Alkuperäinen nimi: 
A Quiet Place Part II
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
97
Hiljainen paikka osa 2
Jussi U. Pellonpää, To, 10/06/2021 - 19:59

Elokuva

On päivä numero 474 jälkeen hyökkäyksen. Lee-isän (John Krasinski) kuoleman jälkeen Abbottin perheen äiti Evelyn (Emily Blunt), poika Marcus (Noah Jupe), kuuro tytär Regan (Millicent Simmonds) ja vastasyntynyt poikavauva ovat joutuneet jättämään ainoan turvapaikkansa, kotinsa, jonka jostain muualta tulleet, kuuloaistin avulla kaikkea elollista metsästävät hirviöt ovat tuhonneet. Abbottit etsivät turvaa ja ihmiskunnan rippeitä ja törmäävät Leen vanhaan ystävään Emmettiin (Cillian Murphy), joka vastahakoisesti suostuu ottamaan perheen suojiinsa. Äänetön maailma on täynnä muitakin vaaroja kuin vain liskomaiset saalistajat, mutta kun tieto mahdollisesta turvapaikasta saavuttaa piileskelijät, herää uusi toivo paremmasta huomisesta.

Yksi vuoden 2018 suurimmista yllätyshiteistä, John Krasinskin ohjaama, Bryan Woodsin ja Scott Beckin kanssa kirjoittama ja vaimonsa Emily Bluntin kanssa tähdittämän kauhujännärin Hiljainen paikka odotettu jatko-osa saa vihdoin ensi-iltansa, yli vuoden koronaviiveen jälkeen.

Katastrofin alkuun sijoittuvalla takaumajaksolla alkava, Krasinskin ohjaama ja kirjoittama Hiljainen paikka osa 2 nappaa katsojan nopeasti takaisin vaaralliseen maailmaansa, samalla kun kahteen eri tarinalinjaan jakautuva selviytymistaistelu laajentaa sen yksityisestä yleiseen. Viisaasti Krasinski myös varoo toisintamasta ensimmäisen osan tapahtumia, vaan kertoo tyystin erilaisen tarinan ja rakentaa uuden maailman. Konsepti toki on ykkösosan tapaan sama ja yhä tehokas. Loistavasti suunniteltu äänimaailma ei kaipaa tuekseen sanoja, vaan hätä, tuska ja kauhu tulevat selviksi ilman verbaalista viestintääkin.

Hiljainen paikka osa 2 annostelee tasaisin väliajoin tehokkaita hyppyshokkeja ja äärimmilleen vietyä jännitystä, jonka taitavan katsojamanipuloinnin takana ovat kuvaaja Polly Morgan, leikkaaja Michael P. Shawver sekä synkän scoren säveltäjä Marco Beltrami. Ykkösosan menestyksen myötä luonnollisestikin suuremmalla budjetilla operoimaan päässyt Hiljainen paikka osa 2 nostaa nyt aiemmin vain välähdyksinä nähdyt oliot enemmään keskiöön, mutta pitää silti perustan samana: hiljaisuus on ainoa asia, joka ihmiskunnan voi vielä pelastaa. Muutama vertauskuvallinen otos liittää tarinan myös tiukasti nykyhetken pandemiaan. Saagaan on jo suunnitteilla kolmaskin osa sekä samaan maailmaan, mutta eri henkilöihin keskittyvä elokuva.

Ykkösosan pääkolmikko, Emily Blunt, Noah Jupe ja erityisesti Millicent Simmonds tekevät vähintään yhtä hyvää työtä kuin aiemminkin. Taitavaa tukeaa tarjoilevat myös varmat sivuosamiehet Cillian Murphy, Djimon Hounsou sekä Scoot Mcnairy.

Yhteenveto

Odotettu jatko kolmen vuoden takaisille hittihorrorille lunastaa lupaukset. Ja muistakaa, elokuvateatteri on yhä turvallinen paikka pelätä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016