Alkuperäinen nimi: 
The Village
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
103
Kylä - The Village
Sami Turunen, Ti, 08/02/2005 - 00:00

Elokuva

Ohjaaja/käsikirjoittaja M. Night Shyamalan nousi vuonna 1999 lähes täydestä tuntemattomuudesta suuren yleisön tietoisuuteen Kuudes aisti - The Sixth Sense -elokuvansa myötä. Onnistuneesti draamaa ja psykologista jännitystä yhdistelevä teos keräsi mairittelevat tulot lippuluukuilta ja nousi yhdeksi viime vuosien onnistuneimmaksi tyylilajinsa tuotannoksi. Saatuaan tuulta alleen, intialaissyntyisen Shyamalanin ura eteni seuraavat kuunkierrot varsin suotuisissa merkeissä: Särkymätön - Unbreakable (2000) ja Signs (2002) jatkoivat samalla, hyväksi todetulla linjalla. Menestyksen myötä Shyamalanin nimestä muodostui pian tae laadukkaalle jännitykselle ja synonyymi 180 asteen juonenkäänteelle. Ohjaajan kädenjälki rikkoi kauhugenren perinteistä eli länsimaalaista kaavamaisuutta ja poikkesi valtavirrasta eritoten siinä, että juoni rakentui täysin psykologisen jännityksen varaan. Se, mitä ei kuvissa näytetä, ruokkii parhaiten katsojan mielikuvitusta ja pelkotilaa. Vaikka Shyamalanin elokuvat ovatkin olleet varsin onnistuneita ja yllätyksellisiä, on niiden taso laskenut valitettavan lineaarisesti. Miehen kuudes ohjaustyö, Kylä - The Village (2004), ei yllä gurun tähänastisen uran parhaimpien tasolle.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat täysin omavaraiseen ja ulkomaailmasta eristäytyneeseen 1800-luvun kylään. Pennsylvanian sateisen synkkää maalaismaisemaa ympäröi pahaenteisesti humiseva aarniometsä, jossa asuu vaarallisia olentoja, "Niitä, joista ei puhuta". Kylän ja metsän välillä vallitsee entisaikainen sopimus, joka erottaa kaksi kansaa toisistaan: ihmiset eivät astu metsään, eivätkä metsän olennot kylään. Ne, jotka ovat joskus muinoin puurajan taakse astuneet, eivät ole koskaan sieltä takaisin palanneet. Kylän vanhemmat tuntevat tummaa metsää kohtaan suurta kunnioitusta, nuoremmat pelkoa ja uteliaisuutta. Vuosikymmeniä säilynyt rauha rikkoontuu, kun eräs kylän nuorista uhmaa laeista pyhintä ja astuu kielletylle alueelle. Teon seurauksena metsän asukit suuttuvat ja ylittävät rajan. Edessä on pelätty yhteenotto, kun "viikatemies" vaatii syyllisen päätä vadille, eivätkä piiloutuminen ja uhrilahjat enää auta. Erinäisten kohtalon ivan värittämien tapahtumien kierre aiheuttaa lopulta kuolemanvakavan loukkaantumisen, ja kylä joutuu sisäisten ristiriitojen riepottelemaksi. Antavatko kylän vanhimmat pojan kuolla vai elää? Ainoa tie pelastukseen vie kaukaiseen kaupunkiin, josta saa tarvittavia lääkkeitä. Matka tarkoittaa samalla myös pelätyn metsän läpi kulkua ja kammottavien olentojen kohtaamista.

Kylässä on paljon vahvuuksia ja heikkouksia. Shyamalanin tutut tavaramerkit pääsevät oikeuksiinsa vakaan kerronnan ja kiehtovan mysteerisen käsikirjoituksen kautta, mutta niiden tehoa käytetään vain puolittain ja aivan liian säästeliäästi. Vaikka ohjaaja onnistuu jälleen kerran luomaan elokuvaansa käsinkosketeltavan jännitteen ja vahvan tunnelman, vesittää hän myös näitä elementtejä tarinan aikana moneen otteeseen. Juuri kun katsojan pelkokerroin onnistuu nousemaan käsinojien puristustasolle, ei seuraavassa kohtauksessa tapahdukaan mitään odotettua, vaan tilanteesta selviää pelkällä säikähdyksellä. Juoni lupailee paljon, mutta ei lunasta odotuksiaan missään vaiheessa. Elokuvaan on sisällytetty myös ohjaajan tunnetuin tavaramerkki eli yllättävä käänne. Vaikka twisti on sinällään todella hieno ja arvaamaton, ei se loppujen lopuksi palkitse vajaan kahden tunnin odotusta. Lisäksi tarinan isoin paljastus tapahtuu varsin aikaisessa vaiheessa, joten elokuvan loppuun ei jää paljoakaan todellista kerrottavaa. "Shyamalanin käänne" on Kylässä se odotetuin yksittäinen tekijä, mutta se tuottaa valitettavasti pettymyksen. Ehkä mestarilta alkaa olla takki tyhjä yllätyksien suhteen.

Poiketen edellisten elokuviensa roolituksista (Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Mel Gibson), Shyamalan ei ole valinnut Kylän näyttelijöiksi megaluokan maailmantähtiä. Valinnoilla on haettu tasaisuutta, mutta selkeän vetonaulan puuttuessa on huomioarvokin kärsinyt samalla. Tarinan päähenkilöä esittävä Joaquin Phoenix hoitaa tonttinsa vähäsanaisena Lucius Huntina kiitettävästi, mutta jää hyvästä yrityksestään huolimatta lähes sivuhahmon tasolle. Suurin syy tähän on Lucius-hahmon heikko ulosanti ja vähäinen dialogi. Mieskarisman loistaessa poissaolollaan, Kylän sankariksi nousee hieman yllättäen Bryce Dallas Howardin tulkitsema sokea Ivy Walker. Nuori näyttelijätär suoriutuu vaativasta roolistaan kohtuullisesti, ja hänen pienen kompurointinsa voi laittaa huoletta varsin päälleliimatun ja ylihartaan käsikirjoituksen piikkiin: tytöstä yritetään tehdä väkisin enkeliä. Kirsten Dunst oli Shyamalanin ensimmäinen valinta Ivy Walkerin rooliin, mutta hän joutui kieltäytymään osasta Elisabethtownin (2005) kuvausten osuttua samaan ajankohtaan The Villagen kanssa.

Vaikka elokuvan sivurooleista läytyy kokemusta ja nimekkyyttä (mm. Sigourney Weaver, Brendan Gleeson ja William Hurt), jää heidän tarinansa pääosin pimentoon ja salaisuuksien verhoaman oven taakse. Ainoastaan vahvana luonnenäyttelijänä tunnettu Adrien Brody nousee pääjoukon takana seisovasta joukosta esiin. Hän esittää vakuuttavasti ylivilkasta ja vammaista Noahia, jonka vaikutus juoneen on suuri, vaikka hän ei paljon kuvissa viihdykään. M. Night Shyamalan esiintyy tuttuun tyyliinsä myös itse ohjaamassaan elokuvassa. Tällä kertaa hänet erottaa vartijan takaprofiilista ja kaapin oven heijastuksesta. Näyttelijäsuoritukset ovat kokonaisuudessaan erittäin hyvällä ja uskottavalla tasolla.

Kuva

Alkuperäisellä 1.85:1-suhteella esitetty kuva on laadultaan hyvä. Väripaletti taipuu niin synkkiin ja sateisiin kuin hämäriin sekä tulenhehkuisiin maisemiinkin. Kokonaisuudessaan kuvan sävy on harmaa ja värien saturaatio harkitun rajattu: lämpimiä värejä näkyy ruudulla todella harvoin. Kohinaa tai roskia ei kuvassa pahemmin esiinny. Erottelukyky ja tarkkuus ovat myös mallillaan.
Shyamalanin käyttämä kuvaustyyli on varsin minimaalinen ja konstailematon. Mies pitää usein kameran paikallaan ja käyttää paljon pitkiä kuvia. Näillä elementeillä kohtauksiin saadaan seesteisyyttä ja dramaturgista syvyyttä. Karsittu visuaalinen tyyli sopii ohjaajan elokuvien luonteeseen ja luo niihin hienoja yksityiskohtia.

Ääni

Julkaisun DTS- ja Dolby Digital 5.1 -ääniraidat ovat molemmat huipputasoa ja antavat loistavalle äänisuunnittelulle tilaa toimia tehokkaasti eli säikytellä. Tilavaikutelmaa on käytetty hyväksi todella upeasti, ja metsän naristessa tulee isommallekin miehelle äitiä ikävä. Metsän äänet, tuulen humina ja ulvonta ovatkin pääelementtejä Kylän hienossa tunnelmassa. Shyamalan on aina käyttänyt tehosteita viisaan harkitusti ja tälläkin kertaa hän on löytänyt juuri ne oikeat kohdat, joissa pelonsekaista värinää löytyy. Subwooferin työllistäminen on myös kiitettävää luokkaa ja matalataajuinen äänimatto rakentaa varsin klaustrofobisen tunnelman katsojan ympärille. Tällä alleviivataan myös sokean tytön maailmaa, jossa kuuloaisti on tunnetusti korostunut.

James Newton Howard on tehnyt musiikin kaikkiin Shyamalanin menestyselokuviin, ja miehen taidot tulevat hyvin esille myös Kylässä. Äänimaailman ohella Howardin vahva ja eteerinen tunnelmointi sekä viulisti Hilary Hahnin melankolinen tulkinta ovat tuotannon parasta antia.

Lisämateriaali

Kaikki lisukkeet on tekstitetty suomeksi ja pääosaa niistä alustavat ohjaajan kommentit.

Deconstruction The Village (25:11)
Viisiosainen dokumentti kertoo mm. kylän rakentamisesta ja eteen osuneista sääongelmista, näyttelijöiden harjoitusleiristä, äänimaailman luonnista ja metsän olentojen suunnittelusta.

Deleted Scenes (4 kpl)
1) The Drill - Hälytysharjoitus, jossa kyläläiset vetäytyvät kellariensa suojaan.
2) August's Story - August kertoo Luciukselle metsän vaaroista.
3) Pre-wedding - Häävalmisteluja iloisissa merkeissä. Kyseessä on elokuvan ainoita kohtauksia, joissa aurinko paistaa.
4) Pipes - Metsän äänien salaisuus.

Bryce's diary (5:00)
Naispääosan esittäjä Bryce Dallas Howard kertoo runollisesti kirjoittamassaan päiväkirjassa kokemuksistaan elokuvan teon keskeltä. Feature on kuvitettu making of -materiaalilla ja stillikuvilla, eikä sisällä tunnelmointia kummempaa informaatiota.

M. Night's Home Movie (3:06)
Shyamalan on sisällyttänyt jokaisen elokuvansa dvd:lle vanhaa materiaaliaan, eikä Kyläkään ole tässä tapauksessa poikkeus. Tällä kertaa maailman ensi-iltansa näkee ohjaajan nuorena tekemä kotivideo, joka lainaa ideansa Indiana Jonesin seikkailuista. Vaikka varsin huonolaatuinen video naurattaakin kliseisyydellään, kertoo se kuitenkin nuorukaisen kyvystä luoda tarinajatkumoa.

Production Photo Gallery (38 kpl)
Kuvia elokuvan tuotannosta, näyttelijöistä ja tekijöistä.

Yhteenveto

Audiovisuaalisesti tyylikäs Kylä jää keskinkertaisen jännityksen tasolle, eikä se yllä M. Night Shyamalanin edellisten mestariteosten tasolle. Elokuvan pelkotilojen kanto on varsin lyhyt ja tarinaa vaivaa lievä ponnettomuus. Ohjaajan tunnetut tavaramerkit ovat jälleen mukana, mutta eivät yhtä vahvasti kuin aiemmin: se kaikkein odotetuin eli täydellinen juonenkäänne on elokuvan suurin pettymys. Lisäksi juoni jää vain puolittaisen säikyttelyn tasolle, eikä nosta ihokarvoja pystyyn.
Huomio: 1) Kylän alkuperäinen nimi oli The Woods, mutta se vaihdettiin muotoon The Village, koska tekeillä oli jo samanniminen elokuvaprojekti. 2) Kylän traileri antaa sisällöstä täysin harhaanjohtavan kuvan, ja on 10 kertaa jännittävämpi kuin itse elokuva.

Tuomio: Huonoksi elokuvaa ei voi haukkua, mutta pettymykseksi sen voi helposti leimata.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
DTS, Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016