Kuolema Niilillä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 11/02/2022 - 19:41

Elokuva

On vuosi 1937. Eipä pitkään saa mestarietsivä Hercule Poirot (Kenneth Branagh) nauttia Egyptin lomastaan, kun luksuslaiva S.S. Karnakilla tapahtuu murha. Hytistään kuolleena löytyneen uhrin lähipiiri tulvii mahdollisia syyllisiä, ja tuntuupa ihan muuten vaan Niilin retkelle lähteneillä sivullisillakin olevan jos jonkinlaisia motiiveja veritekoon, joka ei jää retken ainoaksi.

Vuonna 2017 ensi-iltansa sai Kenneth Branaghin tulkinta Agatha Christien vuonna 1937 julkaistusta klassikosta Idän pikajunan arvoitus, joka teki siinä määrin tulosta lippuluukuilla, että ohjaaja/pääosanesittäjä päätti pukea vielä uudelleenkin Poirot-viiksensä elokuvaan Kuolema Niilillä. Itse asiassa elokuva kuvattiin jo kolme vuotta sitten, mutta erinäisistä viruksista johtuen, se saa ensi-iltansa vasta nyt.

Ja pitkälti samankaltainen esityshän tämä Niili Pikajunan kanssa loppupeleissä on. Michael Greenin alkuperäiselle uskollinen käsikirjoitus pohjustaa tapahtumia hyvinkin puolet kestosta, ennen kuin päästään itse asiaan, eli murhaan. Äärimmäisen hyvän näköinen elokuva  (kameran takana Haris Zambarloukos, joka taltioi elokuvan 65-milliselle filmille) tuo mieleen menneiden aikojen Hollywoodin, jonka mahtavissa maisemissa ja  prameissa lavasteissa liitelevän kameran edessä hyppää pitkä rivi tuttuja kasvoja monista menestyselokuvista. Samalla myös heikkoudet toistuvat, sillä Pikajunan tapaan myös Niili on paikoin liiankin perusvarmaa suorittamista, paikoin ilman riskejä laskelmoitua mysteerijännää, jonka keskiössä Branaghin omahyväinen ja itseriittoinen Poirot ei kuitenkaan nyt ärsytä yhtä paljoa kuin edellisellä kerralla.

Parannusta taas edustaa alun mustavalkoinen prologi, joka syventää vinkeillä viiksillä varustetun Hercule Poirotin tarinaa nostaen päivänvaloon tämän traagisen menneisyyden. Tilaa annetaan myös keskeisten henkilöiden taustoille, jotta katsojallakin olisi pureksittavaa elokuvan finaalin suuria paljastuksia seuratessa.

Näyttelijälistassa ei sen sijaan ole mitään vikaa, sillä mukaan matkaan ovat lähteneet muun muassa Gal Gadot, Tom Bateman, Russell Brand, Rose Leslie, Ali Fazal, Sophie Okonedo, Emma Mackey, Jennifer Saunders, Dawn French sekä Annette Bening ja kannibaalikohussa itsensä pahasti nolannut Armie Hammer, jonka keskeistä osuutta ei voitu leikata elokuvasta pois ilman liian laajoja uudellenkuvauksia.

Yhteenveto

Isolla rahalla tehtyä viihdettä, näyttävää epookkia ja monikulmaista murhamysteeriä niistä pitäville.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016