskohdissaan tuhlailevan runsasta ja häikäisevän kaunista, värien, valon ja varjojen leikkiä tukee vielä Dario Marianellin upea musiikki. Boksitrollien tapaan lopputekstien alla saada näyte siitä, miten hämmästyttävät illuusiot Laika-studioilla synnytetään.

Alkuperäiset ääninäyttelijät, Charlize Theron, Matthew McGonaughey, Ralph Fiennes, Art Parkinson, Rooney Mara ja Brenda Vaccaro, saavat kerrankin vertaisensa versioinnit suomitalenteilta, kun ääneen pääsevät Petri Hantun hyvässä ohjauksesa mm. Waltteri Helisalo (Kubo), Petra Karjalainen (Apina), Santeri Kinnunen (Kuoriainen), Jukka-Pekka Palo (Kuukuningas) ja Maria Lund (äidin siskot). Kubo ja samuraiseikkailu nouseekin korkealle vuoden parasta kotimaista dubbausta etsittäessä.

Yhteenveto
Vuoden parhaita animaatioelokuvia, ehdottomasti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016