Alkuperäinen nimi: 
Secret Window
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
92
Salainen ikkuna
Jari Tomppo, To, 03/03/2005 - 00:00

Elokuva
Jännityskirjailija Mort Raineylla ei pyyhi hyvin. Puoli vuotta sitten hän yllätti vaimonsa motellihuoneesta toisen miehen vierestä. Seurannutta avioeroprosessia ei voi kuvata ainakaan rauhanomaiseksi. Kaiken lisäksi Rainey menetti prosessin seurauksena luomiskykynsä. Vakava ongelma kirjailijalle, jonka on pystyttävä tuottamaan uutta tekstiä lukijoidensa ja kustantajansa mieliksi. Juuri kun syrjäisen järven rannalla sijaitsevan kesämökkinsä sohvalle majoittunut Rainey luulee, että ainoa tie vie ylöspäin, hänen oveensa koputetaan vaativasti.

Vastahakoisesti Rainey vääntäytyy sohvalta ylös, tavatakseen oveltaan John Shooter -nimisen mississippiläisjuntin prototyypin, joka kovin sanankääntein syyttää Raineyn varastaneen hänen tarinansa. Todisteeksi Shooter antaa Raineyn luettavaksi Salainen ikkuna -nimisen käsikirjoituksensa. Rainey dumppaa kässärin roskikseen, josta kuitenkin siivooja onkii sen esille. Vastentahtoisesti Rainey alkaa lopulta selata kurttuista paperinippua ja joutuu järkytyksekseen toteamaan Shooterin tekstin olevan miltei sanasta sanaan yhteneväinen hänen kirjoittamansa Salainen ikkuna -nimisen tarinan kanssa. Rainey tietää, ettei ole varastanut tarinaa, mutta Shooter on päättäväisesti toista mieltä, ja hän on valmis menemään äärimmäisyyksiin saadakseen itselleen oikeutta.

Lähinnä käsikirjoittajana (mm. Carlitos's Way, 1993, ja Panic Room, 2002) ansioituneen David Koeppin ohjaama ja käsikirjoittama Salainen ikkuna pohjautuu Stephen Kingin samannimiseen tarinaan. Elokuva olisi helposti voinut vajota samaan pohjattomaan suohon lukemattomien Stephen King -leffatulkintojen kanssa. Onneksi kuitenkin sekä David Koeppilla että pohjalle ajautuneen kirjailijan Mort Raineyn roolissa nähtävällä Johnny Deppillä riittää tyylitajua välttämään lajityypin pahimmat karikot. Depp lienee sitä paitsi jota kuinkin kykenemätön tekemään huonoa roolisuoritusta. John Shooterin roolissa nähtävä John Turturro puolestaan on täydellinen valinta kostonhimoa uhkuvan maalaisjuntin rooliin.

Huonoja eivät ole sivuroolienkaan näyttelijät. Timothy Hutton tekee kelvollisen tulkinnan ex-rouva Raineyn elämän uuden sulostuttajan, Ted Milnerin, osassa. Raineyn palkkaamana yksityisetsivänä Ken Karschina nähdään tasaisen varmaa laatutyötä tekevä Charles S. Dutton. Amy Raineyn osassa nähtävä Maria Bello jää jossain määrin nimekkäämpien kollegojensa varjoon, mutta ei hänen roolihahmoaankaan ole järin vahvaksi kirjoitettu.

Johnny Depp onnistuu taas kerran luomaan roolihahmostaan kiehtovalla tavalla erikoisen persoonallisuuden. Rainey vaikuttaa klassiselta Hitchcock-tyyppiseltä syyttömältä mieheltä, joka joutuu järjettömien syytösten kohteeksi. Raineyn yllä oleva virttynyt aamutakki näyttää siltä kuin se olisi ainoa vaatekappale, jota kirjailijamme on viime kuukausina käyttänyt. Hänen hiuksensa puolestaan eivät ole nähneet kampaa tai saksia muutamana kuukauteen.

Rainey alkaa epäillä, että Shooter onkin todellisuudessa Ted Milnerin laskuun toimiva ammattirikollinen, mutta mihin Ted oikein pyrkii? Vai onko todella mahdollista, että Rainey on tietämättään plagioinut itselleen tuntemattoman kirjoittajan tekstiä? Ja onko silkkaa sattumaa että kopioinnin kohteeksi on osunut tarina, joka kertoo miehestä, joka murhaa vaimonsa, hautaa ruumiin puutarhaan ja alkaa lopulta itsekin uskoa syyttömyyteensä?

Mielelläni kertoisin elokuvan juonesta perusteellisemmin, mutta se tuskin olisi reilua niitä lukijoita kohtaan, joilta Salainen ikkuna on vielä näkemättä. Olkoonkin, että elokuvan teho lepää ensisijaisesti onnistuneissa roolisuorituksissa ja hienosti luodussa mystisessä ilmapiirissä.

Kuva
Julkaisun anamorfinen kuva on alkuperäisessä kuvasuhteessa. Kuvan laatu on valioluokkaa jokaisella osa-alueellaan. Kohinaa ei löydä hakemallakaan, mustat toistuvat täysin mustana ja värien toisto hipoo täydellisyyttä.

Ääni
Englanninkielisen Dolby Digital 5.1 -raidan lisäksi tarjolla on dubbaukset kolmella kielellä, niin ikään 5.1-kanavaisella ääniraidalla. Alkuperäinen englanninkielinen ääniraita on samalla laatutasolla kuvan kanssa. Elokuvan dialogi toistuu kirkkaasti, jopa kohtauksissa, joissa Rainey mumisee itsekseen. Äänitehosteet hyödyntävät oivallisesti monikanavaisen äänentoiston mahdollisuuksia.

Philip Glassin nimiin kreditoitu musiikkiraita on tekijälleen ominaisesti laatutyötä, välttäen hienosti jännityselokuvien musiikkiin perinteisesti liitetyt kuluneet kliseet.

Lisämateriaali
Kommenttiraita: David Koepp kertoo varsin perinpohjaisesti elokuvan taustoista ja tekemisestä.

Poistetut kohtaukset: Neljä poistettua kohtausta, joista osa on mahdollista katsoa myös David Koeppin kommenttien kera. Yhteensä kohtauksilla on kestoa noin kuusi minuuttia.

Dokumentit: Yhden pitkän taustadokumentin sijaan levyllä on kolme lyhyempää dokkaria, jotka on mahdollista katsoa yhtenä kokonaisuutena tai osa kerrallaan.

 • From Book to Film (19:10)
 • A Look Through It (29:43)
 • Secrets Revealed (14:03)

Animatics: Perinteisten storyboard-luonnosten sijasta täältä löytyy animoituja jaksoja, joissa esitetään, kuinka eräät luonnokset päätyivät lopulliseen elokuvaan.

 • Opening Credits (1:45)
 • Pushing the Car off the Cliff (1:15)
 • Twist Revealed (3:22)
 • Into the Garden (0:54)

Trailerit:

 • Secret Window (2:02 ; 16:9 ; DD 2.0)
 • Spider-Man 2 (1:59 ; 16:9 ; DD 5.1)
 • Hellboy (2:21 ; 1.85:1 LBX ; DD 5.1)
 • The Missing (1:53 ; 16:9 ; DD 5.1)

Yhteenveto
Salainen ikkuna ansaitsee paikkansa keskitasoa parempana Stephen King -filmatisointina sekä Johnny Deppin erinomaisen roolisuorituksen että David Koeppin oivaltavan käsikirjoituksen ansiosta.

DVD on teknisesti erinomaisen laadukas.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Kommenttiraita - Poistettuja kohtauksia - Kolme dokumenttia - Animatics-koosteita - Neljä traileria
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016