Alkuperäinen nimi: 
John Wick
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
96
John Wick
Arto Lappalainen, La, 14/02/2015 - 00:00

Elokuva
Eläkkeelle vetäytynyt palkkamurhaaja John Wick (Keanu Reeves) on juuri haudannut yllättäen kuolleen Helen-vaimonsa (Bridget Moynahan) ja vastaanottanut jäähyväiskirjeen mukana koiranpennun viimeisenä lahjana rakkaaltaan, kun Wickin vuoden 1969 Ford Mustang kiinnittää gangsterinulikka Iosef Tarasovin (Alfie Allen) huomion. Auto ei ole kuitenkaan myytävänä. Seuraavana yönä Iosef murtautuu apureineen Wickin kotiin, pieksee isännän, tappaa koiran ja varastaa amerikanraudan. Kun mieheltä viedään kaikki, jäljelle jää kosto, ja aikanaan tappamisen ammattilaisena alansa parhaana Wick osaa sen tuhannella tavalla. Iosef sattuu kuitenkin olemaan kaupunkia hallitsevan venäläismafian kummisedän Viggo Tarasovin (Michael Nyqvist) poika, joten keikasta tulee odotettua kovempi.

Sopivasti sarjakuvamainen toimintatrilleri John Wick on suoraviivaista mättöä, josta on riisuttu pois kaikki turha. Käytännössä se kertoo saman tarinan kuin yhtälailla tehokas laatuaction The Equalizer - Oikeuden puolustaja (2014), jossa siinäkin oikeuden omiin käsiinsä ottanut tappamisen ammattilainen harvensi venäläisten rikollisten rivit. Nyt tolkuton, lähes absurdi tarina on vain vielä selkeämmin tekosyy ruumisrallille, olematta kuitenkaan turhan totinen, vaan sopivasti mustalla huumorilla kevennetty. Myös alamaailman sisäpiirin sääntöjä ja sen kunniakoodistoa käsitellään maukkaasti ja kekseliäästi. 

Ohjaajat David Leitch ja Chad Stahelski ovat molemmat toimintaelokuviin erikoistuneita pitkän linjan stunt-miehiä ja jälkimmäinen Keanu Reevesin sijaisnäyttelijä jo Myrskyn ratsastajista (1991) lähtien. Rytinäpuoli onkin laadukasta käsityötä, iskut osuvat honkkarileffojen malliin maalinsa ja jokaisella luodilla on paikkansa ruumislaskurin lähestyessä kolminumeroista lukua.

Keanu Reeves on erinomaisessa iskussa, Michael Nyqvist herkuttelee mehevästi vanhan koulukunnan roistona ja
sivummallakin on runsaasti kovia äijiä. Tarasov-organisaatiossa Dean Winters on komentoketjun kakkosmies Avi ja Daniel Bernhardt henkivartijoiden ykkösnyrkki Kirill, Willem Dafoe palkkatappajien aateliaan kuuluva Marcus, Ian McShane iso kiho Winston, Lance Reddick konnahotellin isäntä Charon, John Leguizamo autodiileri Aureilo ja David Patrick Kelly "siivooja" Charlie. 

Tekniikka
Julkaisu täyttää kuvan ja äänen osalta odotetut laatustandardit. 

Lisämateriaali
Lyhyet making of -minidokumentit Calling in the Cavalry, Destiny of a Collective, Don't F*#% With John Wick, NYC Noir, The Assasin's Code ja The Red Circle sekä ohjaajien kommenttiraita

Yhteenveto
Väkevä verilöyly Väkivallan vihollisen (1974) loputtomassa jatkumossa edustaa lajinsa parempaa päätyä. Rehellinen b-leffa a-luokan tuotantoarvoilla.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016