Alkuperäinen nimi: 
Replacement Killers
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1998
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
84
Replacement Killers
Vesa Jalkanen, Ti, 17/08/2004 - 00:00
Elokuva:


"I'm going to find you. But you could save me some time and put a bullet in your head. If the position were reversed I'd do the same for you."

 

The Replacement Killers oli Chow Yun-Fatin Hollywood-debyytti. Mutta Chow ei ollut ainoa ensikertalainen. Ohjaaja Antoine Fuqua kokeili ensimmäistä kertaa pitkän kokoillan elokuvan ohjaamista. Aiemmin hän oli tehnyt ainoastaan musiikkivideoita ja mainoksia. Parhaiten hän oli tunnettu Coolio's: <i>Gansta's Paradise</i> -musiikkivideosta. TRK tarjoaa sinällään aivan viihdyttävän, lähinnä visuaalisuuteen perustuvan simppelin toimintaelokuvan. Mitään omaperäistä ei mukana ole, pikemminkin Chow Yun-Fat laitetaan tekemään uusiksi Hongkong-elokuviensa parhaita kohtauksia. Elokuvassa on selkeästi näkyvissä Fuquan aiempi työskentely musiikkivideoiden parissa. Välillä elokuva vaikuttaa kuin pitkitetyltä musiikkivideolta, jossa päämääränä on luoda näyttäviä kohtauksia ja komeita kuvia hittimusiikin soidessa.

 

John Lee (Chow Yun-Fat) on ammattitappaja, jolla on suoritettavana kolme tehtävää. Kaksi ensimmäistä ovat rikollisia, joiden hoiteleminen ei ole vaikeaa. Kolmas tehtävä kuitenkin osoittautuu mahdottomaksi. Työnantaja, gangsteriliigan pomo Wei (Kenneth Tsang) ei pidä siitä, että hänen poikansa surma jää kostamatta. Tämän vuoksi hän lähettää työnsä osaavat ja säälimättömät tappajat John Leen perään. Pyrkiessään hankkimaan väärennetyt henkilöllisyyspaperit päästäkseen Kiinaan suojelemaan perhettään Wein tappajilta, hän kohtaa väärentäjä Meg Coburnin (Mira Sorvino). Parivaljakko saa kannoilleen Wein lähettämät tappajat, Replacement Killers -joukon, jotka ovat tulleet suorittamaan John Leen kesken jättämän tehtävän. Wein palveluksessa on myös Michael Kogan (Jurgen Prochnow, Das Boot, Air Force One), kovanahkainen miekkonen, joka on tottunut ratkomaan vastaan tulevat ongelmat helposti ja säälimättä. Juttua tutkivana poliisina ja muutenkin lähellä tapahtumien keskipistettä on poliisi Stan "Zeedo" Zedkov (Michael Rooker, Cliffhanger, Henry: Portrait Of A Serial Killer). Elokuva filmattiin Los Angelesissa helmi-toukokuussa 1997. 

 

Chow Yun-Fat tapansa mukaan tekee niin hyvän näyttelijäsuorituksen kuin käsikirjoitus antaa myöten, eikä Mira Sorvinokaan mitenkään huono ole. Henkilöhahmoilla ei tarinassa ole paljonkaan tilaa kehittyä sen kummemmin, pääasiana on näyttää hyvältä ja ammuskella paljon. Vanha sanontahan kehottaa antamaan kansalle leipää ja sirkushuveja. The Replacement Killers tarjoaa ainakin viimeksi mainittua yllin kyllin eli John Woon tyyliä jäljitteleviä toimintakohtauksia yksi toisensa jälkeen. Ammattitappaja, joka saa entisen työnantajansa lähettämät tappajat jälkeensä, Chow Yun-fat kirkossa parantelemassa haavojaan. Tässä vain pari hyvin tuttua kuvaa John Woon Hongkong elokuvasta The Killer, jonka eräänlaisena uudellenfilmatisointina The Replacement Killers voidaan nähdä. Toki mukana on elementtejä muistakin hongkongilaisista, mutta etenkin John Woon ohjaamista elokuvista. Lieneekö osittain tähän vaikuttanut John Woon ja hänen pitkäaikaisen kumppanin ja tuottajan Terence Changin työskentely tuotantoportaassa. Ehkä osasyynä on kuitenkin ollut halu tehdä elokuvan niin sanotusti varman päälle ja antaa Chow Yun-Fatille sellainen rooli, josta hänet parhaiten länsimaissa on opittu tuntemaan. Kylmäpäisenä ja äärimmäisen taitavana aseiden heiluttajana, jolla pysyy ase tarvittaessa vaikka molemmissa käsissä.

 

Kaikenkaikkiaan Fuqua on tyytynyt lähinnä toistamaan John Woon elokuvien visuaalista ilmettä pohtimatta kuitenkaan alkuperäisissä teoksissa pinnan alla piileviä oikeudellismoraalisia merkityksiä ja pohdiskeluja. Poissa on tarinan ja henkilöhahmojen monimuotoisuus ja särmikkyys. Kaikki on täsmälleen sitä, miltä näyttää ja hyvä eroaa pahasta sata prosenttisesti. Katsoja ei erityisemmin voi samaistua henkilöihin, vaikka päärooleissa onkin monia taitavia ja vahvoja näyttelijöitä. Heillä vain ei kerta kaikkiaan ole riittävästi tilaa esittää ja näytellä kykyjensä mukaisella tasolla. Mutta toisaalta The Replacement Killers on elokuva, jota katsellessa ei kannata pohtia liikaa. Tarina on yksinkertainen tekosyy koota toimintakohtaukset yhteen ja henkilöt jäävät ohuiksi kiiltokuvamaisiksi hahmoiksi. Mutta jos antaa kuvien viedä mennessään ikään kuin pitkässä toiminnallisessa musiikkivideossa etsimättä mitään sen suurempia ajatuksia, voi elokuvakokemusta pitää jopa viihdyttävänä. The Replacement Killers on ulkokultainen ja tyylikkään näköinen vauhdikas toimintaelokuva, josta kuitenkin puuttuu hongkongilaisten esikuviensa koskettavuus. Sanalla sanoen Fuquan elokuva on kertakäyttöviihdettä, vauhdikasta toimintaa alusta loppuun.


 


Kuva:


Alunperin Super-35 -filmille kuvattu kuva on alkuperäisellä kuvasuhteella (2.35:1) anamorfisena. Kuvanlaatu on oikein hyvä, mitään pahoja virheitä ei ole havaittavissa. Joissain nopeaa liikettä sisältävissä kohtauksissa voi etsimällä löytää pientä liikesumeutta, mutta muuten kuva pitää ruotunsa. Elokuvassa on runsaasti hankalia pimeitä yöjaksoja, mutta Columbia on onnistunut saattamaan nekin kunnialla DVD-muotoon ja kuva säilyy selkeänä koko elokuvan ajan. Mustan tasot ovat kunnossa: musta on luonnollisen sävykäs ilman, että hämärän synkät kohtaukset tukkeutuisivat. Täten kuvassa säilyy yksityiskohtaiset pikku detaljit. Myös värit toistuvat puhtaasti ja ongelmitta. Kaiken kaikkiaan oikein hyvä kuva, lähellä referenssitasoa.


 


Ääni:


Elokuva sisältää runsaasti voimakkaita audiopuolen herkkuja , niin musiikkia (Makes Me Wanna Die on todella hieno biisi ja istuu kokonaisuuteen mainiosti) kuin myös äänitehosteita. DD5.1 ääniraita tuo ne kaikki esiin oikein mallikkaasti suuntavaistoaan kadottamatta. Kuuntele niin kovaa kuin sielu sietää ja elokuvakin ehkä vaikuttaa pykälän verran paremmalta.

 


Lisämateriaali:


Uusi Collector's Edition sisältää huomattavasti enemmän lisämateriaalia verrattuna aiempaan Special Edition -julkaisuun. Ehkä suurimpana yksittäisenä lisänä on ohjaajan kommenttiraita. Mutta on myönnettävä, että Fuquan kommentit eivät ole kaikkein mielenkiintoisimpia mitä on kuultu. Kommentit eivät välttämättä liity millään tavalla meneillään olevaan kohtaukseen. Enimmäkseen Fuqua vaikuttaa vastailevan hänelle esitettyihin kysymyksiin, vaikkakaan kysymyksiä ei raidalla kuulla. Tämä ei sinällään tee kommenttiraidasta huonoa, mutta vaikuttaa kuin haastattelupätkistä olisi päätetty väsätä jonkinlainen kommenttraitatiivistelmä. Fuqua kertoilee mm. omasta urastaan ennen The Replacement Killersiä , mutta myös kyseiseen elokuvaan liittyviä huomioita. Suuri osa kommenteista on kehuskelua ja suuren osan kehuista saa Chow Yun-Fat. Ansaittua varmasti, mutta silti toivoisi hieman informatiivisempaa kommentointia.

 

Paketissa on peräti kaksi lyhyehköä dokumenttia. Molemmat videot on kuvasuhteella 1,33:1 ja äänet Dolby Digital 2.0 -miksauksena. Tekstitys löytyy kolmella kielellä: ranska, saksa ja hollanti. HBO Making Of: Where The Action Is on tavanomainen HBO -televisiokanavalle tehty lyhyt dokumentti elokuvan tekemisestä. Se ei tarjoa mitään syvällistä jo lyhyen kestonkaan vuoksi (10:10). Muutenkin kyseessä on tyypillinen HBO-dokkari, jonka tarkoituksena ei ole olla dokumentaarinen tietopaketti, vaan lähinnä toimia elokuvan esitteenä ja mainoksena. Pätkän mielenkiintoisinta antia lieneekin muutamat kulissien takaiset video-otokset ja ehkä muutamien näyttelijöiden lyhyet kommentit.

 

Chow Yun-Fat Goes Hollywood on parikymmentä minuuttinen dokumentti Chow Yun-Fatista. Toki Chow Yun-Fatin ihailijalle ja fanille on miellyttävää kuulla kuinka mahtava näyttelijä ja ihminen hän on, mutta silti olisin toivonut hieman enemmän informaatiota mukaan. Esimerkiksi miehen aiemmista töistä ei puhuta paljoakaan, mikä on varsin outoa jos dokumentin tarkoituksena on esittellä Chow-Yun-Fatia länsimaiselle yleisölle. Olisi se ollut kiehtovampaa kuin kuulla parikymmentä kertaa, kuinka Chow Yun-Fat on COOL. Mukana on kyllä tiedon murusiakin, mutta ne ovat turhan harvassa.


 

The deleted scenes osiosta löytyy yksi poistettu kohtaus ja neljä pidennettyä versiota elokuvassa mukana olevista kohtauksista. Videot on kuvasuhteella 2,35:1, mutta ne eivät ole anamorfisia. Äänet on Dolby Digital 2.0 -miksauksena. Tekstitys löytyy kolmella kielellä: ranska, saksa ja hollanti. Factory on 34 sekuntinen pidennetty kohtaus Eddien tehtaalta Chow Yun-fatin soittaessa passiasiasta. Wei's House (1:04) on niin ikään pidennetty kohtaus, jossa Wei ja Kogan keskustelevat ongelmasta. Bus Terminal (1:17) on hieman yllättävä, pidennetty kohtaus kiinalaisten tappajan korvikkeiden saapumisesta paikkakunnalle. Tämän kohtauksen leikkelemistä en täysin ymmärrä. John and Meg (3:44) on pidennetty kohtaus, jossa John ja Meg keskustelevat syvällisiä siitä, mistä tässä kaikessa oikein on kysymys. John's Father (1:39) on kokonaan poistettu kohtaus John kertoilee isästään. Totta kai se piti poistaa, sillä sehän olisi voinut tehdä Johnin hahmosta liian inhimillisen. Näiden lisäksi mukana on Alternate ending (2:14) eli vain hieman erilainen loppukohtaus, joka ainoastaan lisää ylimääräisen annoksen teennäisen tuntuista ylimakeaa siirappia joukkoon. Kaikesta huolimatta on mukava nähdä tämäkin lopetusversio lisämateriaaleissa.

 

Lopuksi mukana on vielä muutamia lyhyitä valikoituja filmografioita ja trailerit elokuviin The Replacement Killer, The Big Hit, Time And Tide ja The Breed.

 
 
Yhteenveto:


Tyypilliseen tapaan Columbia TriStar on tehnyt laadukkaan levyn mitä kuvaan ja ääneen tulee. Uudessa versiossa on lisämateriaaliakin kohtuullisesti mukana. Elokuva itsessään tarjoaa 'siistin näköistä' toimintaa, jossa luoteja ei säästellä. Jos siis kykenet vaihtamaan viihteelle, etkä halua kaikkien elokuvien olevan suuria taide-elämyksiä, saattaa Replacement Killers olla harkinnan arvoinen.
Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu perustuu alunperin DVD Plazalla julkaistuun teksiin. Collectors Edition
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016