Alkuperäinen nimi: 
The Danish Girl
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
119
Tanskalainen tyttö
Jussi U. Pellonpää, Pe, 05/02/2016 - 00:00

Elokuva
Vuonna 1926 Kööpenhaminassa muotokuvamaalari Gerda Wegener (Alicia Vikander) odottaa malliaan saapuvaksi, mutta kun naista ei paikalle kuulu, hän tohtii ehdottaa aviomiehelleen, kuuluisalle taiteilijalle Einarille (Eddie Redmayne) astua tämän tilalle. Hetki, jolloin Einar pukeutuu naisten vaatteisiin, muuttaa hänen koko elämänsä, ja vuosikausia miehen kehon kätköissä piilotellut Lili Elbe astuu näyttämölle. Siinä missä useat puolisot saisivat sätkyn siippansa uudesta olemuksesta, Gerda tukee Einaria, joka tuntee löytävänsä naisena, Lilinä, oman todellisen itsensä. Aikakausi Tanskassa on transsukopuoliselle miehelle kuitenkin ahdasmielinen ja pariskunta muuttaa Pariisiin, jossa Gerdan muotokuvat Lilistä herättävät ihastusta taidepiireissä. Pelkkä feminiininen pukeutuminen ei kuitenkaan riitä psykologielta käsittämättömiä ehdotuksia saavalle Einarille, kunnes saksalainen tohtori Kurt Warnekros (Sebastian Koch) tarjoaa jotain mullistavaa, joskin erittäin vaarallista ja ennen kokematonta ratkaisua, täydellistä sukupuolenvaihdosleikkausta

Hienosta futisdraamasta The Damned United (2009) ja eri toten Oscar-palkitusta menestyselokuvastaan Kuninkaan puhe (2010) sekä sitä seuranneesta musikaalista Les Misérables (2012) tuttu ohjaaja Tom Hooper kuvittaa elokuvallaan Tanskalainen tyttö maailman ensimmäisen sukupuolenvaihdosleikkauksen läpi käyneen Einar Wegenerin elämätarinan koskettavana draamana, joka kontroversiaalista aiheestaan huolimatta on herkkä ja kaunis rakkaustarina. Korkeahkon ikärajan takana lienee elokuvan avoin alastomuus ja seksi.

Hooper maalaa eläväistä epookkia erinomaisten yhteistyökumppaniensa, kuvaaja Danny Cohenin, leikkaaja Melanie Ann Oliverin ja säveltäjä Alexandre Desplatin, tuella, ja luo aidon ja autenttisen atmosfäärin kertoa omaperäinen tarina. Lucinda Coxonin käsikirjoitus David Ebershoffin tositapahtumiin pohjaavan romaani pohjalta on vahva ja tunnepitoinen yhdistelmä äärimmäistä herkkyyttä ja rohkeita kannanottoja, joiden rakentamia pitkospuita erinomaisten näyttelijöiden on hyvä ja helppo kulkea. Tosielämän Lili Elbe kuoli kirurgisten toimenpiteiden aiheuttamiin komplikaatioihin 1931.

Fyysikko Stephen Hawkingin elämää luotsanneesta Kaiken Teoria -elokuvasta (2014) viime vuonna parhaan miespääosan Oscarin napannut Eddie Redmayne ehti sen jälkeen näyttäytyä myös Wachowskin siskosten umpityperässä Nouseva Jupiter -scifistelyssä, mutta palaa jälleen tasolleen 12-kaliiberin roolisuorituksella, josta voi hyvinkin povata vakavasti otettavaa kilpailijaa Akatemian palkinnolle toisena vuonna peräkkäin, vaikka vastassa ovatkin kovin ennakkosuosikki Leonardo DiCaprio The Revenantista sekä Michael Fassbender nimiroolista elokuvassa Steve Jobs. Niin erinomaisen scifijännärin Ex Machinan (2015) sivuosasta kuin myös Tanskalaisen tytön naispääosasta Oscar-ehdokkaana on myös Alicia Vikander, jonka roolityö ymmärtäväisenä Gerda-vaimona on elokuvalle vähintään yhtä tärkeä kuin sen eittämätön keskus Lili/Einarkin.

Sivummallakin tehdään vahvoja esiintuloja, Matthias Schoenarts (Luihin ja ytimiin (2012), Kaukana maailman menosta (2015)) nähdään Einarin lapsuudenystävänä Hans Axgilina, Ben Whishaw romantiikannälkäisenä, mutta varjoissa viihtyvänä Henrikinä, Amber Heard malli Ullana, sekä Sebastian Koch tohtori Warnekrosina.

Yhteenveto

Yhtä aikaa taiteellisesti korkeatasoinen ja kuviltaan huikaisevan hieno epookki, kuin myös syvältä kouraiseva kuvaus ihmisen todellisesta identiteetistä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016