Alkuperäinen nimi: 
The Grudge
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
94
The Grudge
Jussi U. Pellonpää, To, 09/01/2020 - 19:49

Elokuva

Etsivät Muldoon (Andrea Riseborough) ja Goodman (Demián Bichir) tutkivat hylätystä autosta löytynyttä rumaa ruumista, ja äkkäävät yhteyden taloon, jossa kotiäiti Fiona Landers (Tara Westwood) teki järjettömän veriteon vuosia aikaisemmin. Asunnon tämän hetkiset asukit, Faith ja William Matheson (Lin Shaye ja Frankie Faison) eivät ole tietoisia kodin karmaisevasta historiasta, mutta pian vuosia aiemmin Japanista tappavana tuliaisena tuotu ja sitkeästi rakennuksen nurkissa luuhaava kostonhimoinen henki on heidänkin kimpussaan.

Japanilaisen kauhugenren, J-Horrorin, nousubuumin aikaan 2000-luvun alkupuolella ohjaaja/käsikirjoittaja Takashi Shimizu teki neljä elokuvaa, Ju-on 1 ja Ju-on 2 (2002), Kirous (Ju-on, 2002) ja The grudge II -Kirous jatkuu (2003), samasta kiukkuisesta kirouksesta. 2004 miekkonen lennätettiin Yhdysvaltohin, missä syntyi saman jutun jenkkiversiot nimellä Kauna (2004) ja Kauna 2 (2006). Ehtipä mies vielä tuottaakin Grudge 3:n (2009), joka julkaistiin suoraan videolla.

Nyt, 2020, Shimizu ei ole enää mukana, vaan puikkoihin on hypännyt vuonna 2016 nimeä elokuvallaan The Eyes of My Mother hankkinut Nicolas Pesce, joka on kierrättäjä Jeff Buhlerin (The Midnight Meat Train (2008), Uinu, uinu lemmikkini ja Jacob´s ladder (2019)) kanssa lämmitellyt aiheen uudelleen yksinkertaisella nimellä The Grudge. Tuottajana toimivat Ghost House Pictures -yhtiönsä kanssa tasaisena virtana kertakäyttökauhua markkinoille tuppaavat, vanhat Evil Dead -miehet Sam Raimi ja Robert Tappert.

Useampaa tarinalinjaa seuraava ja kronologiaa rikkova The Grudge pelittää oikeastaan ainoastaan muutamilla groteskeilla veritöillään ja inhoilla visioillaan, joista tosin ei ensimmäinenkään tule katsojalle yllätyksenä, sillä Pescellä on huono tapa soittaa hälytyskelloja ennen shokkeja. Ja jos aiemmat versiot ovat tuttuja (muistettavimmat kuvat, suihkukohtauksessa pään sisältä tuleva koura ja kalpea mustatukkainen tyttölapsi löytyvät kattauksesta tälläkin kerralla), jännää ei pääse valkokankaalle syntymään senkään vertaa.

Miehitykseen on saatu mukaan tuntemattomampien Tara Westwoodin, David Lawrence Brownin, John J. Hansenin ja Zoe Fishin lisäksi maineikkaammat komeljanttarit, kuten Jacki Weaver, Andrea Riseborough, Demián Bichir, William Sadler ja monissa kauhukuvissa hyvin viihtynyt Lin Shaye. Tosin ammattilaisten mukanaolo ei millään lailla nosta pelkokerrointa tai tuo juttuun tolkunhäivää.

Yhteenveto

Jo muutamaan kertaan kierrätetyn, tylsän kauhukuvan uudelleenlämmitys tuntuu tyystin turhalta tekeleeltä, ja niinhän se onkin.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016