Eläintohtori Dolittle
Jussi U. Pellonpää, To, 16/01/2020 - 22:07

Elokuva

Eletään viktoriaanisen ajan Englannissa. Seitsemän vuotta on kulunut siitä, kun tohtori John Dolittlen (Robert Downey Jr.) vaimo Lily (Kasia Smutniak) kuoli, ja nyt eläinten kanssa kommunikoimaan pystyvä miespolo on sulkeutunut kotiinsa Dolittle Manoriin ja erakoitunut. Mutta kun kuningatar Victoria (Jessie Buckley) joutuu ketkujen lordi Badgleyn (Jim Broadbent) ja Dolittlen pahimman vihamiehen, tohtori Blair Müdflyn (Micahel Sheen) katalan myrkytyksen uhriksi, on tohotorimme lähdettävä pitkälle matkalle kaukaiselle saarelle etsimään parannuskeinoa. Mukaan tunkee iso joukko eläimiä, kuten epävarma gorilla Chee-Chee (Rami Malek), rento jääkarhu Yoshi (John Cena), pöhkö ankka Dab-Dab (Octavia Specer) ja Dolittlen luotettu neuvonantaja, fiksu papukaija Polynesia (Emma Thompson), sekä itse itsensä tohtorin appariksi nimennyt nuori Tommy Stubbins (Harry Collett).

Eläinten kanssa kommunikoiva tohtori John Dolittle näki päivänvalon 1920, kun Hugh Lofting hahmotteli karaktäärin Ensimmäisen Maailmansodan juoksuhaudoissa vastapainoksi sodan kauhuille. Lapsille suunnattu kirjasarja menestyi julkaisuvuodestaan 1920 niin hyvin, että Lofting kirjoitti niitä aina vuoteen 1952. 1928 julkaistiin saksalainen animaatiosarja, 1930-luvulla Dolittle seikkaili NBC:n radiokuunnelmissa ja ensimmäinen elokuvaversio, Rex Harrisonin tähdittämä Tohtori Dolittle, sai ensi-iltansa 1967. 1998 valkokankaille tuli Eddie Murphyn tähdittämä Doctor Dolittle, joka menestyi siinä määrin hyvin, että se sai jatko-osankin vuonna 2001. Saman sarjan kolmonenkin ilmestyi 2006, tosin ilman Murphya, eikä se menestynyt odotetulla tavalla.

Nyt klassikkoon on tarttunut parhaiten elokuvistaan Traffic (2000) ja Syriana (2005) muistettava Stephen Gaghan, joka on saanut Eläintohtori Dolittle -elokuvansa pääosaan Robert Downey Jr.:n. Juurilleen palaavan, Loftingin krijaan The Voyages of Doctor Dolittle (1922) suurimmalta osin pohjaavan fantasiaseikkailun animoitu prologi kertoo miten Dolittle menetti rakkaan vaimonsa ja kohtasi ensimmäisen kerran merirosvo Rassoulin (Antonio Banderas) sekä ilkeän tiikerin Barryn (äänenä Ralph Fiennes). Siitä edespäin kuvaan astuvat ihmisnäyttelijät ja digitaalisesti mallinnetut, puhuvat eläimet, joiden ääninä ova6t mm. viisi Oscar-voittajaa (Rami Malek, Jim Broadbent, Emma Thompson, Octavia Spencer ja Marion Cotillard) ja muutenkin pitkä liuta nimekkäitä komeljanttareita. Mukana ovat myös Tom Holland (Jip-koira), Craig Robinson (orava Kevin), Selena Gomez (kirahvi Betsy) ja Kumail Nanjiani (strutsi Plimpton). Jason Mantzoukas ja Frances de la Tour antavat äänensä lohikäärmekaksikolle, Jamesille ja Ginko-Who-Soarsille.

Kaikki siis näyttää paperilla hyvältä, mutta nimisakkikaan ei auta, kun lopputulos on varsinainen sekametelisoppa päällekkäin huutavia hahmoja ja näyttävää, mutta ennalta-arvattavaa meriseikkailua. Taitavasti animoidut eläimet vievät suurimman osan huomiosta, mutta tekniikaltaan Dolittle ei sen suuremmin enää säväytä, puhuvia karvajalkoja kun on nähty ja vaikka moneen kertaan valkokankailla. Kaikki ei kuitenkaan ole menetetty, sillä Eläintohtori Dolittle on perusarvoiltaan mukavasti vanhanaikainen ja rehellisesti kiltti elokuva, joka mitä todennäköisimmin tulee huvittamaan juuri ikärajaan (K-7) osuvia katsojia, joille kaikki kaikessa on vaahtosuinen vauhti, hassut kommellukset ja selkeä raja hyvän ja pahan välillä.

Jälleen kerran ihmisnäyttelijöiden kohdalla karmealta kuulostavassa suomenkielisessä dubbauksessa ääninäyttelijöinä ovat mm. Carl-Cristian Rundman (Dolittle), Antti Lang (Chee-Chee), Minttu Mustakallio (Polynesia) ja Valtteri Helisalo (Tommy Stubbins). Joonas Nordman kieroilee tohtori Müdflyna ja Jussi Lampi merirosvo Rassoulina.

Yhteenveto

Kukkura kohellusta koko perheelle, jos ei elokuvaillaltaan sen ihmeempiä vaadi.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016