Alkuperäinen nimi: 
Ghostbusters: Afterlife
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2021
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
125
Ghostbusters: Afterlife
Jussi U. Pellonpää, Pe, 26/11/2021 - 08:59

Elokuva

37 vuotta on kulunut siitä, kun Haamujengi, tohtorit Peter Venkman (Bill Murray), Ray Stantz (Dan Aykroyd) ja Egon Spengler (Harold Ramis) sekä Winston Zeddemore (Ernie Hudson), laittoivat ilkeän sumerilaisen sielunkerääjän Gozerin ojennukseen New Yorkissa ja pelastivat siinä samalla koko maailman joutumasta tämän orjiksi. Nyt Spenglerin yksinhuoltajatytär Callie (Carrie Coon) muuttaa 15-vuotiaan Trevorin (Finn Wolfhard) ja tämän pikkusiskon Phoeben (McKenna Grace) kanssa Summervilleen Oklahomaan tietämättä lainkaan kadonneen isänsä jättämän perinnön todellisesta merkityksestä. Kun oudot tapahtumat kirjaimellisesti järisyttävät seutukuntaa, tulee myös lasten uusi ystävä Podcast (Logan Kim) sekä kesäopettajana toimiva herra Grooberson (Paul Rudd) vedetyksi mukaan haamujahtiin.

Gil Kenanin ja Jason Reitmanin kirjoittamaan, yhtä aikaa kuin jatko-osaan ja uudelleenlämmittelyyn on mahtunut mukaan runsaasti referenssejä originaalista, 1984 julkaistusta Haamujengistä, joskin sen jatko-osa, 1989 ensi-iltansa saanut Ghostbusters II jätetään vallan huomiotta. Samaten sivuutetaan tyystin vuoden 2016 naisvoimin toteutettu epäonnistunut uudelleenlämmitys.

Vaikka kaikki tutut elementit ovat Ghostbusters: Afterlifessa paikoillaan, vauhdikkaasta fantasiasta kiukkuisiin kummituksiin ja napakkaa satiiriin, kyse on ennen kaikkea perinnöstä. Perintöä edustaa ensimmäiseksi se, että tuottajana toimiva Ivan Reitman on alkuperäisten elokuvien ohjaaja, kun nyt komentajan paikalla istuu hänen poikansa Jason Reitman. Samalla Ghostbusters: Afterlife on kaunis ja koskettavakin kunninaosoitus Haamujengin alkuperäisjäsenelle ja käsikirjoittajalle, 2014 edesmenneelle Harold Ramisille.

Reitmanin elokuva tuntuu yhtä aikaa uudelta ja vanhalta, se on kuin Steven Spielbergin 1980-luvun elokuvat, teknisesti näyttävä ja paikoin jopa siirappisesti perheykseyttä ylistävä seikkailu, jonka lopputuleman näkee jo kaukaa. Sehän ei välttämättä ole kuitenkaan paha tai huono asia, sillä kyse on kuitenkin uuden sukupolven syvästä kumarruksesta vanhemmilleen ja heidän saavutuksilleen. Ilahduttavaa on myös tapa, jolla Reitman ryhmineen yhdistelee modernia efektitekniikkaa perinteisiin praktikaaleihin tehosteisiin luoden näin viehättävää ajattomuutta, joka osaltaan lisää Ghostbusters -elokuvien yhteenkuuluvuutta. Marvelien malliin lopputekstien sekaan on piilotettu pari klippiä, joilla raotetaan ovea yhteen mahdolliseen tulevaisuuteen.

Seuraavan sukupolven Ghostbustersit, Finn Wolfhard, McKenna Grace ja Logan Kim tekevät samaistumisesta helppoa ikätovereilleen. Kemita ovat kohdillaan myös Carrie Coonilla sekä Paul Ruddilla. Originaali miehistö on myös saatu paikalle. Niin Bill Murray, Dan Aykroyd kuin Ernie Hudsonkin tekevät kaikki syvän kumarruksen Harold Ramisille, jonka Egon tuodaan kuviin haamuna. Ykkösestä tuttu Annie Potts piipahtaa kuvissa, kuten tekee myös Sigourney Weaver, jolle tosin on keksitty harmittavan vähän tekemistä. Mukana ovat myös J.K. Simmons, Bob Gunton sekä Bokeem Woodbine.

Yhteenveto

Kasariajan jättihitin vannoutuneet fanit ovat taatusti täpinöissään uuden vuosituhannen versiosta, sillä siinä määrin makupaloja on mukaan mahdutettu. Yhtä lailla uusikin sukupolvi voi ottaa Haamujengin 2021 omakseen.



Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016