Alkuperäinen nimi: 
Platoon
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1986
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
114
Platoon - Nuoret sotilaat (Special Edition)
Jari Tomppo, Ma, 13/09/2004 - 00:00

Elokuva:


"Somebody once wrote: 'Hell is the impossibility of reason.' That's what this place feels like. Hell"


Vuoden 1986 parhaan elokuvan Oscarin napannut Platoon - Nuoret sotilaat on Oliver Stonen omia Vietnam-traumoja auki purkavan trilogian ensimmäinen ja onnistunein osa. Kuten kakkososassa, Syntynyt neljäs heinäkuuta, tässäkin elokuvassa päähenkilö on naiivi nuorukainen, joka paatoksellisen propagandan aivopesemänä värväytyy vapaaehtoisena Vietnamiin luullen tekevänsä velvollisuutensa isänmaataan kohtaan. Perille päästyään Charlie Sheenin onnistuneesti tulkitsema Stonen alter ego Chris Taylor tajuaa tehneensä elämänsä emämunauksen ja astuneensa suoraan helvettiin.


Platoon oli ensimmäinen ns. realistinen Vietnam-elokuva ja aikaisemmin tehtyihin Vihreät baretit -leffan kaltaisiin hehkutuksiin verrattuna suorastaan shokeeraava tuodessaan valkokankaalle amerikkalaisen sotilaan, joka ei ole sen enempää rohkea kuin sankarillinenkaan. Francis Ford Coppolan loistelias Ilmestyskirja. Nyt. toki tehtiin seitsemän vuotta aikaisemmin. Coppolan elokuva ei kuitenkaan edes yritä kuvata realistisesti Vietnamin sotaa vaan kyseessä on Vietnamin viidakkoon sijoitettu kuvaus sotien kaikkinaisesta järjettömyydestä. Ilmestyskirjan legendaarisen rankat kuvaukset Filippiinien viidakoissa muodostivat Platoonin pääosassa nähtävälle Charlie Sheenille ensimmäisen kosketuksen viidakkosodan mielipuolisuuteen hänen seuratessaan peloissaan isänsä kuvauksia paikan päällä.


Stonen elokuvan rivisotilaat pyrkivät vain pysymään hengissä vuoden komennuksensa loppuun helvetillisissä olosuhteissa. Heitä eivät kiinnosta esikuntakenraalien laatimat strategiat saati sodan lopputulos. Tarinan rivimiesten vastapainona tapaamme kaksi täysin vastakkaisluonteista esimiestä. Loistavan Willem Dafoen näyttelemä kersantti Elias on sovitteleva diplomaattityyppi ja Tom Berengerille Oscar-ehdokkuuden tuonut kersantti Barnes taas suoraviivaisen toiminnan nimeen vannova raivohullu. Tilanne kärjistyy Barnesin johtaman joukon tuhotessa kostonhimossaan kylällisen siviilejä. Elias vannoo vievänsä tapahtuneen sotaoikeuteen mikä tietäisi vaikeuksia Barnesille, joka ei aio antaa sotaoikeuden tuhota uraansa.


Elokuvan rivisotilaina nähtävät nuoret näyttelijät tekevät hyvää työtä henkensä edestä pelkäävinä sotilaina, joiden siviiliasioissakaan ei ole hurraamista. Pienessä roolissa nähdään myös nykyinen supertähti Johnny Depp.

Kuva:


Platoonin pääkuvaaja Robert Richardson on tehnyt kuvallisesti hienoa työtä useissa elokuvissa kuten Martin Scorsesen ambulanssitarinassa Bringing Out the Dead sekä Oliver Stonen synkässä sarjamurhaajatrillerissä Natural Born Killers. Platoonin visuaalinen ilme on niinikään rujolla tavalla onnistunut. Lukemattomista Vietnam-filmeistä tuttu viidakko näyttäytyy synkkänä ja vastenmielisenä ympäristönä jossa kuolema vaanii jokaisella askeleella.


Levyn anamorfinen kuva on hyvälaatuinen, joskaan kontrasti ei aivan huipputasolle yllä ja kuva on kauttaaltaan aavistuksen pehmeähkö. Kuvassa on myös muutamia todennäköisesti alkuperäisestä filmimasterista peräisin olevia häiriöitä. Värit toistuvat kuitenkin luonnollisina eikä kuvassa esiinny pikselöitymistä.


DVD:n kuvasuhde on 1,85:1, joka on tämän elokuvan alkuperäinen kuvasuhde, siitäkin huolimatta että takavuosina julkaistussa brittiläisessä widescreen-videokasetissa kuvasuhde oli noin 2,1:1. Viimemainittu oli ilmeisesti tehty mattaamalla kuvaa sekä ylä- että alareunasta.

Ääni:


Levyllä on englanninkielisen Dolby Digital 5.1 -ääniraidan lisäksi espanjankielinen dubbaus niinikään 5.1 -ääniraidalla. Tälläkin kerralla katselin elokuvan vain englanninkielisenä versiona. Platoonin äänimaisema tuotti allekirjoittaneelle pienen pettymyksen. Monikanavaista äänimaisemaa toki hyödynnetään hienosti viidakon äänien ja sodan sinfonian tulviessa huoneeseen joka suunnasta. Myös dialogista saa enimmäkseen varsin helposti selvää. Sensijaan ääniraidan dynamiikka jätti runsaasti toivomisen varaa. Kun tykistökeskitys pauhaa vain aavistuksen dialogia voimakkaammin on miksaaja epäonnistunut työssään eikä LFE-kanavan alhainen äänitaso suinkaan parantanut vaikutelmaa.


Musiikkia elokuvassa käytetään varsin onnistuneesti korostamaan avainkohtauksia. Niin Georges Deleruen elokuvaan säveltämää musiikkia kuin ääniraidalla kuultavia aikakauden pop-kappaleita ja muuta musiikkia.

Lisämateriaali:


Levyltä löytyvä 50-minuuttinen Tour of the Inferno (1,33:1, DD 2.0) on yksi parhaista koskaan näkemistäni elokuvadokumenteista. Tekijöiden haastattelujen ja elokuvakatkelmien lomassa nähdään runsaasti autenttista kuvamateriaalia Vietnamin sodasta Oliver Stonen omia armeijakuvia myöten.


Kaksi kommenttiraitaa ovat niinikään erittäin mielenkiintoisia. Ensimmäisellä elokuvasta kertoo Oliver Stone ja hänellä on runsaasti mielenkiintoista taustainformaatiota jaettavanaan niin elokuvan tapahtumista kuin henkilöistä. Toisella kommenttiraidalla puheenvuoron saa elokuvan sotilasneuvonantajana ja näyttelijöiden kouluttajana toiminut legendaarinen Dale Dye, jolla on myös pieni rooli elokuvassa. 30 kuukautta Vietnamissa palvellut Dye tietää mistä puhuu ja kertoo avoimesti kokemuksistaan Vietnamissa ja osuudestaan Platoonin teossa.


Lisäksi mukana on Kaksi traileria: Platoon (16:9, DD 2.0) ja Salvador Special Edition (1,33:1, DD 2.0), kolme TV-mainosta, 27 kuvan kuvagalleria sekä neljän kuvan julistegalleria.

Yhteenveto:


Platoon - Nuoret sotilaat on kiistattomasti yksi kaikkien aikojen parhaista sotaelokuvista. Vaikka DVD ei häikäise teknisellä tasollaan on elokuva itsessään niin vahva että tämä julkaisu kuuluu jokaisen laatutietoisen elokuvaharrastajan kokoelmaan.


Kuvan- ja äänenlaadun puolesta "Special Edition" ei eroa aikaisemmasta, extrattomasta julkaistusta, mutta kattavan oheismateriaalin ansiosta Special Edition ansaitsee silti suositusmaininnan. 

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu julkaistu aikaisemmin DVDPlazassa.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Kaksi kommenttiraitaa - Tour of the Inferno -dokumentti - Kaksi traileria - Kolme TV-mainosta - Kuvagalleria - Julistegalleria
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016