John Wick: Chapter 3 – Parabellum
Jussi U. Pellonpää, Ke, 15/05/2019 - 23:06

Elokuva

John Wickille (Keanu Reeves), yhdelle palkkamurhaajien aatelisista, ammattiura oli pelkkää tuhoa ja kuolemaa, mutta eläkkeellä mies onkin vasta saanut laittaa hihat heilumaan ja aseidensa piiput kuumiksi. Ensin venäläismafian kukkopoika Josef Tarasov (Alfie Allen) ihastui Wickin autoon, ja kun ei saanut aikaan diiliä kulkuneuvon ostosta, päätti ottaa hengiltä paitsi sen omistajan, myös tämän koiran, onnistuen ainoastaan jälkimmäisessä. Tähän Wick vastasi todellisella ultimaattumilla, kolasi koko ryssäjengin ja haki rakkaan kärrynsä takaisin, mutta vieläkään ei auvo koittanut. Italialaismafian ketku perijä Santino D'Antonio (Riccardo Scamarcio) ilmestyi vaatimaan verivalan lunastusta, ja imaisi mustiin pukeutuvan murhaajan yhä syvemmälle tappamisen syövereihin. Teilatessaan D´Antonion Wick rikkoi ammattitappajien etikettiä ja nyt hän on 14 miljoonan dollarin tappopalkkio niskasssaan pakomatkalla, perässään kaikki entiset kollegansa ja uudemmatkin vihamiehet, ilman maailmanlaajuiseen syndikaattiin kuuluvan, tappajien tyyssijan, Continental-hotellin tukea. Mutta Wickin onneksi, ja muiden tappioksi, hän ei ole yksin.

Vuonna 2015 valkokankaille räjähti yksi kovimpia vetoja vuosiin, mitä Hollywood on kyennyt, tai edes uskaltanut tuottaa, stuntpuolen ammattilaisten David Leitchin ja Chad Stahelskin kimppaohjaama ja Derek Kolstadin kirjoittama kinemaattinen voimalaitos, toimintatykki John Wick. Supermurhaajan tyly ja raatorikas tarina jatkui ensimmäistäkin osaa hurmeisimmissa merkeissä Stahelskin soolona ohjaamassa John Wick: Chapter 2:ssa (2017), ja nyt on tullut aika sulkea veren kirja trilogian ultraväkivaltaisella päätösosalla John Wick: Chapter 3 – Parabellum, joka jatkuu suoraan siitä, mihin kakkososa loppui.

Ohjaajana jatkava Stahelski on luonut eeppisen actiontykin, jonka parissa ei tule sekuntiakaan mietittyä maallisia, on vain hektinen takaa-ajo, jonka aikana ruumislaskuri nakuttaa ennätyslukemissa. Toimintajaksot ovat paitsi hurjia, myös harvinaisen innovatiivisia tuokioita, joissa aseiksi kelpaa mikä tahansa irtain. Hillittömän tappospektaakkelin hengiltäotot menevät brutaaleimmillaan jo niin yli, että juttu alkaa hymyilyttää, samaten kuin mielettömän mätön keskelle murahdellut kevenneherjat.

Kolstadin luoma palkkamurhaajien maailma on mietitty pimeyden universumi, missä pätevät vain ja ainoastaan omat säännöt ja lait, jotka rankaisevat niiden rikkojia jumimmalla mahdollisella tavalla. Salamurhaajien veljeskunnassa on kuitenkin myös kunniaa ja lojaalisuutta, ystävyyttäkin jopa, mutta kaiken edelle menee aina yhteinen hyvä ja sen säännöt..

Keanu Reeves tekee takuutyötä pulpiksi piestynä, mutta periksiantamattomana John Wickina, joka on muutenkin ollut yhtenä bisneksen mukavimpana kaverina pidetylle miehelle täydellinen paluu korkeimmalle huipulle. Parikymmentä vuotta sitten Matrixit tekivät Reevesistä supertähden ja nyt Wickit palauttavat miehen actiongenren ravintoketjun huipulle.  Täysillä tykitetty rooli on niin suurella sydämellä tehty, ettei ketään muuta voisi rooliin ikinä kuvittellakaan. Reeves on Wick ja Wick Reeves.

Sivummalla jatkavat aiemmista osista tutut naamat, Continental-hotellin johtaja Winstonina Ian McShane, portieeri Charonina Lance Reddick sekä Laurence Fishburne slummikunkku Bowery Kingina. Uusia tappajia edustavat Halle Berryn Sofia ja Mark Dacascosin Zero. Anjelica Huston on eri maiden tappajaklaaneja käskyttävän Neuvoston itäosaston johtaja ja Billions -sarjasta tuttu Asia Kate Dillon saman konklaavin Tuomari.

Yhteenveto

John Wick: Chapter 3 – Parabellum, jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan..
 

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016