Alkuperäinen nimi: 
Toy Story 3
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
103
Toy Story 3 (Blu-ray)
J. Pikkarainen, La, 09/04/2011 - 00:00

Elokuva
Jo kolmanteen osaan ennättänyt Toy Story palaa lelujen maailmaan lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Aikaa on kulunut ruudun sisälläkin. Lukioon valmistuva Andy (John Morris) on luopunut täyspäiväisistä leluleikeistä jo aikaa sitten ja on viimein muuttamassa pois kotoa. Vanhat tuttavat Woodyn (Tom Hanks) ja Buzzin (Tim Allen) johdolla pakataan jätesäkkiin ja ullakkoon vietäväksi, mutta erehdysten seurauksena lelut päätyvätkin lastentarhaan. Lutuisan Lotso-nallen (Ned Beatty) johtama paratiisi näyttää ensisilmäykseltä jokaisen lelun taivaalta, mutta karamellivärein koristeltu rakennus kätkee sisällensä myös synkempiä sävyjä.

Pixar-studio jatkaa laadukkaiden tuotantojensa menestyneintä sarjaa. Eloisien lelujen kautta tärkeitä teemoja tarkastellut Toy Story -sarja ei liioin poikkea kaavasta kolmannessa osassa. Aikuisuuden myötä viattomaan lelumaailmaan tuodaan tummempia sävyjä hylätyksi joutumisen ja siitä selviytymisen kautta, mikä näkyy niin elokuvaa johdattelevassa juonessa kuin uusien hahmojen syvemmissä motivaatioissakin. Temaattisen tarkastelun ohella Toy Story 3 siirtyy huolettomasta ilmapiiristä askeleen synkempään maailmaan, mikä näkyy myös elokuvan tummemmassa värimaailmassa ja etenkin muutamissa leluissa. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin edelleen tutusta ja turvallisesta lelutarinasta.

Uusista, hivenen pelottavistakin sävyistä huolimatta Toy Story 3 on riemastuttava paluu vanhojen tuttavuuksien pariin. Jo kahden osan kanssa ystävyyttä hioneet lelut ovat kymmenen vuoden jälkeen edelleen samoja reikäpäisiä hassuuksia, joille sattuu ja tapahtuu. Visuaalisten gagien ohella näyttelijöiden välinen kemia pelaa edelleen saumattomasti yhteen. Hahmokohtaisten vitsien ohella osansa saavat myös lukuisat vankilaelokuvat, joita puolivälin jälkeinen suuri pako osuvasti parodioi.

Teknisesti Toy Story 3 jatkaa Pixarin kadehdittavan upeaa linjastoa. Pienimpiäkin yksityiskohtia myöten animoidut lelut säilyttävät luonnollisen lelumaisen olemuksen ihmismäisistä piirteistä huolimatta. Detaljien häikäisevä paljous ulottuu lelujen ohella koko näkyvään kuvastoon. Lähes jokaisen elokuvan kohtauksen pystyisi pysäyttämään ja uppoutumalla silkkaan taiteelliseen paljouteen minuuttikausiksi. Yltäkylläisestä annista huolimatta piirrosjälki ei sorru itsetarkoituksellisuuteen, vaan antaa tarinan, ei visuaalisuuden, kannatella itseään.

Tekniikka
1080p-koodattu kuva on hunajaa silmille. Värikylläinen kuva toistuu pikkutarkasti jokaisen detaljin, eikä tarkkuudesta ole tingitty. Kaikki pienintä karvaa, kankaan huokosta ja seinärappausta myöten toistetaan virheettömästi. Temaattisesti monenkaltaisilla paleteilla leikkivä ja yksityiskohtia pullollaan oleva elokuva antaakin aihetta ihasteluun kohtaus kohtauksen perään.

DTS-HD MA 7.1 -ääniraita tyydyttää vaativammankin kotiteatteristin toiveet. Kuvan lailla virheettömyyteen tähtäävä raita toistaa tehosteet tarkasti. Dynaaminen kanavaerottelu seuraa kohtauksia herkeämättä, eikä anna takakanaville hetken rauhaa. Immersio on täydellinen. Matalia taajuuksia käytetään kohtauksissa erinomaisesti hyödyksi tuomaan painoa.

Lisämateriaali
Suurin osa lisämateriaalista on jätetty kakkoslevylle, mutta ensimmäinen ei ole aivan vailla sisältöä. Jo perinteeksi muodostunut Pixar-lyhytanimaatio on tällä erää riemastuttava Day & Night. Kuusiminuuttinen dialogiton pätkä kertoo yön ja päivän eroista musiikin ja värien avulla. The Science of Adventure on todella lyhyt, NASA:n kanssa yhteistyössä tehty kooste, jossa Buzz Lightyear listaa teknologisia saavutuksia. Levyn ainoa kunnollinen dokumentti Toys! on sekin vajaa kymmenminuuttinen. Lyhyessä katsauksessa tarkastellaan tekijöiden vaikeuksia päivittää hahmot nykyaikaan ja samalla keksiä uusia leluja esiteltäväksi. Lopuksi levyltä löytyy vielä trailereita tulevista elokuvista sekä yksinkertainen kotiteatterin kustomointiohjelma.

Toisen levyn herkut alkavat poikkeuksellisesti omalle levylle tallennetuilla kahdella kommenttiraidalla. Cine-Exploressa ovat äänessä ohjaaja Lee Unkrich ja tuottaja Darla K. Anderson, joiden eloisa rupattelu paljastaa lukuisia yksityiskohtia niin ruudulla kuin sen takaakin. Kuva kuvassa -toiminnolla varustettua kommenttiraitaa sävyttää luonnostelut, animaatiopätkät aiemmista osista ja tuotantoon osallistuneiden henkilöiden kuvat. Toinen kommenttiraita on perinteisempi. Äänessä ovat tuotannon teknisemmät henkilöt, jotka tarkastelevat elokuvaa toisesta vinkkelistä. Informaatioltaan jälkimmäinen raita on suuntautunut enemmän tuotannon bittipuolesta kiinnostuneille, mutta sisältää reilusti mielenkiintoisia anekdootteja myös elokuvan näkyvämmistä seikoista.

Film Fans -otsakkeen alle on kasattu neljänkymmenen minuutin edestä elokuvan tuotantoon keskittyviä dokumentteja. Roundin' Up a Western Opening paljastaa elokuvan alkuperäisen, sergioleonemaisen aloituksen kuvakäsikirjoituksena, josta lähdettiin työstämään lopullista versiota. Bonnie's Playtime: A Story Roundtable käsittelee uusien hahmojen tuomia vaikeuksia esittelyvaiheessa, jossa idearikkaasta ympäristöstä täytyi karsia vaaditut elementit toimivaan kohtaukseen. Beginnings: Setting a Story in Motion on elokuvan käsikirjoittajan vinkki aloitteleville kynäilijöille käsikirjoituksen rakenteesta ja koostumuksesta Pixarin elokuvamallien mukaan. Life of a Shot on mielenkiintoinen katsaus elokuvan vaatimaan panostukseen lukuisilta ihmisiltä. Julkaisun lyhytelokuvan Day & Nightin Making of -dokumentti on vain pintaraapaisu, eikä tarjoa valitettavasti mitään lisäarvoa. Paths to Pixar antaa puolestaan leikkaajille puheenvuoron, ja osion päättävä Studio Stories valottaa yhtiön rentoa ilmapiiriä.

Puolituntinen Family Play jatkaa koosteiden parissa. The Gang's All Here on lämminhenkinen jälleennäkeminen ääninäyttelijöiden kesken, mutta ei tarjoa informatiivisesti paljoa. Goodbye Andy keskittyy nimensä mukaisesti Andy-hahmoon, joka on ollut Toy Story -elokuvien keskiössä. Accidental Toymakers tarkastelee elokuvien kaupallista näkökulmaa lelutuotannon avulla jo trilogian ensimmäisestä osasta lähtien. Linjaa jatketaan Creating a Whole New Land -koosteessa, jossa valotetaan Toy Story -aiheisten huvipuistojen suunnittelua. Lopuksi otsakkeen alta löytyy vielä elokuvan lopputeksteissä nähtävä pätkä HD-tasoisena sekä koko perheen trivia-peli.

Publicity Goodies sisältää lopuksi kaikki markkinointia varten suunnitellut sälät trailereista, teasereista ja muista promovideoista sekä -kuvista lähtien. Koko toinen levy on mahdollista kustomoida mieleisekseen katselukokemukseksi Fast Play -ominaisuuden avulla, jolloin valikkosurffailu eliminoituu.

Yhteenveto
Toy Story 3 tuo aiempaa synkempiä sävyjä tuttuun maailmaan, mutta säilyttää silti lapsellisen hauskuuden. Teknisesti erinomainen elokuva sopii kaiken ikäisille.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Buena Vista International Finlandille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD MA 7.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016