Alkuperäinen nimi: 
Old School
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
95
Old School
Saul Ahola, Ti, 27/06/2006 - 00:00

Elokuva

Ohjaaja Todd Phillips sai nuorison kieriskelemään naurusta lattialla vuonna 2000 valmistuneella Road Trip -teinihitillään. Miehen toinen maailmanlaajuinen hitti oli pahasti keskinkertaisen alapuolelle jäänyt vuonna 2004 ilmestynyt Starsky & Hutch -lämmittely. Kahden edellä mainitun väliin upposi kuitenkin mainio Old School (2003) -komedia, joka hyppäsi pelottomana kliseeviidakkoon, ja selvisi lopulta voittajana. Kun kannessa komeilee kaksi amerikkalaiselle komedialle karhunpalveluksen tehnyttä näyttelijää (puhun siis Vince Vaughnista ja Will Ferrellistä), joista toinen on saanut vielä kainaloonsa puhallettavan panotyynyn, ei alkuasetelmissa ole hurraamista. Kokonaisuus on kuitenkin osiensa summaa vakuuttavampi, ja Old School on yksi viime vuosien ilahduttavimmista suurten massojen jenkkihölmöilyistä.

Mitch Martinilla (Luke Wilson) on elämä raiteillaan. Löytyy hyvä työpaikka, kaunis vaimo, ruma koira ja upea asunto. Aikainen lento San Diegosta saattaa miehen kuitenkin keskelle seksuaalista ryhmätapaamista, jota kestittää hänen oma vaimonsa Heidi (aina yhtä velmu Juliette Lewis). Mitchiä ei valitettavasti oltu kutsuttu. Keskiluokkainen perheidylli tuhoutuu hetkessä. Uutta elämää aletaan rakentamaan kampuksella vapautuneesta asunnosta käsin Mitchin kaverusten Beanien (Vince Vaughn) ja Frankin (Will Ferrell) avustuksella. Frank on juuri sitoutunut sormus nimettömässään saamaan yhtä vaginaa loppuelämänsä ajan, kun taas stereokauppias Beanie elää surmanloukussa jo jälkikasvun kanssa. Pieni tuulahdus menetettyä opiskelijaelämää kampuksella on siis kaikille tervetullutta.

Koko lystin tulee pilaamaan dekaani Gordon (mainio Jeremy Piven), joka mini-imperiumiinsa tylsistyttyään päättää potkia pojat asunnosta. Kampuskämppä määrätään koulutoiminnan alaiseksi, ja Mitchin asumisoikeus evätään. Koska elämä on liian lyhyt dekaaninrenttujen potaskan nieleskelemiselle, päättää kolmikko perustaa virallisen veljeskunnan taistelemaan huikeiden viinarallien ja juoppojuhlien puolesta. Siinä samassa myös Mitchin asunto siirtyy näennäisesti koulun toiminnan käyttöön. Nokkelaa, pojat.

Old School on taidokkaan letkeää menoa loppuun asti. Se on onnistunut niin käsikirjoitukseltaan kuin ohjaukseltaankin. Dialogi soljuu paikka paikoin ihastuttavalla ryminällä eteenpäin, ja onnistuu pitämään spontaania ja yllätyksellistä ilmapiiriä yllä, mikä on tavoiteltavien naurunpurskahduksien elinehto. Elävä sanailu saa myös Vince Vaughnin loistamaan, joka on näyttelijänä usein tasan yhtä hauska kuin käsikirjoittajansa. Tilaa ollaan annettu myös perinteisemmälle high school -huumorille, jonka kulmakiviä ovat tietenkin paljaat rinnat, alkoholi ja penikseen sidotut raskaat esineet.

Kameran takana on myös oltu hereillä. Visuaalisuus on komediaksi kohdallaan, vaikkei mitään Terrence Malick -sommitelmia maalaillakaan. Elokuvaharrastajan sydäntä lämmittää myös muutamat osuvat elokuvaviittaukset, joista Mike Nicholsin The Graduate (1967) -klassikko on saanut mieleenpainuvimman osuuden. Vesipatjalla lököilevä Dustin Hoffman on vain korvattu tainnutuspiikin lumoissa hourivalla Will Ferrellillä. Hello darkness, my old friend.

Ei Old School mikään amerikkalaisen komedian uusi virstanpylväs ole, mutta huvittava puolitoistatuntinen yhtä kaikki. Pääkolmikko suoriutuu rooleistaan kunnialla, unohtamatta mainioiden sivuroolien tukea. Edellä mainittujen sankareiden lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Ellen Pompeo, Seann William Scott sekä Snoop Dogg kaveruksineen. Myös ohjaaja tekee pienen cameon. Kun vielä dialogi on kunnossa, ja pahimmat kliseetkin käännetty edukseen, on Old School ja kasa popcornia kelpo seuraa perjantai-iltana.

Kuva

DVD:n kuva (2.35:1 anamorfinen) on laadultaan hyvää keskitasoa. Hivenen rakeisuutta laajoissa pinnoissa on havaittavissa kautta linjan, mutta ei häiritseväksi asti. Kuva on pääpiirteiltään miellyttävän terävä, värit toistuvat hyvin eikä varsinaisia ongelmia juurikaan esiinny.

Ääni

Julkaisun Dolby Digital 5.1 -ääniraita on niin ikään mukavaa keskitasoa, joskin ehkä hieman yllätyksetön. Puitteet eivät demokiekkoon komedioissa useinkaan riitä, ja ääniraita ajaa asiansa omalla sarallaan tutun turvallisesti. Dialogi toistuu selkeästi ja musiikkikin kuulostaa mainiolta. Kaiken kaikkiaan DVD:n äänimaailma on onnistunut siinä missä kuvakin.

Lisämateriaali

DVD:llä löytyy mukava määrä viihdyttävää lisämateriaalia. Poistettuja kohtauksia on yhteensä kahdeksan. Kohtaukset jatkavat elokuvan vaalimaa hauskaa linjaa, joten niitä on mukava tiirailla itse elokuvan kylkiäisiksi.

Old School Orientation (13:03) on melko tylsä ja perinteinen making of -kooste, joka on paitsi niukka haastattelumateriaalin kanssa, myös tuhlaa melkein kaikki hauskimmat kohtaukset elokuvasta.

Inside the Actors Studio -sketsissä (13:40) Will Ferrell imitoi James Liptonia haastatellessaan elokuvan näyttelijöitä tutussa ohjelmaformaatissa. Hauskuutusta riittää ja Liptonin maneerit tulevat selkeästi alleviivatuiksi.

Parhaat poistot ja mokaukset -osio (05:04) sisältää nimensä mukaisesti kameralle tallennettuja hölmöilyjä, jotka ovat kuitenkin yleiseen ilmapiiriin nähden melko kesyjä.

DVD:n kommenttiraidalla äänessä ovat ohjaaja Todd Phillips sekä päänäyttelijäkolmikko. Kommenttiraita on kaiken kaikkiaan varsin viihdyttävä. Hauskoja juttuja riittää, ja miehet vaivautuvat puhumaan ohimennen myös elokuvan teosta, omalla humoristisella tyylillään. Hiljaisia huokauksien ja kurkun selvittelmisen säestämiä taukoja ei juurikaan synny, vaan sanailu pitää mukavasti otteessaan läpi elokuvan keston.

Lisäksi DVD:ltä löytyy Old Schoolin TV-trailereita sekä kuvagalleria. Huomioimisen arvoista on myös se, että kaikki lisämateriaali on tekstitetty suomeksi, mukaan lukien kommenttiraita.

Yhteenveto

Old School on tuttua Todd Phillips -laatua hauskimmillaan. Elokuva sukeltaa villiin high school -elämään kolmen kolmikymppisen miehen avustuksella, joka synnyttää paradoksaalisia tilanteita koululaisten kanssa juhlimisen ja vastuuntuntoisen elämän kohdatessa kampuksella. Elokuva on mitä mainiointa kevyttä viihdettä tunnettujen komedianäyttelijöiden parissa.

DVD on laadultaan varsin hyvää tasoa. Kuva ja äänet ovat molemmat hyvässä kunnossa, ja lisämateriaaliakin löytyy mukavasti.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016