Alkuperäinen nimi: 
Mission: Impossible Rogue Nation
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
123
Mission: Impossible Rogue Nation
Jussi U. Pellonpää, Pe, 31/07/2015 - 00:00

Elokuva
Tukaliin tilanteisiin tottunut ja mahdottomien missioiden monitaitoinen operaattori Ethan Hunt (Tom Cruise) kohtaa uransa vaarallisimman vastustajan, kun vastaan tulee tämän omaa erikoisryhmää, Impossible Mission Forceakin iskukykyisempi syndikaatti Rogue Nation. Jahtaajiaan koko ajan askeleen edellä liikkuvan Solomon Lanen (Sean Harris) johtamalla konnakatraalla ei ole suunnitelmissa sen vähempää kuin maailmanvalta, joten Hunt ja tämän luottomiehet, teknikkonero Benji Dunn (Simo Pegg), lentäjä Luther Stickell (Ving Rhames) sekä vielä IMF:n uusin värväys, William Brandt (Jeremy Renner), joutuvat huhkimaan toden teolla pitääkseen globaalin tasapainon vakaana. Niskaan vohkottaa Alan Hunleyn (Alec Baldwin) johtama CIA, mutta tukea tarjoaa onneksi iskukykyinen Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), jonka tarkoitusperistä kukaan ei kuitenkaan voi olla täysin varma.

Viides Mission Impossible -sarjan elokuva, Rogue Nation, jatkaa kolmososasta M:i:III ( 2006) ja sitä seurannutta Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011), alkanutta nousujohteista toimintasaagaa vauhdilla ja lyö tiskiin tähän mennessä tehokkaimman, fiksuimman ja hurjimmilla stunteilla suurustetun actionpaketin. Cruisen kanssa yhteistyötä jo elokuvissa Operaatio Valkyrie (2008), Jack Reacher - Tappajan jäljillä (2012) ja Edge of Tomorrow (2014) tehneen Oscar-palkitun käsikirjoittajan (Usual Suspects - Epäillyt, 1995) Christopher McQuarrien ohjaamassa ja yhdessä Drew Pearcen kanssa kirjoittamassa tarinassa on käänteitä ja uukkareita enemmän kuin aiemmissa osissa yhteensä ja meiningissä draivia ja kekseliäisyyttä, joilla luodaan aivan uudet standardit tulevaisuuden actionkaahauksille kiinni otettaviksi. Hektisen toiminnan taustalta näkyvät myös McQuarrien omat kunnioituksen kohteet, 1970-lukulaiset salaliittotrillerit, jotka antavat kuvakielelle oman pikantin lisänsä.

Maailma on muuttunut digitehosteiden myötä, kun fotorealistiset tekniikat mahdollistavat nykyään toinen toistaan hurjempien stunttien (vrt. Fast & Furious -sarja) tekemisen ilman varsinaista vaaraa (sijais)näyttelijöiden loukkaantumisesta. Siksipä onkin iso ilo huomata, että McQuarrien ja Cruise luottavat yhä käsityöhön ja itse tekemisen autenttisuuteen heittäessä kankaalle toinen toistaan uhkarohkeampia temppuja ilman keinotekoisuutta. Kuuluisin stuntti on tietenkin jo trailerissakin vilautettu Hunt /Cruisen huikea lentonäytös nousukiidossa olevan rahtikoneen kyljessä, mutta Rogue Nationin salaisuutta setvittäessä uhkarohkeutta löytyy muutamasta muustakin hurjapäisyydestä.

Tom Cruise vetää pääroolin varmaotteisesti, ottaa ja antaa osumaa tasapuolisesti, ja Huntin hahmo onkin kokonaisuudelle niin tärkeä ja vahva, että muut pelurit jäävät pakostakin sivummalle. IMF-jengissä Simon Peggille on osattu kirjoittaa muutama napakka yksrivinen ja saa toki Rennerkin hetkensä, mutta Ving Rhamesin Lutherille ei ole sen sijaan jätetty oikeastaan mitään muuta puuhaa kuin läsnäolo. Todellinen löytö on ruotsalainen Rebecca Ferguson, jonka Ilsa Faust on yhtä aikaa sekä erittäin femme kuin myös äärimmäisen fatale. Persoonallinen brittilärvi Sean Harris hoitaa pääpahis Lanen leiviskän kunnialla ja tämän hanslankareita rekrytoitaessa on pysytty Ghost Protocolin (mukana Mikael Nyqvist ja Samuli Edelmann) skandinaviaa suosivilla linjoilla, Luutohtoriksi kutsutun Janik Vinterin roolissa kun nähdään länsinaapurissamme yhä jatkuvissa Johan Falkeissa jo pitkään vaikuttanut Jens Hultén. Alec Baldwin on oma itsensä CIA:n byrokraattina, Simon McBurney MI:6:n päällikkö Attlee ja Tom Hollander Britannian pääministeri.

Yhteenveto
Mission: Impossible -saagan tähän meneessä parhain veto, täysiverinen toimintajännäri, jossa piisaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ethan Huntista on kasvanut kaikin puolin varteen otettava kilpailija Tuplanollaseiskalle.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016