Alkuperäinen nimi: 
The Closer
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
577
Ratkaisija: 1. tuotantokausi
Vesa Jalkanen, Ke, 22/04/2009 - 00:00

Elokuva
Runsaasti huomiota herättänyt ja etenkin kriitikkojen kehuja kerännyt televisiosarja Ratkaisija (The Closer, 2005-) löysi tiensä myös suomalaisiin olohuoneiseen talven 2008 - 2009 aikana. Erilaiseksi ja tuoreeksi kehutussa poliisisarjassa Los Angelesiin perustetaan uusi erikoisyksikkö, jonka tehtävänä on ratkoa kaikkein vaikeimpia ja arkaluontoisimpia rikostapauksia. Kaikkien yllätykseksi yksikön johtoon määrätään Atlantasta varta vasten siirretty, CIA:n kouluttama huippukuulustelija Brenda Leigh Johnsson (Kyra Sedwick). Valinta on omiaan nostattamaan närkästystä kokeneiden tutkijoiden keskuudessa ja luo uudelle apulaispoliisipäällikölle mahdollisimman hankalat lähtökohdat uudessa työssään.

Ratkaisijan keskipisteenä toimii työlleen täysimääräisesti omistautunut Johnsson, oikeudenmukaisuuteen ja oikeuden toteutumiseen uskova piinkova ammattilainen. Hän on valmis tinkimään lain pikkutarkasta noudattamisesta saattaakseen rikostutkimuksensa päätökseen ja rikolliset tuomittua. Valitettavasti Johnssonin poikkeukselliset taidot neuvotella ja kuulustella epäiltyjä eivät riitä sosiaalisen verkoston ylläpitämiseen työyhteisössä. Runnoessaan eteenpäin Johnsson antaa kaunaisille kollegoille lisää purnaamisen aihetta, ja oman yksikön ohella herneen nenäänsä vetäneitä löytyy myös syyttäjänviraston ja FBI:n toimistoista.

Vaikka sarjassa paljastetaankin kappaleita henkilöiden henkilökohtaisesta elämästä, keskittyy se kuitenkin pääsääntöisesti heidän työhönsä. Jokainen jakso tuo tarkastelun kohteeksi uuden rikosmysteerin johtolankoineen, joissa ei usein tunnu olevan minkäänlaista järkeä. Ensimmäisen kauden aikana Johnsson on sarjan ehdoton tähti muiden jäädessä hänen varjoonsa. Tästä huolimatta myös sivuhenkilöiden ja Johnssonin väliset jännitteet tuodaan selkeästi esille. Johnssonilla ja hänen uudella esimiehellä, apulaispäällikkö Will Popella (J. K. Simmons), on yhteinen työn ja henkilökohtaisempien tunteiden sävyttämä menneisyytensä. Omia lisäjännitteitä ihmissuhdevyyhtiin tuo Brenda Johnssoniin ihastunut FBI:n erikoisagentti Fritz Howard (Jon Tenney), kun Popen mielenkiinto entiseen rakastajattareensa saattaa olla luonteeltaan muutakin kuin ammatillista. Kokeneet konkarit rikosylikomisario Russell Taylor (Robert Gossett) ja rikoskomisariot Andy Flynn (Anthony John Denison) sekä Provenza (G.W. Bailey), tuntevat asemansa uhatuksi Johnssonin noustessa johtoasemaan kokeneempien tutkijoiden ohi, ja tekevät omia ratkaisujaan asemansa vahvistamiseksi.

Hieman ohuehkoista henkilöhahmoista huolimatta sarjassa onnistutaan luomaan jännittävä ihmissuhteiden verkosto, jossa jännitteet ja purkaukset pyörivät Johnssonin ympärillä. Ratkaisija ei pyri shokeeraamaan erityisen rankoilla rikoksilla tai graafisilla kuvilla verisistä uhreista. Vaikka mukana on hieman molempia edellä mainittuja elementtejä, sarjan päähuomio on tapausten psykologisissa aspekteissa; kuinka Johnsson saa hieman yskähtelevän koneiston täyteen vauhtiin rikosjahdin kiihtyessä täyteen vauhtiinsa. Itsenäisistä episodeista koostuva sarjan ensimmäinen tuotantokausi muodostaa ehyen kokonaisuuden, jossa seurataan hektisessä työn tuoksinassa muotoutuvan yksikön sisäistä liikehdintää sen jäsenten pyrkiessä sopeutumaan muuttuneisiin tilanteisiin.

Tekniikka
Anamordinen video ja Dolby Digital 2.0 -äänet tuovat laadukkaan televisiosarjan kotikatsomoihin vähintään yhtä laadukkaana kuin aikanaan televisiolähetyksissä.

Lisämateriaali
Lisämateriaalivalikoima koostuu kuudesta episodista peräisin olevista poistetuista kohtauksista, josta suuri osan on joko pidennettyjä tai vaihtoehtoisia otoksia. Irrallisina pätkinä ne eivät tarjoa paljoakaan mielenkiintoista materiaalia.

Yhteenveto
Poliisisarja esittelee erikoisen, työlleen omistautuneen kuulustelijan, joka valitaan vastuullisiin johtotehtäviin hänen erityistaitojensa perusteella. Ajoittain jopa päivänvaloa kestämättömiä menetelmiä kuulusteluissaan käyttävä Johnsson onnistuu vihamiestensä harmiksi ratkaisemaan mitä visaisimpia rikostapauksia yksi toisensa jälkeen. Alaisten ja kollegojen kanssa toimeen tuleminen osoittautuukin uuden apulaispoliisipäällikön visaisimmaksi tehtäväksi.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
4
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Warnerille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016