Mortal Engines
Jussi U. Pellonpää, Pe, 07/12/2018 - 20:17

Elokuva

 

Yli tuhannen vuoden päästä tulevaisuudessa tuntemastamme maailmasta ei ole enää paljoakaan jäljellä. Tunnin sodan jälkeen ihmiskunta on jakautunut vielä entistäkin enemmän, kansalaisten eläessä liikkuvissa kaupungeissa, joista vaarallisin on Thaddeus Valentinen (Hugo Weaving) taustalta käskyttämä jättimäinen Lontoo, joka hotkaisee hetkessä pienemmät paikkakunnat kitaansa. Koko ikänsä Lontoossa elänyt historioitsija Tom Natsworthy (Robert Sheehan) päätyy keskelle sisällissotaa naamioituneen salamurhaaja Hester Shawn (Hera Hilmar) iskiessä Valentinen kimppuun. Kaksikolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin hypätä kyydistä ja yrittää kaikin mahdollisin keinoin estää Lontoota tuhoamasta kaikkea elollista.

Peter Jacksonin luottomiehen, King Kongin (2005) tehosteista Oscarin voittaneen efektivelho Christian Riversin esikoisohjaus Mortal Engines on suurta ja komeaa post-apokalyptistä steampunk-fantasiaa, jonka taustatarina ei kuitenkaan onnistu nousemaan visuaalisesti häikäisevän julkituonnin tasolle. Katsoja paiskataan suoraan keskelle tapahtumaketjuja ja informaatiotulvaa, joiden taustoja ei sen suuremmin selitellä. Juuri kun henkilöiden motiiveja alkaa ymmärtää, tarina heittää u-käännöksen ja lipsahtaa finaalissaan jo tyystin logiikan saavuttamattomiin. Sen suuremmin sieltä täältä lainailevaa juonentynkää paljastamatta, mainitaan vain muutama referenssi, The Terminator, Mad Max ja Star Wars, joiden pohjalta jokainen voi päätellä, mitä milloinkin tulee tapahtumaan.

Philip Reeven Kävelevät koneet kirjakvartetin ensimmäiseen osaan pohjaavan sovituksen takana ovat tuottajanakin toimineet Taru sormusten herrasta- ja Hobitti -saagan luojat Jackson, Philippa Boyens ja Fran Walsh.

Islantilainen Hera Hilmar kostoa janoavana Hesterinä ja Robert Sheehan ovat nuorina sankareina sopivan sulkkuja, mutta käsikirjoitus ei anna kummallekaan muuta kuin lausua ennalta-arvattavia fraaseja. Muutamankin kerran megaluokan trilogioissa (The Matrix (1999-2003), Taru sormusten herrasta (2011-2003)) sekä kymmenissä muissa pienemmissä ja suuremmissa elokuvissa hyvää työtä tehnyt Hugo Weaving saa tyytyä tällä kerralla yksiulotteisen pahiksen rooliin, mutta vallan vähän tilaa saa Stephen Lang koneosista koottuna cybersotilas Shrikena. Korealaislaulaja Jihae tuo kuviin aavistuksen eksotiikkaa ja brittiveteraani Patrick Malahide on Lontoon pormestari Magnus Crome.

Yhteenveto

Lähinnä kuluneilla käänteillään yllättämään pyrkivä silmäkarkki jää paljon kokoaan pienemmäksi.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016