Lunastajat
Jussi U. Pellonpää, La, 10/12/2022 - 21:26

Elokuva

Kahden tuomiopäivää julistavan uskonlahkon jäsenen, hurmioituneen valvoja Kristofferin (Eino Heiskanen) ja herkän noviisi Joakimin (Roope Salminen) käännytystyö eskaloituu esikaupunkialueella sotkuiseksi rikokseksi. Veriteon peittely jää kuitenkin pahasti kesken, kun paikalle lappaa ryhmä toinen toistaan epäilyttävämpiä larppaajia. Pojat päätyvät mukaan live-roolipeliin, joka oudosti sivuaa juuri tapahtunutta murhenäytelmää.

Korona-aikana pitkälti talkoovoimin ja ilman julkista rahaa tehty Lunastajat on ehkä näyttänyt hyvältä paperilla, mutta Niko Kelkan ja Miro Laihon kirjoittama ja kimppaohjaama elokuva on itse asiassa kaikkea muuta. Se on halvanoloinen, kaiken paremmista piireistä, mutta huonosti lainaileva kopion kopio, jossa ei ole mitään omaa.

Naurettavilla, mutta ei siis hauskoilla, digitaalisilla goretehosteilla K-16 ikärajan lunastanutta Lunastajia mainostetaan kauhukomediana, mutta jännitystä siinä ei ole ensinkään ja ainoa huvituskin syntyy lähinnä vahingonilosta elokuvan tekijöiden maalatessaan itsensä toistuvasti nurkkaan. Samaten sen yhteydessä on mainittu määre ”tarantinolainen”, mutta tämän herran nimen käyttö Lunastajien tapaisessa tylsässä ja amatöörimäisessä sekasotkussa on jo täysin anteeksiantamatonta. Lunastajissa ei oikeastaan toimi mikään, eikä se huvittaisi edes Matafakin darrassa, jossa yleensä ylilyöty huonous on hauskuuden lähde. Kökköys kulminoituu finaaliin, jota ei ole osattu tehdä, vaikka sitä yritetäänkin jopa kolmeen kertaan.

Lunastajia mainostetaan myös koko kansan suosikki Roope Salmisen ensimmäisenä pääroolina, mutta tällä näytöllä herran on parempi pysyä bändinsä kanssa musabisneksessä, sillä näyttelijäksi ei hänestä ole. Eikä sen suuremmin ole Eino Heiskasestakaan. Ilona Chavekova, Aleksander Rucidlo, Johanna Kuuva ylinäyttelevät kaikki roolinsa takaseinään saakka, mutta siitäkin läpi tulkitsee Joel Hirvonen. Ainoa nimitekijä on miniroolissa edes hiukan yrittävä Mikko Nousiainen.

Yhteenveto

Muutaman vuosikymmen sitten pikkujonnet puuhasivat parempia ja kekseliäämmin tehostettuja, ultraväkivaltaisia "elokuvia" videopajoissa, eikä voi kuin ihmetellä, että joku on halunnut ihan oikeasti maksaa Lunastajat valkokankaille. Kyseessä kun on vuoden huonoin kotimainen elokuva, eikä ole ollenkaan mahdotonta, että sanan "kotimainen" voi vielä poistaa tästä lauseesta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016