Mestarietsivä Sherlock Gnomes
Jussi U. Pellonpää, To, 31/05/2018 - 07:23

Elokuva

Veronan tapahtumien jälkeen vihdoin toisensa saaneet rakastavaiset, puutarhatontut Gnomeo (James McAvoy) ja Julia (Emily Blunt), muuttavat muiden kaltaistensa kanssa Lontooseen, mutta asiat kääntyvät nopeasti varsin vaarallisiksi. Joku kaappaa viheralueiden keraamisia koristuksia, eikä rikosta kykene lopulta ratkaisemaan kukaan muu kuin omahyväisen ärsyttävä mestarietsivä Sherlock Gnomes (Johnny Depp), uskollisen aisaparinsa Watsonin (Chiwitel Ejiofor) kanssa. Ilkitekojen taustalla vaikuttaisi olevan Gnomesin arkkivihollinen Moriarty (Jamie Demetriou), kaikille katkera taikinamaskotti gargoiliarmeijoineen, jonka mielestä maailma on parempi paikka ilman keraamisia ornamentteja.

Jos ei tullut vuonna 2011 mieleen, että puutarhatontut, nuo irvokkaat keraamiset kiusankappaleet, sopisivat koko perheen animaation tähdiksi, vielä vähemmän tuli mieleen, että mukavan vauhdikkaaksi osoittautunut Gnomeo & Julia saisi vielä jatko-osankin. Niin on nyt kuitenkin päässyt käymään, ja Shakespearen sijaan tekijät ovat tällä kerralla tarttuneet Arthur Conan Doylen klassikkohahmoon.

Ensimmäisen Kung Fu Pandan (2008) toisena ohjaajana debytoineen pitkän linjan ammattilaisen John Stevensonin Sherlock Gnomes ei yllä nokkelasti erilaisen edeltäjänsä tasolle. Vaikka sitä, mikä omaperäisyydessä nyt hävitään, korvataan vauhdilla, huumorilla ja aikuisemmille katsojille suunnatuilla popkulttuurireferensseillä ja lainoilla niin leffoista kuin kirjallisuudestakin, seikkailu jää vajaaksi uudelleenlämmittelyksi. Opetuksina kuullaan muistutus siitä, ettei ystävyyttä kannata ikinä ottaa itsestäänselvyytenä, ja jos olet pahis, älä koskaan, missään tilanteessa, paljasta suunnitelmiasi sankareille, ennen kuin ne ovat loppuun asti toteutettu. Teknisesti homma on kuitenkin hanskassa, varsinkin tonttujen "vähemmän on enemmän"-mentaliteetilla luodun ilmeikkyyden puitteissa. Chris Baconin scoren lisäksi tapahtumia taustoittaa ykkös-seikkailun tapaan myös Elton Johnin musiikki.

Originaalit ääninäyttelijät ovat, Michael Caine ja Maggie Smith mukaanlukien, palanneet rooleihinsa, kun taas uusina jengiin ovat hypänneet Johnny Depp ja Chiwitel Ejiofor sekä Sherlockin mielitettynä Irenenä kuultava Mary J. Blige.

Niin ikään suomidubissa jatkavat tutut nimet, kuten Mikko Leppilampi (Gnomeo), Pamela Tola (Julia) ja Antti LJ Pääkkönen (Paris). Sherlockina päättelee Reino Nordin, Watsonina komppaa Markus Bäckman ja pahis-Moriartyna murisee Tommi Haapaniemi.

Yhteenveto

Sherlock Gnomes on perusesimerkki siitä, miten pukumiehet tuotantoportaissa aina epätoivoisesti uskovat, että hitin voi toistaa samoilla elementeillä. Eihän se nyt niin mene.

 

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016