Alkuperäinen nimi: 
On the Road
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
139
Matkalla (Blu-ray)
J. Pikkarainen, Su, 25/11/2012 - 00:00

Elokuva
Jack Kerouacin omaelämänkerrallinen beat-sukupolven merkkiteos Matkalla kääntyy Walter Sallesin käsissä visuaalisesti näyttäväksi road movieksi. Jose Riveran käsikirjoituksen pohjalta tehty elokuva seuraa Kerouacin alter ego Sal Paradisen kolmivuotista taivalta pitkin ja poikin toisen maailmansodan jälkeisessä muuttuvassa Amerikassa, jona aikana nuorukainen tuli koonneeksi ja lopulta kirjoittaneeksi oman sukupolvensa määrittelevän teoksen.

Riveran sovitus muotoutuu pitkäksi tie-elokuvaksi, jonka kannattelevana voimana ovat toisiinsa ystävystyvät Sal (Sam Riley) ja Dean Moriarty (Garrett Hedlund). Yhteisen elämän kaipuun ja normeista irtaantumisen johdattelemana kaksikko ja heidän välitön lähipiiri reissaa ympäri Amerikkaa etsien tarkoitusta ja luovuutta. Siinä samalla he tulevat luoneeksi beat-generaatiota määrittelevän kontekstin, jonka juuret yltävät jossain muodossa vielä tähän päivään saakka. Sal Paradisen tapaan elokuvassa vilahtavat henkilöt ovat fiktiivisin nimin kuvitettuja todellisuuden beatnikkejä, kuten Neal Cassady, William S. Burroughs tai Allen Ginsberg.

Käsikirjoitus ei kuitenkaan onnistu tavoittamaan tämän sukupolven todellista ydintä, vaan jää monin paikoin vain ikkunaksi menneisyyden americanaan. Ilman kirjallista pohjaa kerronnan syvälliset tasot jäävät kokonaan kokematta, ja vaikka vapaus ja kokeellisuus kuvastuvatkin hyvin elokuvan lukuisissa kohtauksissa, ei niistä välity se sukupolven määrittävä polte ja kaipuu. Sallesin sovitus jääkin monin paikoin vain visuaalisesti upeaksi road-elokuvaksi, jonka irtonaisiin kohtauksiin ei pysty luomaan kunnollista sidettä. Tunne on taatusti toinen lähdekirjallisuuden lukeneille, jolloin Eric Gautierin pakahduttavan upea kuvaus herättää kirjan sivut ilmiömäisellä tavalla eloon.

Moitteen sijaa ei jää elokuvan kirjavalle näyttelijäkatraalle, jotka hoitavat roolinsa pääosin kiitettävästi. Ulkopuoliseksi tarkkailijaksi jäävän Salin roolissa nähtävä Riley on pääroolistaan huolimatta monesti toiminnan sivussa, ja kirjan tavoin todelliseen päärooliin nousee Dean Moriarty. Hedlundin tulkinta tästä huolettomasta ja elämänjanoisesta miehestä on elokuvan parasta antia, vaikka tunnetasolla kosketuspintaa ei onnistuta luomaan. Ongelma on näyttelijän sijaan pikemminkin käsikirjoituksessa. Kaksikon lisäksi elokuvassa nähdään myös Kristen Stewart, Tom Sturridge, Kirsten Dunst ja Viggo Mortensen, mutta ensiksi mainitun ohella kunkin valkokangasaika jää kovin lyhyeksi ja – suoraan sanoen – monin osin merkityksettömäksi.

Tekniikka
Julkaisu on teknisesti hyvää jälkeä. Kohiseva kuva antaa elokuvalle nostalgisen säväyksen, vaikkakin tekee sen osin terävyyden kustannuksella. Värit toistuvat kauttaaltaan luonnollisina. Mustan taso uhkaa paikoitellen peittää informaatiota ollen kuitenkin pääosin moitteeton. Muutamaan otteeseen kuva kärsii ilmeisesti epäonnistuneesta siirrosta johtuvista laaja-alaisista pakkausartefakteista.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on etukanavapainotteinen. Takakanavat tukevat ainoastaan hetkittäin niihin kantautuvia sävellyksiä sekä hienovaraista taustahälyä. Tästä huolimatta ääniraita on suhteellisen aktiivinen ja tehokas, mitä tuetaan maltillisella matalalla taajuudella.

Lisämateriaali
Julkaisu sisältää kuusi kappaletta poistettuja kohtauksia, joiden yhteiskesto on reilu kymmenen minuuttia.

Yhteenveto
Beat-kirjallisuuden kulmakiviin luettavan Matkalla-teoksen filmatisointi tavoittaa jossain määrin kuvastamansa sukupolven vapauden kaipuun ja spontaaniuden, mutta se epäonnistuu muutoin välittämään mitään oleellista tarkastelemastaan lähdeteoksesta.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD 5.1, Dolby Digital 5.1
Tekstitys: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016