Alkuperäinen nimi: 
If Beale Street Could Talk
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
119
If Beale Street Could Talk
Jussi U. Pellonpää, To, 07/02/2019 - 07:03

Elokuva

New Yorkin Harlem 1970-luvun puolivälissä. Parikymppisten Tishin (KiKi Layne) ja Fonnyn (Stephan James) jo lapsuudesta lakanut rakkaus on saamassa täyttymyksensä kihlojen ja tulevan lapsen myötä, mutta kohtalo puuttuu peliin julmalla tavalla. Fonny pidätetään rikoksesta, jota hän ei ole tehnyt, mutta 1970-luvn Yhdysvalloissa oikeus ei ole sama mustille ihmisille kuin se on valkoisille. Samalla kun nuoren parin rakkaus joutuu koetukselle, tapaus koskettaa syvältä myös heidän perheitään, Tishin äitiä Sharonia (Regina King) ja isä Josephia (Colman Domingo) sekä Fonnyn vanhempia, Frankia (Michael Beach) ja äitiä (Aunjanue Ellis), joiden käsitykset jälkikasvun tulevaisuudesta päätyvät törmäyskurssille.

Menestykseksi kohonneesta, kolmella Oscarilla palkitusta Moonlight -elokuvasta (2016) tuttu ohjaaja/käsikirjoittaja Barry Jenkins on tarttunut James Baldwinin 1974 julkaistuun romaaniin Jos tämä katu osaisi puhua (Otava, 1975) upealla tavalla. If Beale Street Could Talk on malliesimerkki elokuvakerronnasta, jossa sen monet liikkuvat osat ja muuttujat ovat häikäisevän täydellisessä synkassa keskenään.

Kronologiaa rikkova ja yhden tarinan omalla tavallaan kahdeksi juonikudokseksi jakava kerronta toimii tarkoitetulla tavalla, manipuloi varmalla kädellä katsojan mielentiloja ja ohjaa näkemään traagisen tapahtumaketjun useasta eri näkökulmasta. If Beale Street Could Talk on yhtä aikaa syvältä kouraiseva rakkaustarina kuin myös aina ajankohtainen, nyt ehkä enemmän kuin koskaan, muístutus rasismista, jonka vaikutukset ovat tuhoisia suuremmallekin joukolle kuin vain sen yksittäiselle kohteelle. Myös teknisesti If Beale Street Could Talk on äärimmäisen taitavaa elokuvan tekemistä. James Laxtonin väreillä leikittelevä ja kauniisti liikkuva kamera taltioi ajankuvan upeasti ja kokonaisuuden kruunaa Nicholas Britellin kiehtovalla tavalla Bernard Herrmannin musiikin elokuvaan Taksikuski (1976) mieleen tuova, koskettava score.

Pääpari, kertojana toimivan KiKi Laynen Tish ja Stephan Jamesin Fonny ovat aitoja ilmestyksiä, mutta valokiilan varastaa jokaisella ilmestymisellään Regina King Tishin vahvatahtoisena äitinä. Tärkeissä sivurooleissa nähdään myös Diego Luna ja Brian Tyree Henry Fonnyn ystävinä, Pedrocitona ja Danielina,

Yhteenveto

Koskettava kertomus rakkaudesta ja maailmasta, missä oikeus ei aina toteudu. Laatuleffa parhaasta päästä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016