House of Gucci
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/12/2021 - 07:50

Elokuva

Kun keskiluokkaisista oloista lähtöinen, mutta kunnianhimoinen ja pohjattoman ahne Patrizia Reggiani (Lady Gaga) nai Maurizio Guccin (Adam Driver) vuonna 1978, alkaa mahtivun jo valmiiksi riitaisat välit natista liitoksistaan. Isä Rodolfo (Jeremy Irons) poistaa Maurizion testamentista, mutta kun Patrizia tulee raskaaksi, Aldo-setä (Al Pacino) saa soviteltua heidän välinsä, ja Maurizio palaa takaisin perheeseen. Tästä alkaa sumutusten ja petosten täyttämä aikakausi, joka lopulta tuhoaa koko perhebisneksen ja kulminoituu maaliskuun 27. päivänä vuonna 1995 palkkamurhaan.

Italialaisen mahtiperheen Guccien tarina voisi olla vaikkapa Mario Puzon kynästä, sisältäähän se aimo annoksen pohjatonta ahneutta, petoksia ja lopulta julman henkirikoksen.

Ridley Scottin ohjaama House of Gucci on tekijälleen tuttuun tapaan teknisesti moitteetonta elokuvan tekemistä, epookkia suurimmalla mahdollisella ellä. Mikään yksityiskohta ei ole liian pieni eikä lavaste liian suuri Scottin maalatessa valkokankaalle ajankuvaa, joka häikäisee. Miehellä kun on aina ollut taito luoda maailmoja, ja niin tässäkin katsoja tempaistaan ensi ruudusta lähtien muutaman vuosikymmenen takaiseen aikaan keskelle jetsettiä ja joka puolelta pursuilevaa yltäkylläisyyttä. Tärkeimmät tekijät komean  lopputuloksen takana ovat mestarillisen Dariusz Wolskin kameratyöskentely yhdistettynä Claire Simpsonin editointiin sekä Harry Gregson-Williamsin musiikki.

Robert Bentivegnan ja Becky Johnsonin käsikirjoitus Sara Gay Fordenin kirjan The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed pohjalta ottaa paljon vapauksia, jättää ison osan Guccin suvun jäsenistä mainitsematta keskittyen Mustaksi leskeksi nimetyn Patrizian, joka vapautui vankilasta lokakuussa 2016, kärsittyään 29 vuoden tuomiostaan 18 vuotta, nousuun ja tuhoon. Guccin muotimerkki toimii tänäkin päivänä, mutta yrityksen palveluksessa ei ole enää yhtään alkuperäisen perustajaperheen jäsentä. He ovatkin kritisoineet elokuvaa kovasanaisesti ja uhkaavat tekijöitä mahdollisesti oikeustoimilla.

Vaikka oikeastaan yhtään hyvää ihmistä ei elokuvassa esiinny, näyttelijäntyö on kautta linjan erinomaista. Jo Bradley Cooperin hienossa elokuvassa A Star is Born (2018) vakuuttanut Lady Gaga tekee loistavaa työtä Patriziana, jolle aina erinomaisen Adam Driverin helposti manipuloitava Maurizio rakentaa hyvän kaikupohjan. Oscar-ehdokkuuksia voi hyvinkin veikata molemmille. Veteraanimestarit Jeremy Irons ja Al Pacino pitävät huolen karismasta ja loppusilauksen upeaan castingiin tuo tuntemattomaksi meikattu Jared Leto yksinkertaisena Paolo Guccina. Todellisia muotimaailman suuruuksia esittävät Reeve Carney (Tom Ford), Antonello Annunziata (Karl Lagerfeld), Catherine Walker (Anna Wintour) ja Martina Palmisano (Richard Avedon). Mãdãlina Ghenea nähdään Sophia Lorenin roolissa. Jack Huston on Guccien lakimies Dominic De Sole ja Salma Hayek Maurizion murhaajat palkannut Giuseppina Auriemma.

Yhteenveto

Enemmän kuin aavistuksen ylipitkäksi venähtänyt House of Guzzi on kuitenkin vahva näyttö juurikin (30.11.) 84-vuotta täyttäneen Sir Ridley Scottin yhä kasvavista kertojankyvyistä ja häikäisevästä visuaalisesta taidosta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016