Alkuperäinen nimi: 
Night at the Museuom: Secret of the Tomb
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
98
Night at the Museum: Haudan salaisuus
Jussi U. Pellonpää, To, 12/02/2015 - 00:00

Elokuva
New Yorkin luonnohistoriallinen museo, sen luottovaksi Larry Daley (Ben Stiller) sekä aina öisin taianomaisesti eloon heräävät näyttelyasukit kuten cowboy Jed (Owen Wilson), roomalainen sotilas Octavius (Steve Coogan) ja ex-presidentti Teddy Roosevelt (Robin Williams), neandertalin ihminen Laa (Ben Stiller), hunni Attila (Patrick Gallagher) sekä ärsyttävä Dexter-apina päätyvät jälleen keskelle suurta seikkailua, kun kuolleille reanimaation mahdollistava artefakti, muinainen egyptiläinen laatta, alkaa menettää voimansa. Ainoa keino pitää museon kantasakki elossa on kuskata mystinen murikka British Museumiin ja sen oikealle omistajille, faarao Ahkmenrahin (Rami Malek) Lontoossa esillä olevalle isälle, faarao Merenkahrelle (Ben Kingsley). Kun brittimuseon reliikit heräävät ensimmäisen kerran ja keikkaan sekaantuu vielä rakkaudettomuudesta kitkerä ritari Lancelot (Dan Stevens), Larrylla ja kumppaneilla piisaa jälleen puuhaa.

Mukavasti menestynyt, mutta viihdearvoiltaan olematon Night at the Museum -trilogia tulee päätökseensä efektivetoisessa toimintakomediassa Night at the Museum: Haudan salaisuus, jonka konsepti on aivan sama kuin kahdessa ensimmäisessäkin osassa. Trilogian jokaisen elokuvan (Night at the Museum: Yö museossa (2006), Night at the Museum 2 (2009)) ohjauksesta vastannut Shawn Levy ei sinällään tee virheitä, mutta eipä mies osoita mitään sen innovatiivisempiäkään otteita heitellessä rutinoituneita näyttelijöitään pitkin ja poikin greenscreenia, jonka päälle piirrellään jos jonkinlaisia otuksia ja ilmestyksiä.

David Guionin ja Michael Handelmanin käsikirjoitus on halvalla kokoon kursittu peitto, jolla yritetään peittää tapahtumaketjun tuttuus tunkemalla touhu täyteen tehosteita ja käänteitä, jotka eivät liikuta tarinaa mihinkään suuntaan. Toki jokunen hassumpikin kohtaus on mukaan onnistuttu saamaan, joissa annetaan tilaa Owen Wilsonin ja Steve Cooganin minifiguurien kilpajuoksulle Pompeijin pienoismallissa, juurikin samalla hetkellä kun tulivuori purkautuu, sekä elokuvan oivaltavimmassa osiossa, jossa Hugh Jackman näyttelee itseään esittämässä kuningas Arthuria teatterin lavalla.

Tuplaroolissa touhuava Ben Stiller on toki rautainen ammattilainen, joka kykenee näyttämään inspiroituneelta vaikka sote-päätöstä lukisi, mutta siltikin roolista paistaa läpi kyllästys ja se, että työ lienee ollut tehtävä vain ja ainoastaan sopimusteknisistä syistä. Hittisarja Downton Abbeyn jo jättänyt Dan Stevens irrottelee hetkittäin hauskasti pallohukkaisena ritari Lancelotina, Ricky Gervais uusii roolinsa museonjohtaja tohtori McPheena, Skyler Gisondo on Larryn uhmakas poika Nicky ja Rebel Wilson brittimuseon yksinäinen yövaksi Tilly. Kuvissa piipahtavat myös ykkösleffan originaali vahtikolmikko, veteraanit Dick van Dyke, Bill Cobbs sekä viime vuonna edesmennyt Mickey Rooney, jolle Night at the Museum: Haudan salaisuus jäi niin ikään 2014 kuolleen Robin Williamsin tapaan viimeiseksi esiintymiseksi valkokankailla. Elokuva onkin omistettu näille kahdelle legendaariselle näyttelijälle.

Yhteenveto
Väsynyt ja pakotetun oloinen jatko-osan jatko-osa, joka toivottavasti sulkee tämän museon ovet lopullisesti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016