Jurassic World: Dominion
Jussi U. Pellonpää, Ke, 08/06/2022 - 22:50

Elokuva

Vuonna 2015 miljardööri Simon Masrani rakensi Jurassic Parkin raunioille Jurassic Worldin, huipputeknisen dinosauruspuiston, mutta luonto löysi tien kapinaan ja esihistorialliset hirmuliskot nousivat kapinaan. Kaksi vuotta myöhemmin Costa Rican rannikolla sijaitsevalle Isla Nublarin saarelle rakennettua, luonnotilaan palautunutta Jurassic Worldia uhkaa luonnonkatastrofi, jonka jaloista pieni aktivistien ryhmä yrittää pelastaa saurukset, mutta hommaan sekaantuu myös ahne ihminen, joka haluaa kouluttaa pedot sotavoimien palvelukseen. Ja kuten arvata saattaa, sekään hanke ei mennyt kuten Strömsöössä. Nyt, neljä vuotta siitä, kun eläimet pääsivät karkuun ja elävät ja metsästävät niin maalla, merellä kuin ilmassakin, maapallon tasapaino on järkkynyt: ihmisen ja hirmuliskojen kun ei ole tarkoitus mahtua samalle planeetalle. Kaukana kaikesta nuoren Maisien (Isabella Sermon) kanssa piilottelevat raptorikouluttaja Owen Grady (Chris Pratt) ja hänen aktivistityttöystävänsä Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), mutta pahat voimat ovat pian heidän jäljillään. Samaan aikaan tapahtumiin ottavat osaa myös jo kolme vuosikymmentä aiemmin Jurassic Parkissa esihistorialliset eläimet kohdanneet tohtori Ellie Sattler (Laura Dern), paleontologi Alan Grant (Sam Neill) sekä kaaosteoreetikko Ian Malcolm (Jeff Goldblum).

Colin Trevorrowin ohjaama ja Emily Carmichaelin kanssa käsikirjoittama Jurassic World: Dominion jatkaa siitä, mihin viimeksi jäätiin. Luonto on todella löytänyt tiensä, sillä monimuotoiset hirmuliskot asuttavat nyt koko maailmaa ja taistelu planeetan herruudesta käy koko ajan kiihkeämmäksi.

Nopean alkusummauksen jälkeen tarina ottaa rohkeasti eroa konseptiin, lataa muutamankin näyttävän toimintakohtauksen ja nostaa kloonatun Maisien tapahtumien keskiöön, mutta loppua kohden palataan jälleen luottamaan tuttuihin ratkaisumalleihin, jotka finaalissa toisintavat muutamankin vedon aiemmista Jurassiceista. Teknisesti Jurassic World: Dominion on erittäin hyvännäköistä ja isolla rahalla tehtyä vaahtosuista megaviihdettä, kesään kuuluvaa popkornia, jossa piisaa liki-piti-tilanteita. Kaiken takana kulkee myös ajatellusti vahva luonnosuojelullinen sanoma.

Chris Pratt ja Bryce Dallas Howard uusivat jo kolmannen kerran suoraselkäiset roolinsa dinopuolustajina, ja mukavan annoksen nostalgiaa tuovat kuviin myös Sam Neill, Laura Dern sekä Jeff Goldblum, jolle on jälleen annettu parhat lainit lohkottaviksi. Sivummalla nähdään tuttuja, kuten B.D. Wongin koko dinokloonauksen isä tohtori Wu, sekä Omar Sy Owenin kollegana Barryna. Uusia tuttavuuksia ovat DeWanda Wisen avulias lentäjä Kayla Watts sekä Campbell Scott kaiken pahan alkujuuren, Biosyn Geneticsin johtajana, Lewis Dodgsonina.

Yhteenveto

Jurassic-saagan eeppinen päätös” julistaa elokuvan mainokset, mutta uskokoon ken tahtoo. Eikä siinä mitään, kyllä kesään aina yksi jättikokoinen dinosaurusseikkailu mahtuu.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016