Alkuperäinen nimi: 
On the Road
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
134
Matkalla
Jussi U. Pellonpää, Pe, 27/07/2012 - 00:00

Elokuva
1950-luvun alussa isänsä kuolemaa sureva nuori kirjailijanalku Sal Paradise (Sam Riley) päättää hakea kadonneen inspiraationsa lähtemällä reissuun halki maan uuden ystävänsä Dean Moriartyn (Garrett Hedlund) ja tämän työttystävän Maryloun (Kristen Stewart) kanssa. Kolme vuotta kestävästä retkestä muodostuu läpileikkaus pula-ajan Amerikasta, samalla kun Samista kasvaa sukupolvensa äänitorvi, sekopäisen seikkailun päätyessä herran kirjaan yhtä siivottomina ja arkisina kuin tapahtumat oikeistikin menivät.

Ylistetyn brasialaisohjaajan Walter Sallesin (Central Station, 1998, Moottoripyöräpäiväkirja, 2004) filmatisointi Jack Kerouacin klassikkokirjasta on tarkkaa ja harkittua työtä, mutta myös akateemisen makuinen kuvaus 1950-luvun jenkkilästä ja sen ajan nuorista, jotka hakivat äärikokemuksia kaikista mahdollisista stimulanteista, joita baairt, kadunkulmat tai apteekit tarjosivat. Jose Riveran käsikirjoitus on alkuperäisromaanille uskollinen ja Salles tavoittaakin aikakauden marginaalit taitavan kuvaajansa Eric Gautierin avulla eeppisen komeasti.

Vaikka kyseessä onkin todellisen kirjallisen merkkiteoksen hallittu filmatisointi, roolihahmot jäävät yhdentekeviksi, eikä monille tarinalle tärkeille sivuosissa kaikkensa yrittäville näyttelijöille anneta edes mahdollisuutta kasvaa todellisiin mittoihinsa. Henkilöhahmot perustuvat Kerouacin matkallaan oikeastikin tapaamiin henkilöihin, joista monista kasvoi itsekin aikansa ylistettyjä kuvaajia. Viggo Mortensenin Old Bull Lee toimii Kerouac/Salin oppi-isänä William S. Burroughsina ja Tom Sturridgen esittämän Carlo Marxin selkeä esikuva on Allen Ginsberg. Gustavo Santaolallan bluesiin ja vanhaan jazziin pohjaava score tuo tomuisen tien lähelle, ja pitää yhtä lailla fyysisen kuin henkisenkin matkan tiukasti omassa aikakaudessaan.

Sam Riley tekee vahvan tulkinnan ulkopuoliseksi itsensä tuntevana Salina, mutta hahmon sisäinen ahdistus jää monin paikoin ulkokultaiseksi tuijotteluksi. Matkalla antaa mahdollisuuden myös Kristen Stewartille laajentaa Twilight -saagasta tuttua mökötystään, mutta erittäin heikoilla näyttelijänlahjoilla varustettu komeljanttari jättää tämänkin mahdollisuuden käyttämättä. Tarinan dynamo on ehdottomasti Garrett Hedlundin kaikkeen avoimin mielin suhtautuva Dean Moriarty, demoniensa ajama nuori mies, jolle ei tunnu löytyvän paikkaa yhteiskunnasta tai edes se ulkopuolelta. Maanisen ja arvaamattoman Moriartyn kautta Salin epätoivoiset irtioton yritykset saavat kaikupohjaa ja ymmärrystä, mutta vastakkainasettelu tuntuu silti monin paikoin kijrallisen pölyttyneeltä ja alleviivaavalta. Viggo Mortensen riekkuu hulluna Bull Leena maneerisesti, mutta pointtinsa hyvin esille tuoden. Kirsten Dunst väläyttää taitojaan Deanin kovia kokevana vaimona ja vilahtavatpa kuvissa myös Steve Buscemi sekä Terrence Howard.

Yhteenveto
Beat-kirjallisuuden kulmakivenä pidetyn Matkalla -opuksen filmatisointi jää hyvästä yrityksestään huolimatta piskuisen pölyttyneeksi tulkinnaksi, mutta tarjoaa silti originaaliin romaaniin ihastuneille uskollisen ja mukavan tulkinnan yhdestä kirjallisuuden klassikosta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016