Alkuperäinen nimi: 
3000 Miles to Graceland
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2001
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
120
Määränpäänä Graceland
Saul Ahola, To, 23/06/2005 - 00:00

Elokuva:


Lähinnä musiikkivideoita ohjannut Demian Lichtenstein saattoi vuonna 2001 yhteen kaksi kovan luokan näyttelijäkarpaasia, Kurt Russellin ja Kevin Costnerin, ja mikä parasta, partiopoikamme Costner on tällä kertaa läpeensä paha kovanaama. Määränpäänä Graceland (3000 Miles to Graceland) kertoo edellä mainittujen miesten näyttelemistä Elvis-diggareista, Michael Zanesta (Russell) ja Thomas J. Murphysta (Costner), jotka kasaavat konnakoplan kokoon ryöstääkseen Las Vegasin kasinon kansainvälisenä Elvis-viikkona. Värikäs poppoo iskee sisään automaattiaseiden kera, ja tällä kertaa Elvis poistuu rakennuksesta kolmen miljoonan dollarin kanssa. Thank you very much.


Vauhdikas ryöstö aloittaa elokuvan asiaankuuluvalla rytinällä, jonka jälkeen kissa ja hiiri -leikki voi alkaa ryöstörahojen jakamisessa tapahtuneiden erimielisyyksien vuoksi. Määränpäänä Graceland -elokuvasta ei vauhtia, luoteja, seksiä saati pulisonkeja puutu, vaan homma viedään läpi suoraviivaisella toiminnalla - kerrankin. Elokuva muistuttaa ilahduttavasti 90-luvun alun toimintaelokuvia, jolloin naiset jäivät taka-alalle luotien viheltäessä ympäriinsä.


Elokuvan päärooleissa nähtävät Kurt Russell ja Kevin Costner vetävät rooliinsa mallikaasti läpi, röökiä kiskoen ja solvauksia jaellen. Erityisesti jälkimmäinen osoittaa osaavansa tarvittaessa myös pahan pojan maanerit, ja Elviksen pojaksi itseään väittävä Murphy pitää huolen siitä, ettei ihmishenki onnistu saamaan elokuvassa kovinkaan korkeaa arvoa. Elokuvan ainoassa merkittävässä naisroolissa keikistelee, niin ikään imagoaan rikkova Courteney Cox, jonka esittämä Cybil iskee kiinni Michaeliin, ja tietenkin kolmeen miljoonaan dollariin. Pakollinen rakkaustarinaa tavoitteleva sivujuoni osoittautuu kuitenkin pikemminkin elokuvaa laahaavaksi tekijäksi, vaikkakin siirappipurkit pysyvät onneksi kiinni.


Määränpäänä Gracelandista paistaa silmiinpistävästi läpi Demian Lichtensteinin musiikkivideotausta. Elokuva on suurimmaksi osaksi yhtä ylipitkää Elvis-musiikkivideota, mutta niin ikään Lichtensteinin kirjoittaman käsikirjoituksen turvin homma toimii yllättävänkin hyvin. Viihdyttävää toimintaa riittää aina alkuteksteistä elokuvan loppuun asti - muuta elokuvalta ei ole kovin suotavaa odottaakaan. Rajoja ei tunneta, vaan purkkaa jauhavat teinitytöt painautuvat ratin alle Murphyn kaahatessa verenpunaisella amerikanraudalla räjähtävä bensa-asema taustalla.


Elokuvan elvistely tuo myös mukavan lisämausteen elokuvaan. Elvis-imitaattorien keskelle luoteja sylkevä kokoonpano rokkaa kuin itse kingi konsanaan. Iskuryhmässä aseita heristelevät muun muassa Christian Slater, Bokeem Woodbine mustana Elviksenä sekä David Arquetten näyttelemä Gus, joka piinaa muita alituisella koheltamisella ja kuivilla puujalkavitseillään. Elokuvan lopussa esiin astuu myös vanhan koulun rap-legenda Ice-T, jonka esittämä palkkatappaja Hamilton pitää muun muassa aseista ja hillovoileivistä.


Määränpäänä Graceland on Elivs-teeman lisäksi poikkeuksellinen 2000-luvun toimintaelokuva myös suoraviivaisuutensa ansiosta. Vauhtimittari värisee alituisesti punaisella, eikä elokuvan kevytmielinen rakkaustarinakaan onnistu pilaamaan ruudinkatkuista tunnelmaa. Lukuisat onnistuneet sivuroolit tukevat myös mainiosti elokuvan pääkaksikon murharetkeä - Kurt Russell ja Kevin Costner vievät tyylitellyn machoilun ryminällä loppuun asti.





Kuva:


Elokuvan kuva (anamorfinen 2.35:1) on laadultaan suurimmaksi osaksi hyvä. Pientä rakeisuutta kuitenkin ilmenee, erityisesti suuria pintoja sisältävissä kuvissa. Muuten kuva on erittäin tarkka ja miellyttävä silmälle, eivätkä pikkuviat juurikaan pääse häiritsemään. Elokuvan väribaletti on todella laaja ja runsaat kuvanmuokkaukset ovat komeaa katseltavaa.





Ääni:


DVD:n tarjoama Dolby Digital 5.1 -ääniraita on niin ikään varsin laadukas. Monikanavajärjestelmää käytetään taidolla hyväksi ja lukuisat efektit, räjähdykset, aseen laukaukset, kaasuttelut ja hetekan heiluttelut kuulostavat hyvältä. Kokonaisuudessaan äänistä ei liiemmin pahaa sanottavaa löydy, joskin miksaus ajautuu paikoitellen hieman tasapaksuksi.


Toisin kun voisi odottaa, Elvis ei juurikaan ääniraidalla pauhaa, mutta asiaankuuluvaa ronskia kitararevittelyä on kuitenkin runsaasti tarjolla. Elvistä tukemaan on ongittu sellaisia nimiä kuin Paul Anka, Paul Simon ja Stevie Ray Vaughan, joten musiikkipuoli on kutakuinkin kunnossa.





Lisämateriaali:


DVD:ltä löytyy lisämateriaalina ainoastaan elokuvan teatteritraileri.





Yhteenveto:


Määränpäänä Graceland tarjoaa täyden lippaallisen räjähtävää toimintaa Elvis-hengessä, mutta kovin haastavaa aivotyötä elokuva ei vaadi. Siinä piilee myös sen valttikortti. Demian Lichtensteinin ohjaama rymistely on rohkean suoraviivaisesti etenevä toimintaelokuva, jonka päärooleissa nähtävät Kurt Russell ja Kevin Costner pitävät huolen siitä, etteivät panokset lopu kesken missään vaiheessa. Katsojan huoleksi jäävät ainoastaan popcornit.


DVD on tekniseltä laadultaan varsin hyvä. Äänet ja kuva ovat molemmat mallikaan työn tulosta pikkuvioistaan huolimatta. Suurimmaksi miinukseksi jääkin julkaisun heikko lisämateriaalitarjonta.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Teatteritraileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommentti



Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016