Croodit: Uusi aika
Jussi U. Pellonpää, Pe, 02/07/2021 - 06:56

Elokuva

Luolamiesperhe Croodien iskä Ugi (Nicolas Cage) ei vieläkään katso hyvällä tyttärensä Eepin (Emma Stone) seurustelua alati muuttuvaan maailmaan sujuvasti suhtautuvan Kundin (Ryan Reynolds) kanssa, mutta nielee kiukkunsa perheen matriarkan, äiskä Guggan (Katherine Keener) tahdosta. Matka läpi esihistoriallisen maailman on täynnä vaaroja, mutta vallan uudeksi uhka tulee, kun Croodit tapaavat suuren muurin takana asustavat, melkein kaltaisensa, Paremmaiset (alkup. Bettermans). Evoluutiossa jo askeleen tai pari pidemmälle ehtineellä perheellä on apunaan ihmeellisiä keksintöjä, kuten, puutarha, juokseva vesi, komposti sekä seinällä ihmeitä näyttävä laatikko: ei, ei telkkari, vaan ikkuna. Onpa iskällä (Peter Dinklage) myös oma saunamainen miesluolansa, kun naisvaltaisen perheen paineet kasvavat liian suuriksi. Pian Paremmaiset ja Croodit ajautuvat törmäyskurssille, mutta suuren muurin takaa tuleva uhka pakottaa perheet yhdistämään voimansa.

Yli seitsemän pitkää vuotta (joista yksi menee koronan piikkiin) saatiin odotella Croodien (2013) jatko-osaa, mutta nyt se on vihdoin täällä. Pitkän päivätyön Dreamworksin animaatioiden parissa tehneen Joel Crawfordin esikoisenaan ohjaama, kuuden eri kirjoittajan kokoon kutoma Croodit 2: Uusi aika jatkaa hyväksi havaitulla tiellä paiskoen nasevia huomioita kivikautisesta elämästä, joista linjanvedot nykyaikaan irrottavat useammankin hymyn ja hekotuksen. Taustalla kulkee soolona tarina Kundin yhteydestä Paremmaisiin ja pitkästä matkasta Croodien keskuuteen, mutta yhä myös jo ykkösestä tuttu sanoma perheykseyden tärkeydestä sekä muutama uudempikin oppi yhteistyön voimasta. Vahvana on myös viisaasti vihreä sanoma ilmaston lämpenemisestä sekä siitä, ettei ihmisen, oli hän sitten kuinka alkukantainen tahansa, ole syytä puuttua luonnon kulkuun.

Teknisesti hyvän näköinen, värikäs ja yksitysikohdiltaan rikas Croodit 2: Uusi aika toimii vallan mainiosti ja vaikka se, mitä ehkä hiukan tarinassa ensimmäiseen verrattuna hävitään, on nyt korvattu vauhdilla ja vaarallisilla tilanteilla. Pikkuväkeä nopeaan tilannekomiikkaan satsaava Neanderthalit vs. Gro-Magnonit-kisa huvittaa taatusti ja varttuneemmillekin löytyy verbaalista vitsiä varsin riittävästi. Ikäraja K-7 on sinällään perusteltua, sillä äänimaailma kirkuu ja karjuu samalla kun kuvitus sisältää siinä määrin monenmoista elikkoa ja hirviöitä, että pienimmille katsojille voi aiheutua ahdistusta.

Sadannessa elokuvaroolissaan pelkkänä äänenäkin hillitön persoona Nicolas Cage johtaa tuttua luolamiesperhettä taattuun tapaansa ja äänityksiin on saatu mukaan loppukin loistoporukka ensimmäisestä osasta, kuten Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Cloris Leachman ja Clark Duke. Paremmaisina kuullaan Leslie Mannia, Kelly Marie Trania sekä perheenpäänä tyystin pitelemätöntä Peter Dinklagea. Niin ikään suomidubbiin on löytynyt originaali porukka, kuten Carl-Kristian Rundman (Ugi), Iina Kuustonen (Eep), Jon-Jon Geitel (Kundi), Katja Aakkula (Gugga) ja Maija-Liisa Peuhu (Mummo). Tulokkaina ovat mm. Anna Asunta, Anna Puu ja Tuukka Leppänen.

Yhteenveto

Hauska ja vauhdikas koko perheen animaatioseikkailu on hyvä syy lähteä elokuviin.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016