Alkuperäinen nimi: 
Memory
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
114
Memory
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/06/2022 - 07:54

Elokuva

Palkkamurhaaja Alex Lewis (Liam Neeson) suunnittelee eläköitymistä, mutta päättää ottaa vastaan vielä yhden keikan. Sen kohde, nuori tyttö Beatriz Leon (Mia Sanchez) sotii kuitenkin murhamiehen minimaalista moraalia vastaan ja tämä päättää kääntyä puremaan ruokkivaa kättä. Tuodakseen Davana Sealmanin (Monica Bellucci) ja tämän pojan Randyn (Josh Taylor) johtaman lapsiprostituutioringin päivänvaloon, joutuu Alex tekemään yhteistyötä oman jahtajaansa, FBI:n väsymättömän ykköshurtan Vincent Serran (Guy Pearce) kanssa. Mutkia matkaan tuo myös Alexin alkava Alzheimer; mies kun tuppaa unohtamaan tasaisin väliajoin, ketä ja miksi olikaan tappamassa.

Kuoppaisen uran megahittien ja umpisurkeiden elokuvien ristiaallokossa tehneen Uusi-Seelantilaisen Martin Campbellin CV:n kirkkaimpina saavutuksina voidaa pitää kahdesti elvyttettyä James Bond -saagaa elokuvilla 007 ja kultainen silmä (1995) sekä Casino Royale (2006). Pahimpana hutina taas sysikarmeaa elokuvaa Green Lantern (2011), joka laittoi miehen vuosikymmeneksi tv-hommiin, mutta toisaalta antoi ison määrän ammuksia tähtensä Ryan Reynoldsin myöhemmälle Deadpool (2016 ja 2018) -uralle. Nyt Campbell tekee ensimmäisen kerran yhteistyötä Liam Neesonin kanssa elokuvassa Memory, joka on jenkkiversio vuoden 2003 Belgialaisesta trilleristä The Memory of a Killer, joka myös pohjasi Jef Geeraertsin romaaniin The Alzheimer Case.

Memory on paikka paikoin sujuvasti kulkevaa toimintajännää, mutta sensaatiohakuisesti julmaa lapsien hyväksikäyttöä dynamonaan käyttävää ja oman käden oikeutta tympeästi ylistävää rymistelyä. Samalla se on kahden vuoden sisään jo viides elokuva (Honest Thief (2020), The Marksman (2021), The Ice Road (2021) ja Black Light (2022)), joissa kaikissa Liam Neeson on ex-jotain, jolla on yhä hallussa nippu ylivertaisia kykyjä ottaa pahikset hengiltä.

Dario Scardapanen käsikirjoitus seuraa originaalia suhteellisen uskollisesti tarjoillen muistumia myös Christopher Nolanin elokuvasta Memento (2000), jossa päähenkilö niin ikään kärsi muistin puutteesta. Tosin Nolanin nokkelasti vastapäivään käännetty kerronta pyyhkii Memorylla lattiaa mennen tullen. Toimintaohjaajana Campbell on tosin mies paikallaan, ja tohinasta löytyykin tukussa tylyjä murhia ja veristä väkivaltaa.

Liam Neeson tekee näitä rooleja vaikka unissaan, ja lienee hyvin väsynyt ollutkin rakentaessaan muistisairasta murhamiestää, eikä ole Guy Pearceltakaan mitään ihmeitä vaadittu, vaikka omaan agentuurinsa pettynyt ja ultrakyyninen FBI-agentti Serra onkin moniulotteisempi kuin muut virkaveljensä. Harold Torres on Hugo Marquez ja Taj Atwal Serran kollega Linda Amistad. Pienoinen yllätys on Monica Belluccin helkamakylmä rooli tunteettomana rikollispomona, jonka poikana Josh Taylor tekee elokuvan vastenmielisimmän roolityön.

Yhteenveto

Synkkä ja melankolinen toimintajännäri tyydyttänee pahimman verenjanon, mutta on silti ironista, että elokuva, jonka nimi on Memory, muisti, on lopulta niin helposti unohdettavissa.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016