Horizon: An American Saga - Chapter 1
Jussi U. Pellonpää, Pe, 28/06/2024 - 22:56

Elokuva

On vuosi 1859 ja Yhdysvalloissa eletään sisällissodan aikaa. Paremman elämän perässä kulkevat uudisasukkaat valloittavat yhä enemmän elintilaa villistä lännestä, mutta matka kohti horisonttia on täynnä vaaroja ja uhkaa. Frances Kittredge (Sienna Miller) jää apassien hyökkäyksessä leskeksi ja päätyy ratsuväen luutnantti Gephartin (Sam Worthington) suojiin, toisalla taas Matthew Van Weydenin (Luke Wilson) johtama vankkurikaravaani kohtaa rajaseutujen armottomuuden. Verilöylystä selvinnyt teinipoika Russell (Etienne Kellici) lähtee intiaaneja rahasta metsästävien tappajien matkaan ja Ikääntynyt revolverisankari Hayes Ellison (Kevin Costner) päätyy auttamaan nuorta poikaa suojelevaa Marigoldia (Abbey Lee) Sykesin perheen rosvoporukalta.

Kevin Costnerin Horizon: An American Saga - Chapter 1 on nimensä mukaisesti ensimmäinen osa eeppistä old school länkkäriä, jolle jatkoa saadaan jo elokuun 23. päivä kun Chapter 2 saa ensi-iltansa. Ja jos menestystä tulee, luvassa on vielä osat 3 ja 4.

Aiemminkin westernien ja villin lännen myyttien parissa viihtynyt Costner (1990 ensi-iltansa saanutta ja seitsemän Oscaria voittanutta elokuvaa Tanssii susien kanssa pidetään yhtenä lajityypin mestariteoksista ja varsin näyttävä oli myös 2003 ensi-iltaansa tullut Armoton maa) maalaa Horizonissa valtavaa kangasta, kertoen lännen valloituksesta useammankin tarinalinjan kautta. Costnerin mammutti muistuttaa rakenteeltaan vuoden 1962 klassikkoa, kolmen huippuohjaajan, John Fordin, Henry Hathawayn ja George Marshallin lännen valloitusta kuvannutta suurelokuvaa Näin valloitettiin Villi Länsi (How The West Was Won).

Ikäraja kannattaa huomioida, sillä vaikka Horizon onkin pohjiltaan romantisoitu näkemys lännen valloittamisesta, siinä on mukana myös raakaa realisimia ja väkivaltaa, joka toki kuuluukin mukaan tarinakehykseen. Vaikka kesto kellottaa 182 minuuttia, Horizon vasta raapaisee pintaa, sillä tarinalinjat eivät vielä sen suuremmin yhdisty, vaikka esimakua tulevasta saadaankin Chapter 1:n finaalin montaasissa. Kritiikkiä onkin tullut siitä, että asioita ei viedä päätökseen eikä kohtaloita sinetöidä, mutta katsojan on syytä muistaa, että kyseessä on vasta saagan ensimmäinen elokuva. Samalla tavalla esimerkiksi Dyyni (2021) selitti ja valmisteli tapahtumiua, ennen kuin näytti mistä todella on kyse jatko-osassa Dyyni: Osa kaksi kolme vuotta myöhemmin..

Jos ovat kesto ja visiot Horizonissa jättimäisiä, sitä on myös sen näyttelijämiehitys: Costnerin lisäksi elokuvassa nähdään mm. Sienna Miller, Sam Worthington, Will Patton, Luke Wilson, Michael Rooker, Danny Huston, Giovanni Ribisi, Abbey Lee, Owen Crow Shoe, Tatanka Means ja Thomas Haden Church.

Yhteenveto

Kunnianhimon puutteesta ei Kevin Costneria sovi syyttää, sillä Horizon Chapter 1 on laveaa elokuvantekemistä upeimmillaan, puhdas western-epookki, jonka todelliset tehot paljastuvat vasta puolentoista kuukauden kuluttua, kun ensi-iltansa saa Chapter 2.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016