Alkuperäinen nimi: 
The Pirates! Band of Misfits
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
88
Pirates! (3D Blu-ray)
J. Pikkarainen, Ti, 04/09/2012 - 00:00

Elokuva
Aardmanin legendaarisen vaha-animaatiostudion uusin elokuva Pirates! kertoo nimensä mukaisesti merirosvoista. Taatun humoristisella otteella etenevä tarina seuraa epäonnista piraattikapteeni Piraattikapteenia (Hugh Grant) ja tämän monenkirjavaa miehistöä heidän ajautuessa mitä suurenmoisimpaan seikkailuun voittaakseen himotun Vuoden piraatti -palkinnon.

Hulvattomasta asetelmasta huolimatta Pirates! ampuu suurimman osan ajastaan vain puolilaidallisia. Tunnelma on toki viritetty kestoasetuksella viihteelliseksi, mutta näin yliampuva maailma olisi kaivannut ronskisti lisää hurttia huumoria. Etenkin kuin tavaraa, mistä repiä komiikkaa, olisi ollut tarjolla koko seitsemän meren täytteeksi. Pirates! ei missään nimessä ole kuitenkaan huono elokuva, mutta se jää vain kauaksi potentiaalista.

Kuten Aardman Animationsin elokuvilta on lupa odottaa, onnistuu lumoavan yksityiskohtainen vaha-animaatio häikäisemään kohtaus toisensa perään. Persoonallisista hahmoista lähtien käsitöin tehty elokuva on suorastaan maagisen upeaa vanhanajan elokuvakerrontaa, jossa kuvien ulkopuolelle jäävät taikurit loihtivat mitä upeimpia taidonnäytteitä kankaalle. Pelkästään taustojen detaljeihin kulutettu aika herättää ihmetystä. Perinteistä käsityötä tuetaan saumattomasti uusimmalla tietokonetekniikalla, mikä tekee lopputuloksesta yhden säväyttävimmistä vaha-animaatioista.

Persoonallista otetta tukevat lahjakkaat näyttelijät, jotka antavat mieleenpainuville hahmoille sielun. Hugh Grant sopii ennakkoluuloista poiketen piraattikapteenin rooliin briljantisti, antaen merten komeimman parran omistavalle kurkunleikkaajalle peribrittiläistä charmia. Imelda Staunton tuo kuninkaallista uhkaavutta kuningatar Viktoriaansa, kun taas uutena Tohtorina ilahduttanut David Tennant historiallisena Charles Darwinina loihtii kaksinaamaisen roolinsa taiturimaisesti. Pienissä sivuosissa kuullaan myös Salma Hayekia, Jeremy Piveniä ja Martin Freemania.

Tekniikka
2.35:1-kuva on ilmiömäisen kaunis. Värikylläinen maailma toistuu pienimpiä detaljeja myöten ääritarkasti, oli kyseessä sitten hahmojen kasvonpiirteet tai pikkutarkasti suunnitellut kadut. Terävyyttä tukee erinomainen mustan taso, joka tuo kohtauksiin syvyyttä hukkaamatta yksityiskohtia.

3D-siirrossa kuva kokee pienoisen notkahduksen. Alentunut kontrasti vie siivun värikylläisyydestä ja terävyydestä, mutta yleisilme säilyy silti rikkaana ja eläväisenä. Heikentynyt detalji koskee lähinnä keskimatkasta eteenpäin olevia kohteita, jotka jäävät 3D-siirrossa hivenen utuiseksi. Lähiotokset ovat sen sijaan terävyydeltään erinomaisia. Kolmiulotteisuus tuo kuvaan upean ja luonnollisen syvyysperspektiivin, mikä herättää kohtaukset aivan toisella tapaa eloon.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus tukee elokuvan vauhdikasta äänimaailmaa loistavasti. Tilakanavat toistavat rikkaat tehosteet erinomaisella tarkkuudella, eikä hukkaa pienimpiäkään detaljeja. Kanavaerottelu luokin elokuvan moniin kohtauksiin ilmiömäisen elävän äänikentän, jota tuetaan vivahteikkaalla alapäällä.

Lisämateriaali
Ohjaajien ja leikkaajan kommenttiraita kannattaa jättää suosiolla välistä. Miehet keskustelevat vain harvakseltaan ja silloinkin lähinnä kommentoiden ruudulla näkyviä tapahtumia. Sääli sinänsä, sillä ne harvat kerrat kun kolmikko päätyy jakamaan kunnollista informaatiota, raita on oikeasti melko mielenkiintoinen.

Pirate Disguise Dress-Up Game on ainoastaan teräväpiirtojulkaisussa oleva minipeli, jossa ruudulla näkyvät merirosvot pitää pukea vieressä olevan kuvan mukaisesti.

Ainoa kunnollinen dokumentti on noin parikymmenminuuttinen From Stop to Motion, joka käy läpi rikollisen pikaisesti elokuvan taustoja, tuotantoa ja tekniikkaa. Mielenkiintoinen katsaus ennättää loppua ennen kuin ehtii alkaakaan. Vajaa kymmenminuuttinen Creating the Bath Chase -kooste käy läpi elokuvan teknisesti haastavimman kohtauksen kuvausta.

Lisäksi levyllä on maistiaisia muista Sonyn julkaisemista elokuvista.

Yhteenveto
Pirates! ei seilaa aivan täysillä purjeilla, mutta se on siitä huolimatta varsin viihdyttävä lasten ja vähän aikuisempienkin seikkailuelokuva.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Sony Pictures Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD MA 5.1, Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016