Alkuperäinen nimi: 
Along Came Polly
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K7
Kesto: 
86
Polly tuli kuvioihin
Sami Turunen, Ke, 05/01/2005 - 00:00

Elokuva

Menestyvän vakuutusyhtiön riskianalyytikko, Reuben Feffer (Ben Stiller), elää arkielämäänsä vaativan työnsä tavoin - laskelmoiden ja riskejä välttäen. Neljän ja puolen vuoden seurustelun jälkeen hän tekee kuitenkin elämänsä suurimman harppauksen tuntemattomaan maailmaan ja menee naimisiin. Unelmien talo, lasten hankinta ja onnellinen tulevaisuus ovat kaikki toteutusta vaille valmiina. Reubenin kiltisti hymyilevä vaimo, Lisa (Debra Messing), on rengastamisesta onnellinen, mutta sisäisesti hieman hämillään - hän kaipaisi suhteeseen enemmän seikkailua ja värinää. Piruineen seinälle maalattu painajainen toteutuukin, kun Reubenin yltiöturvallinen maailma kääntyy ympäri heti häämatkan ensimmäisenä päivänä. Hän yllättää tuoreen vaimonsa sukelluksenopettajan, Clauden (Hank Azaria), vuoteesta ja avioliitto on sitä myöten selvä. Pettyneenä ja petettynä Reuben palaa palmujen alta takaisin New Yorkiin.

Uuden elämän alkuun pääsemiseksi on ikävät tapahtumat jätettävä taakse ja siirryttävä eteenpäin. Muutaman päivän lakonisen suremisen jälkeen aurinko pilkahtaa Reubenin elämään, kun hän törmää entiseen koulukaveriinsa, Polly Princeen (Jennifer Aniston), eräissä taiteilijabileissä. Takavuosien kiltti tyttö vaikuttaa nykyään erittäin boheemilta, epäsiistiltä, huonotapaiselta ja sitoutumiskammoiselta naiselta - eli mielenkiintoiselta ja kaivatulta vaihtelulta Reubenin silmissä. Eipä aikaakaan, kun pari alkaa deittailla ja toisistaan täysin eroavat luonteet luovat tarinaan odotetusti värikkäitä kommelluksia. Samaan aikaan Reubenin karskinkarhea pomo, Stan (Alec Baldwin), antaa työkomennuksen extreme-lajeihin friikahtaneesta miljonääristä, josta pitäisi tehdä riskianalyysi. Kaikki näyttää sujuvan hienosti, kunnes parin viikon iloittelun jälkeen ihmissuhdesoppaa palaa hämmentämään anteeksiantoa janoava Lisa-vaimo, joka haluaisi aloittaa Reubenin kanssa alusta. Edessä on siis suuria valintoja ja pelättyjä riskejä.

Elokuvana ja jopa romanttisena komediana Polly tuli kuvioihin on erittäin pliisu, kliseinen ja tylsä. Tarina on jo monta kertaa aiemmin nähty ja täysin yllätyksetön, eikä se tarjoa pissakakkahuumoria kummempaa sisältöä. Kapeaksi kirjoitettu käsikirjoitus ei jätä osaaville näyttelijöille tilaa toimivan komedian rakentamiseen, ja he ovatkin suurimman osan ajasta kuin aneemisia yöhön eksyneitä lampaita. Ben Stiller ei yllä lähellekään omaa tasoaan ja kemia vastanäyttelijä Jennifer Anistonin kanssa on sieluttoman teennäistä. Molemmille elokuva tuntuukin vain pakolliselta välietapilta isompien projektien lomassa. Jos jotain hyvää pitää elokuvasta hakemalla hakea, niin katse kääntyy silloin sivurooleihin. Philip Seymour Hoffman esittää puolirakastettavasti Reuben Fefferin parasta ystävää ja egoistista paskiaista, Sandya, mutta ei loista totuttuun tapaansa. Vakiokampaustaan esittelevä Alec Baldwin sopii Reubenin pomon rooliin kuin nakutettu, vaikka hänelle suotu dialogi onkin peruskauraa. Vähäistä esiintymisaikaa nauttivat Hank Azaria ja Bryan Brown (extreme-miljonääri) ovat yllättäen elokuvan hauskimmat hahmot.

Käsikirjoittana paremmin tunnettu John Hamburg on tehnyt varsin menestyksekästä yhteistyötä Ben Stillerin kanssa takavuosina (Perhe on painajainen - Meet the Parents, Zoolander ja Meet the Fockers). Tällä kertaa sekä kirjoittajan että ohjaajan paikkaa pitäneen Hamburgin työ ei kuitenkaan vakuuta ja vastuu tuntuukin olleen miehelle liian iso. Polly tuli kuvioihin sortuu toistamaan vanhoja vitsejä, eikä uskalla haastaa henkilöhahmojaan tarpeeksi. Elokuva onkin kokonaisuutena kuin sen päähenkilön Reubenin luonne, liian varman päälle ottava ja turvallisiin valintoihin luottava. Polly tuli kuvioihin katsoo liian lainkuuliaisesti komedian käsikirjassa kerrottaviin peruskuvioihin, eikä se nouse siivilleen missään vaiheessa. Henkilöiden henkinen kasvu ja muuttuminen ihmisinä on niin odotettua ja yllätyksetöntä, että pahaa tekee. Lisäksi vessa- ja eläinhuumorin mukaan tuonti lienee ollut ainoa keino pakkonaurujen kalasteluun. Tarinan puolivälissä alkaa puolihauskaan touhuun huolestuttavasti väsyä, eikä tunteesta pääse eroon ennen lopputekstejä. Elokuvan aikana huomaakin kysyvänsä itseltään sitä, miksi tällaisia tekeleitä ylipäätään tehdään.

Kuva

Anamorfinen, 1.85:1-rajattu kuva on kaikilta osa-alueiltaan parempaa keskitasoa. Terävyys on kohdallaan, värit kylläiset ja mustan taso hyvä. Kohinaa tai roskia kuvassa ei juurikaan ole.

Ääni

Ääniraidoista on valittavana DTS ja Dolby Digital 5.1. Vahvasti keskikanaviin ja dialogiin keskittyneet ääniraidat toistuvat selkeästi, moitteetta. Suuriin surround-elämyksiin ei elokuvassa päästä.

Lisämateriaali

Kuivaa pakettia on koristeltu muutamilla lisukkeilla, joiden anti ei nouse heikon elokuvan rinnalla kovin korkealle. Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi ja sitä tukemaan on saatu myös ohjaajan kommentit.

Kommenttiraita
Ohjaaja on yksin äänessä, näyttelijät loistavat poissaolollaan, eikä sisältö päätä huimaa. Elokuvan katsomisen jälkeen kommenttiraitaan tutustuminen ei ole ensimmäisenä mielessä.

Alkuperäinen aloituskohtaus (1:35)
Kohtaus esittelee Reubenin työpaikkaa ja hahmoa hieman syvemmin.

Rodolfo Hollywoodissa (4:41)
Tylsääkin tylsempi dokumentti Pollyn "sokeasta" lemmikki-fretistä, joka valmistautuu elokuvan oikeaan ensi-iltaan. Ilmeisesti kukaan näyttelijöistä ei ole halunnut tulla haastatelluksi elokuvan tiimoilta.

Poistettuja kohtauksia (7 kpl)
1) Sulhasen huoneessa - pidennetty kohtaus, jossa bestman mutustelee keksejä ja valmistautuu häiden lisäksi myös oman dokumenttinsa kuvauksiin.
2) Reubenin ja Lisan tanssi - hääpari ottaa ensimmäiset tanssiaskeleet yhdessä.
3) Lisan räppi - morsiamen ja kaasojen vitsiriimitys juhlaväelle.
4) Sandy soittaa säkkipilliä - ainoasta elokuvaroolistaan yhä ylpeä bestman töräyttelee pilliinsä.
5) Hissikohtaus 1 - Leikkaamaton kohtaus, jossa Sandy kiusaa kovaan ääneen Reubenia irstailla panojutuilla hississä, jossa on kymmenkunta muutakin ihmistä.
6) Intialaisen ravintolan parkkipaikalla - Reubenin hienosteleva äiti ilmaisee halveksuntansa moukka-Pollya kohtaan.
7) Hissikohtaus 2 - Reuben juttelee pomonsa kanssa työasioista.

Making Of (10:28)
Siirappista itsekehua ja juonen kertausta. Ei sisällä kiinnostavaa knoppitietoa.

Pilalle menneitä otoksia
Yleensä erittäin hauska feature ei sisällä tällä kertaa kuin pari hassua ja naurut ansaitsevaa mokaa.

Traileri (2:28)
Jos mahdollista, katso tämä ja jätä elokuva väliin.

Yhteenveto

Polly tuli kuvioihin on nimekkäillä Hollywood-näyttelijöillä tähditetty romanttinen komedia, jossa ei valitettavasti ole romantiikkaa, eikä komediaa juuri lainkaan. Kliseinen juoni ei vie katsojaa mennessään, eikä naurata tarpeeksi usein. Elokuva luottaa liikaa perustekijöihin, eikä ota kiusallisista tilanteista läheskään kaikkea irti. Tällaisella tekijäkaartilla olisi pitänyt saada paljon parempaa aikaiseksi.

Tuomio: Sanalla sanoen täysin tyhjänpäiväinen tekele, jonka katsominen on silkkaa ajan tuhlausta. Tusinatuote.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
englanti, DTS, Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016