Alkuperäinen nimi: 
Antero Varovainen ja Onnenkivi
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Kesto: 
89
Antero Varovainen ja Onnenkivi
Jussi U. Pellonpää, Pe, 13/10/2023 - 21:23

Elokuva

Kohta koulunsa aloittavaa, vampyyritarinoihin hurahtanutta Juliusta (Emil Paloniemi) jännittää ja kotonakin iskä ja äiskä (Mikko Töyssy ja Maria Ylipää) eivät muuta tee kuin kiukuttelevat tai mököttävät. Kaikki muuttuu, kun vilkkaalla mielikuvituksella varustettu poika löytää autiotalosta pakastearkun, jossa makaa kalpea Antero Varovainen (Mikko Nousiainen). Muista verenimijöistä poiketen mummonsa salaisella reseptillä valmistettua mansikkamehua rakastava Antero onkin kovin säikky ja erakoitunut.  Ratkaistakseen ongelmansa, kaksikko päättää luoda mystisen Onnenkiven, jota koskemalla kaikki murheet väistyvät.

Moneen taipuvan, ja parhaiten dokumenteistaan tunnetun ohjaaja Arto Halosen (Sinivalkoinen valhe (2012), Isänmaallinen mies (2013), Valkoinen raivo /2015), The Guardian Angel - Suojelusenkeli (2018)) ensimmäinen lastenelokuva on myös musikaali. Tosin pikkujännän seikkailun ja lukuisien laulunumeroiden yhdistäminen tekee elokuvan rytmistä nykivän. Musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen. 2021 edesmenneen lastenkirjailija Jukka Hiltusen ja Halosen käsikirjoittama Antero Varovainen ja Onnenkivi puhuu lapsen äänellä vakavista asioista, perheen hajoamisesta ja erilaisuudesta olematta silti saarnaava tai sormi pystyssä opettavainen. Hommaa ei myöskään lyödä läskiksi eikä komiikalla liioitella Risto Räppääjien tapaan, vaan kokonaisuus on enemmänkin sympaattisen rauhallinen ja kurssissaan pysyvä. Rinnakkaiset tarinalinjat seuraavat niin Juliuksen yrityksiä yhdistää perheensä kuin avaavat animaatiojaksoissa myös supervampyyri Anteron suvun jännittävää historiaa.

Emil Paloniemi pärjää ihan hyvin uusien lapsinäyttelijöiden esiinmarssissa, samalla kun Mikko Nousiainen näyttää repertuaaristaan ihan uuden puolen. Erikoismaininnan ansaitsevat myös Mikko Töyssy ja Maria Ylipää, jotka todistavat, että lapsikatsojille suunnatuissa elokuvissa jokaista roolia ei tarvitse aina tulkita yli äyräiden.

Yhteenveto

Kerronnaltaan hajanaiseksi jäävän elokuvan toivoisi kuitenkin löytävän yleisönsä, sillä fiksusti tehtyjä koko perheen leffoja ei tehdä ruuhkaksi asti.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016