Expend4bles
Jussi U. Pellonpää, Pe, 22/09/2023 - 07:19

Elokuva

Kun kansainvälinen terroristi Suarto Rahmat (Iko Uwais) iskee Libyassa ja saa haltuunsa ydinaseita, maailmanrauha on jälleen uhattuna. Pahan perään lähetetään pikavauhtia erikoisyksikkö The Expendables. Veteraanivelmut Barney Ross (Sylvester Stallone), Lee Christmas (Jason Statham), Gunner Jensen (Dolph Lundgren) ja Toll Road (Randy Couture) saavat mukaansa myös uutta verta, kuten Easy Dayn (50 Cent) ja Galanin (Jacob Scipio). Operaatioon ottavat osaa myös CIA:n pukumies Marsh (Andy Garcia) sekä samassa puulaakissa työskentelevä Christmasin tyttöystävä Gina (Megan Fox).

Expendables -saaga näki päivänvalon vuonna 2010, kun ensi-iltaan tuli Sylvester Stallonen ohjaama ja Dave Callahamin kirjoittama The Expendables. Elokuvan myyntivaltti oli kiinnittää miehistöönsä entisiä toimintatähtiä, kuten Bruce Willis ja Arnold Schwartzenegger. Lippuluukuilla varsin väkivaltainen rymistely meni siinä määrin hyvin, että The Expendables 2 sai ensi-iltansa 2012. Ohjaajaksi hyppäsi epätasaista työtä koko uransa tehnyt Simon West, joka tarjoili vielä ensimmäistäkin osaa verisempää rytinää höystettynä Schawrazeneggerilla ja Willsillä sekä Jean-Claude Van Dammella ja Chuck Norrisilla. 2014 valmistuneeseen kolmanteen osaan vaihtui jälleen ohjaaja, nyt suitsiin tuli nuoremman polven Patrick Hughes ja vieraileviksi nimiksi Mel Gibson ja Harrison Ford. Ahneeksi heittäytynyt tuotantoporras Avi Lernerin johdolla kuvitteli kuitenkin väkivaltaa vähentämällä ja ikärajaa alentamalla houkuttelevansa katsomoon enemmänkin sakkia, mutta toisin kävi. The Expendables 3 floppasi pahasti ja on saanut mm. Stallonen myöntämään julkisestikin, että ajatus kevytversiosta oli täysin väärä veto.

Nyt, yhdeksän vuotta edellisestä, valkokankaille tulee sarjan neljäs osa, kirjoitusasultaan lapsellinen The Expend4ables, jonka ohjaajaksi palkattiin semikivan pelileffan Need for Speed (2014) tehnyt ja viimeksi karmean Netflix-rainan Hidden Strike (2023) puikoissa nähty Scott Waugh. Eikä stuntista ohjaajaksi kavunnut Scott Waugh ole kaltaistensa, toimintakoordinaattoreista alansa parhaiksi ohjaajiksi nousseiden Chad Stahelskin tai David Leitchin (mm. John Wickit) tasoa, ei alkuunkaan, vaan digitekniikkaan luottava rutiinireiska, jonka mielestä epileptisen sekavaksi leikattu toiminta on ainoa oikea tapa tehdä actionia. Elokuvan leikkisä traileri lupasi vastata verta ja suolenpätkiä vaatineiden fanien vaateisiin ja kyllähän niitä nyt riittääkin, mutta eipä sitten paljoa muuta. Niin sanottu Main Event rahtilaivan uumenissa ja kannella haisee studiolle takariviin asti ja menee jo pahasti pelleilyn puolelle.

Kurt Wimmerin, Tad Daggerhartin ja Max Adamsin rustaama käsikirjoitus pohjaa alunperin pelkäksi Stathamin sooloksi suunniteltuun A Christmas Storyyn ja Spenser Cohenin (Moonfall, 2022) alkuperäistarinaan High Value Target. Suoraviivainen paukutus pelaa varman päälle, mutta onnistuu rakentamaan katsojalle muutaman ansan, vaikka finaalin yllätyskäänteet eivät varsinaisia yllätyksiä olekaan.

Viimeisen myyntipäivän haistaneen Sylvester Stallonen siirryttyä sivuun (mies on mukana vain muutaman minuutin), The Expend4ables on pitkälti Jason Stathamin show. Ja mikäs siinä ollessa, kaljupäässä piisaa karjuutta ja karismaa, sääli vain, että räiskintä ja roiskinta ei paljoa muuta tekemistä tarjoa. Dolph Lundgren ja Randy Couture hoitavat hommansa myös rutiinilla. Iko Uwaisin rinnalle on kuviin saatu mukaan myös toinen martial arts-expertti, Tony Jaa, jotka sentään pääsevät paristi esittelemään taitojaan. Hillittömästi toimintatähdeksi halajava 50 Cent ei vakuuta vieläkään, mutta se, mikä on ollut Megan Foxin mukaan ottamisen motiivi, jäänee arvoitukseksi, sillä joskus Hollywoodin Hotlistillä korkeallakin ollut emäntä ei osaa vieläkään näytellä.

Yhteenveto

Ronskin kasariactionin ystäville persettä näyttävä The Expend4bles jää pahaksi pettymykseksi.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016