Luokkakokous 3 - Sinkkuristeily
Jussi U. Pellonpää, Ke, 28/07/2021 - 19:46

Elokuva

Antilla (Sami Hedberg) ei mene nyt hyvin. Vaimo on lähtenyt uuden miehen (Antti Luusuaniemi) matkaan ja tämän kanssa tekaistu uusi lapsi on nimenantoa vailla. Töitäkään ei ole ja kun peppukin on aunennut jo ajat sitten, mies on vaipumassa murheen alhoon. Mikä siis neuvoksi näinkin traagisessa tilanteessa? Antin parhaat kaverit, Nippe (Aku Hirviniemi) ja Tuomas (Jaajo Linnonmaa) keksivät, että parasta on vetää nupit kaakkoon ja kuulat sekaisin, ja suunnata sinkkuristeilylle.

Miehemme maailmalla, ohjaaja Renny Harlin palasi suomeen ja ohjasi kotimaassaan ensimmäisen elokuvansa 35 vuoteen ja tekee samalla uransa ehdottomasti huonoimman elokuvan. Kohteeksi on otettu jo kahdesti valkokankailla nähtyjen roisien, typerien ja menestyneiden, Taneli Mustosen ohjaamien Luokkakokous -komedioiden (2015 ja 2016) kolmas osa, joka sai nimekseen omaperäisen Luokkakokous 3 - Sinkkuristeily.

Eikä kolmonen millään tavalla eroa kahdesta aikaisemmasta, samaa ääliöäijäilyä ja koheltamista alusta loppuun. Mitä nyt läpät ovat, jos mahdollista, vieläkin rasvaisempia, käänteet typerämpiä ja ylivedot jo katosta läpi meneviä. Repen kädenjälki näkyy lähinnä suureellisempana julkituontina, hidastusten käyttönä ja naurettavina vaijeristuntteina, mutta Harlinin, Aleksi Bardyn ja Mari Perankosken kirjoittama kässäri ei edes muistuta elokuvaa. Kuten aiemmatkin Luokkakokous -elokuvat, myös kolmonen pohjaa tanskalaiseen Klassefesten -elokuvasarjaan. Parhaimmillaankin Luokkakokous 3 on vain nolo kokoelma huonoja vitsejä ja ruumiin eritteitä roiskiva ralli, pahimmillaan luotaantyöntävän typerä, tylsä ja surullinen sarja surkeita sketsejä. Enkä edes mainitse erikseen mukaan ympättyjä, täysin irtonaisia leffalainoja, jotka tuntuvat alakouluikäisten keksimiltä.

Minkään valtakunnan kehitystä ei Tuomaksen, Nipen tai Antin henkilöhahmoissa ole tapahtunut (Tuomas on yhä itsevarma peluri, Nippe sääliö ja Antti tapaturma-altis pullukka), ja silläpä Sami Hedbeg, Aku Hirviniemi ja Jaajo Linnonmaa saavatkin vetää roolinsa kuten ennenkin. Mukana seilaavat myös mm. Antin pyörätuoliin sidottuna isänä Pertti Sveholm, Jukka Puotila virolaisgangstana sekä läpi takaseinän roolinsa tulkitseva Mari Perankoski paatilla örveltävänä Nais-sikana. Kuvissa poikkeavat myös Pihla Maalismaa, Eino Heiskanen, Paula Koivuniemi, Viivi Pumpanen ja Putouksesta tähtiin ponnistanut nuori Kuura Rossi.

Yhteenveto

Kriitikoilta täysin oikeutetusti yksimielisen tyrmäyksen saanut, rytmitön ja pelkkää myötähäpeää herättävä Luokkakokous 3 - Sinkkuristeily tullee kaikesta huolimatta kipuamaan katsojatilastojen kärkeen. Joskin katsojien sijaan parhaiten nauravat sen tuottajat matkalla pankkiin.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016