Ant-Man and the Wasp: Quantumania
Jussi U. Pellonpää, To, 16/02/2023 - 06:31

Elokuva

Myös supersankari Ant-Manina tunnettu Scott Lang (Paul Rudd) nauttii täysin rinnoin kuuluisuudestaan Avengersien jäsenenä ja viettää leppoisia aikoja sydämensä valitun Hopen (Evangeline Lilly), tämän vanhempien Hankin ja Janetin (Michael Douglas ja Michelle Pfeiffer) sekä teini-ikään kasvaneen ja omapäisen tyttärensä Cassien (Kathryn Newton) kanssa. Käy ilmi, että ongelmakimppu Cassie on muiden kolttostensa ohella tutkinut salaista universumia, mystistä kvanttimaailmaa, Quantum Realmia, ja kehittänyt laitteen, jonka avulla siellä vieraileminen on turvallista. Vaan toisin käy. Kohta viisikko on vankina toisessa ulottuvuudessa, maailmassa, jossa tyrannia pitää yllä maailmojen ja aikajanojen tuhoaja, armoton Kang (Jonathan Majors), jolla on kyky manipuloida aikaa.

MCU:n, eli Marvelin Kinemaattisen Universumin viidennen vaiheen avaavan elokuvan, Ant-Man and the Wasp: Quantumania ohjaajana jatkaa jo kolmatta kertaa (Ant-Man (2015), Ant-Man and the Wasp (2018)) minisankarin seikkailuita suitsiva Peyton Reed.

Visuaalisesti Quantumania on silkkaa silmäkarkkia, mielikuvituksellisia tehosteita detaljirikkaassa maailmassa, jossa riittää kummasteltavaa. Kun universumin pahin pukama, Thanos, päästettiin päiviltä Avengers: End Gamessa (2019), MCU:n multiversumiin on kaivattu uutta antagonistia, jollaiseksi nyt nostetaan Kang odottamaan vuodeksi 2025 luvattua elokuvaa Avengers: The Kang Dynasty. Toki sitä ennen valkokankaille pääsee vielä useampikin uusi-vanha sarjakuvasankari liittymään kostajien joukkoon.

Kritiikkiä voi antaa Jeff Lovenessin käsikirjoitukselle, joka vauhdista huolimatta on livetä turhankin tutuksi Star Warsiksi, kuvaukseksi päähän potkitun kansanosan nousutarinaksi julmaa johtajaansa vastaan, mutta rento huumori ja sympaattiset hahmot tuovat toivottua kevennystä muuten sangen synkkään saagaan.

Mainiosti velmu ja rento Paul Rudd pitää langat hyppysissään Ant-Manina ja myös Evangeline Lilly saa ottaa osaa toimintaan The Waspin hahmossa. Michael Douglas ja Michelle Pfeiffer tuovat kuviin karismaa ja Kathryn Newton nuorta energiaa. Quantumanian uudistava voima on sen antagonisti, jo Marvelin Loki -sarjassa Kangina vilahtanut ja sotaelokuvassa Devotion (2022) vakuuttavaa työtä tehnyt Jonathan Majors, jonka Kang poikkeaa sarjakuvien peruspahiksista hyvällä tavalla.  Sivummalla hilpeyttä herättää Corey Stollin MODOK, sekä ensimmäistä kertaa Marvelin mukaan hypännyt Bill Murray, joka tekee roolinsa kuten Bill Murrayn tapana on.

Yhteenveto

Kaikin puolin komea kosminen seikkailu laajentaa maailmoja ja tajuntaa. Tuttuun tapaan myös tulevia pohjustetaan kahdella extraklipillä lopputekstien aikana.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016