Alkuperäinen nimi: 
Who Framed Roger Rabbit
Valmistusvuosi: 
1988
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K11
Kesto: 
99
Kuka viritti ansan Roger Rabbit?
Jari Tomppo, La, 10/07/2004 - 00:00

Elokuva:


Kaikista Hollywood -ohjaajista Robert Zemeckis hallitsee kenties parhaiten erikoistehosteiden upottamisen elokuvaan. Zemeckisin elokuvista löytää usein kohtauksia joista on vaikea edes havaita tehosteiden käyttöä, esimerkkeinä mm. Forrest Gump, Ensimmäinen yhteys, Salaisuus pinnan alla ja ennen kaikkea Paluu tulevaisuuteen -trilogia. Vuonna 1988 valmistunut Kuka viritti ansan, Roger Rabbit yhdisti uudelleen Paluu tulevaisuuteen -leffan taustalla vaikuttaneet Zemeckisin, tuottaja Steven Spielbergin sekä säveltäjä Alan Silvestrin. Tässä elokuvassa erikoistehosteita ei voida pitää kovinkaan huomaamattomina, mutta hätkähdyttäviä ne elokuvan valmistuessa olivat ja kuuluvat vieläkin lajityypissään onnistuneimpien joukkoon.


Elokuvan tapahtumat sijoituvat toisen maailmansodan jälkeiseen Hollywoodiin. Eddie Valiant (Bob Hoskins) on vuosia sitten viinapulloon ryöminyt parempiakin päiviä nähnyt yksityisetsivä. Kun piirrettyjä elokuvia tuottava elokuvamoguli R.K.Maroon (Alan Tilvern) palkkaa Eddien ottamaan selkoa tähtinäyttelijänsä vaimon uskottomuudesta ottaa Eddie rahapulassaan keikan vastaan vaikkei mielellään työskentelekään piirrokkien kanssa. Maroonin supertähti Roger Rabbit kun sattuu olemaan metrin mittainen piirretty jänis ja uskottomuudesta epäilty vaimo Jessica Rabbit puolestaan miestään puolta pidempi kurvikkaaksi piirretty viettelijätär.

Kuinka ollakaan Maroonin epäilykset osoittautuvat todeksi ja Eddie onnistuu nappaamaan kokonaisen sarjan valokuvia jotka todistavat Jessican vehtaavan piirrokkikaupunki Toontownin perustajan Marvin Acmen (Stubby Kaye) kanssa. Vaimonsa petollisuudesta järkyttynyt Roger joutuu surusta suunniltaan ja palkkionsa kuitannut Eddie ryömii takaisin rakkaan viinapullonsa viereen sammumaan. Kun Marvin Acme seuraavana aamuna löydetään kassakaapin alle murskattuna on kolkolla tuomari Tuholla (loistava Christopher Lloyd) ja hänen näätäpartiollaan vain yksi epäilty: Roger Rabbit. Pitkäkorvamme kuitenkin vannoo syyttömyyttään ja pyytää Eddietä avukseen etsimään todellisen murhaajan vetäen piirrokkeja vihaavan Eddien mukaan piirroshahmoja kuhisevaan hullunmyllyyn. Mainio brittinäyttelijä Bob Hoskins tekee erinomaista työtä nuhruisen yksityisetsivän roolissa ja Roger Rabbit puolestaan on animaattorien lisäksi kiitoksen velkaa hahmolle äänensä lainannelle Charles Fleischerille.

Zemeckisin elokuva yhdistää käänteentekevällä tavalla film noiria ja vanhojen piirrettyjen elokuvien tyyliä. Kuka viritti ansan, Roger Rabbit ei kuitenkaan ole pelkkä kekseliäs kokeilu vaan ennenkaikkea suunnattoman hauska ja viihdyttävä elokuva joka tarjoaa herkullisia katseluhetkiä pitkäksi ajaksi. Ainakin tämä katsoja löytää elokuvasta jokaisella katselulla uusia yksityiskohtia ja pieniä vitsejä.

Muistakaa myös Roger Rabbitia katsoessanne että tämä elokuva on tehty ennen digitaalisten erikoistehosteiden läpimurtoa joten kaikki kuvissa nähtävät animaatiohahmot on tehty perinteisellä menetelmällä käsin piirtämällä. Näitä käsin piirrettyjä ruutuja elokuvassa on noin 82000 kappaletta.




Kuva:


DVD:n anamorfinen kuva on kutakuinkin alkuperäisessä kuvasuhteessa ja kiitettävän hyvälaatuinen. Piirretyissä jaksoissa on onnistuneesti tavoiteltu vanhojen Warner -piirrettyjen ilmettä kirkkaine väreineen kun taas eläviä näyttelijöitä sisältävät jaksot on onnistuneesti kuvattu takavuosien film noir -klassikoiden tummanpuhuvassa hengessä.





Ääni:


Englanninkielistä Dolby Digital 5.1 -ääniraitaa ei voi varsinaisesti väittää huonoksi, mutta kun vertailukohdaksi otetaan taannoin Australiassa julkaistu dts -ääniraidalla varustettu Collector's Edition joutuu tämä skandijulkaisu myöntämään kohdanneensa parempansa. Äänikuva painottuu vahvasti etukanaviin ja tilavaikutelma jää ohuehkoksi. Elokuvan dialogi toistuu kuitenkin selkeästi ja elokuvaa on helppo seurata ilman tekstitystäkin. Alkuperäisen ääniraidan lisäksi mukana on venäjänkielinen dubbaus kaksikanavaisena Dolby Digital -raitana. Sen kuuntelu ei kuitenkaan kiinnostanut edes hupimielessä.




Lisämateriaalit:

Levykotelon kannessa oleva "Special Edition" -teksti osoittautuu tällä kerralla halpahintaiseksi vitsiksi. Niin rajusti lisämateriaalia tänne raukoille rajoille rantautuneesta julkaisusta on karsittu verrattuna edellämainittuun R4 Collector's Editioniin tuplalevyyn. Kyytiä ovat saaneet dts -ääniraidan lisäksi mm. Robert Zemeckisin ja muiden tekijöiden kommenttiraita sekä elokuvan teosta kertovat dokumentit ja kuvagalleriat samalla kun R4:n näyttävä pahvipakkaus sisätaskusta löytyvine Roger & Jessica Rabbitin signeerauksella varustettuine ihailijakuvineen on vaihtunut pahvikoteloon sujautetuksi muoviseksi keep case -koteloksi ilman mitään oheisvihkosta.

Onneksi edes jotain on jäänyt jäljelle. Otsikon Toontown Confidential takaa löytyy sekalaista triviatietoa niin piirretyistä elokuvista yleensä kuin tästä elokuvasta ja sen tekemisestä tarjoileva koko elokuvan mittainen tekstitysraita.

Roger Rabbitin ystävien nauruhermoja puolestaan kutkuttavat kolme elokuvan menestyksen siivittämänä tehtyä piirrettyä Roger Rabbit -lyhytelokuvaa jotka kaikki esitetään anamorfisella 1,78:1 -kuvalla ja DD 5.1 -ääniraidalla: Rob Minkoffin ohjaamat Tummy Trouble (1989 ; 7:27) ja Roller Coaster Rabbit (1990 ; 7:32) ja Barry Cookin ohjaama Trail Mix-Up (1993 ; 8:31).

Ainoa edes hieman tietoa elokuvan teosta ja tekijöistä tarjoileva mukaan jäänyt dokumentti on Charles Fleischerin juontama Who Made Roger Rabbit (10:57 ; 1,33:1 ; DD 2.0) joka keskittyy lähinnä esittelemään elokuvan teossa mukana olleita ihmisiä ja tarjoaa siinä sivussa lyhyen katsauksen elokuvan tekoprosessiin.

Tarjolla on myös Trouble in Toontown -peli ja elokuvasta poistettu sianpääkohtaus Robert Zemeckisin esittelyllä varustettuna (5:32 ; 1,33:1 ; DD 2.0). Lisäksi näyttävästi animoituja valikoita ahkerasti tutkimalla on mahdollista löytää useita piilotettuja pikkuekstroja joiden joukossa kuitenkaan ei ole mitään aidosti mielenkiintoista.

Plussaa siitä että englanninkielistä Trouble in Toontown -peliä lukuunottamtta kaikki lisämateriaali on tekstitetty samoilla kielillä kuin elokuvakin.

Sensijaan levyn masteroinnille on pakko antaa pitkä miinus sillä kerroksen vaihdon yhteydessä elokuvan toisto katkesi kokonaan ja levy siirtyi alkuvalikkoon. Kerroksen vaihdon yli eteneminen onnistui vain kuvallisella pikakelauksella.

Suomenkielistä tekstitystä kaipaaville tämä julkaisu tarjoaa elokuvan hyvällä kuvanlaadulla ja kohtuullisella DD 5.1 -ääniraidalla, mutta mikäli suomenkieliset tekstit eivät ole välttämättömyys voin lämpimästi suositella australialaisen Collector's Editionin hankkimista pohjoismaisen painoksen sijasta. USA:ssa julkaistu R1 Collector's Edition on tietääkseni täysin identtinen australialaisen version kanssa joten mikäli hinta on sopiva ja kotoa löytyy jenkkilevyjä toistava DVD -soitin on myös se hyvä vaihtoehto suomijulkaisulle.



Yhteenveto:


Kuka viritti ansan, Roger Rabbit on etenkin vanhojen gangsterileffojen ja Warner -piirrettyjen ystävälle hillittömän riemastuttavaa katseltavaa.


Pohjoismaisen DVD -julkaisun perusasiat ovat hyvällä mallilla, mutta "Special Edition" -nimike antaisi aiheen odottaa samaa julkaisua jonka muu maailma saa samalla maininnalla varustettuna.

Kuvasuhde: 
1,85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu julkaistu aikaisemmin CinemaSF:ssä.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Toontown Confidential: Triviatekstitysraita - 3 Roger Rabbit piirrettyä - Who Made Roger Rabbit - Trouble in Toontown - Set Top Game - Poistettu kohtaus
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016