R.I.P.D. - Haamukytät (blu-ray)
Jussi U. Pellonpää, Ti, 07/01/2014 - 00:00

Elokuva
Bostonilaispoliisi Nick Walker (Ryan Reynolds) kuolee virantoimituksessa omiensa pettämänä, mutta taivaan tai helvetin sijaan mies lentääkin välitilaan, R.I.P.D.:n (Rest In Peace Department) päämajaan, missä topakka Mildred Proctor (Mary-Louise Parker) tarjoaa töitä ja samalla tilaisuuden korjata tekemänsä vääryys ja parantaa mahdollisuuksiaan lunastaa taivaspaikka. Walker kiinnitetään rääväsuisen, jo 1800-luvulla kuolleen sheriffin Roy Pulsiferin (Jeff Brides) pariksi pitämään viimeiseltä matkaltaan livahtaneet sielut poissa kummittelemasta maailmastamme. Samalla kun ärripurri kaksikko yrittää sietää toisiaan, Walker pääsee salaliiton jäljille, jota johtaa hänen oma murhaajansa, kulta-aarteen perässä oudoin metodein ryntäilevä luutnantti Bobby Hayes (Kevin Bacon).

Ensi-illassaan Yhdysvalloissa pahasti flopannut R.I.P.D. - Haamukytät perustuu Dark Horse Entertainmentin julkaisemaan ja Peter M. Lenkovin luomaan sarjakuvaan. Robert Schwentken ohjaamalla kohelluskomedialla on toki hetkensä, mutta Ghostbustersien ja varsinkin huippusuosittujen M.I.B. -elokuvien (Men in Black) haamut ja hövelit hirviöt henkivät kokonaisuuden niskaan niin vahvasti, ettei efektihevi seikkailu tunnu miltään osin omaperäiseltä. Schwentken ohjaus on persoonatonta kuvien peräkkäin asettelua, jonka vahvin anti on muutamat kieltämättä näyttäviksi rakennetut tehostesessiot.

Phil Hayn, Matt Manfredin ja David Dobkinin tarinan pohjalta Hay ja Manfredi ovat kirjoittaneet dialogiltaan paikoin hauskan, mutta muilta osin jäykän käsiksen, jota muutama toistoherja yrittää kannatella lapasesta tyystin lähtevään finaalin saakka. Hassutusta revitään moneen kertaan Walkerin ja Pulsiferin avatareista, hahmoista, joina vielä elävät ihmiset sankarikaksikon näkevät, villin lännen lainvalvojan esiintyessä vetävänä blondina (Marisa Miller), nuoremman kollegan näyttäessä vanhalta kiinalaismieheltä (James Hong).

Ryan Reynoldsin, tai ainakin miehen agentin, olisi luullut jo ottaneen oppia sarjakuvafilmatisointien vaikeudesta tyystin pöpelikköön menneen Green Lanternin (2011) jälkeen, mutta niin vaan herra hurmaaja astuu jo neljännen kerran sarjissankareiden mantteliin. Itse asiassa Reynoldsin vakavalla naamalla vetämä Walker on oikeinkin oiva pohja täysillä irrottelevan Jeff Bridgesin äkkiväärän ja vanhan lännen oman käden oikeuteen uskovan sheriffi Royn hilpeälle hahmolle, mutta äärityyppien alituinen vastakkainasettelu ja nahistelu jämähtää matkan varrella ennalta-arvattavaksi ulkoluvuksi. Kevin Bacon heittää rutiinikeikan umpikierona Hayesina, Mary-Louise Parker yllättää iloisesti virkaansa äärimmäisellä vakavuudella suhtautuvana Proctorina ja harmittavan harvoin kunnon rooleissa nähtävä Robert Knepper poikkeaa kuvissa yhtenä salaliittoepäiltynä. Söpönassu Stephanie Szostak on Walkerin vaimo ja omatunto, jonka läsnäolo toimii katalyyttinä mullistuksille.

Tekniikka
Tarkka ja värikylläinen kuva toistaa pienimmätkin yksityiskohdat ilahduttavan detaljirikkaasti ja mehevä ääniraita paukuttaa tarvittavat tehosteet supparia tärisyttävillä tehoilla.

Lisämateriaali
Filming The Other Side käy pintapuolisesti läpi toimintakohtausten koreografioita, lavastusteknisiä seikkoja ja digitaalisia erikoisefektejä. Walking Among Us: Deados and Avatars esittelee haastattelumoodissa sanakarikaksikon ihmismuodot ja liudan kuolleita konnia. Muu extrasälä sisältää perustauhkaa poistettujen ja vaihtoehtoisten kohtausten muodossa, sekä liudan keskinäistä kehuskelua elokuvaa tehneiden ammattilaisten toimesta.

Yhteenveto
Anteeksiantamattoman mitäänsanomaton toimintakomedia yrittää lypsää tuttuja menestysesikuviaan, mutta jää kovasta yrityksestään huolimatta kaavaa kankeasti toistavaksi ryöstöviljelyksi ilman omaa identiteettiä.

Kuvasuhde: 
1080p High-Definition Widescreen 2.35:1.
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Universal Picturesille arvostelukappaleesta
Ääni: 
englanti DTS-HD 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016