Alkuperäinen nimi: 
Napapiirin sankarit 3
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
104
Napapiirin sankarit 3
Jussi U. Pellonpää, Ti, 22/08/2017 - 19:22

Elokuva

Muutama tovi on kulunut Jannen (Jussi Vatanen) ja kumppaneiden edellisestä selkkauksesta, mutta aika ei ole ainakaan parantanut miehen haavoja. Vanhan kaverin Kapun hautajaisista alkava eksistentiaalikriisi huipentuu luontoretriittiin, kun Paolo Coelhon elämänhallintakirjoja tavaava Janne päättää kuskata kaverinsa tuhkat Pallakseen. Samaan aikaan Jannen rakas Inari (Pamela Tola) päättää palata vauvalomalta työelämään ja hommaa itsensä firmojen väliseen suopotkupalloturnaukseen Vuokattiin, tarkoituksenaan vakuuttaa Kittilän kiinteistöhuollon pomolle Timolle (Taneli Mäkelä) olevansa johtaja-ainesta. Inarin kauhuksi samaan turnaukseen ottaa osaa myös stalkkerin oireista yhä kärsivä maanvaiva Pikku-Mikko (Kari Ketonen). Toisaalla taas Jannen itsensäetsimismatkalle tunkevat mukaan myös vanhat remukaverit Räihä (Timo Lavikainen) ja Kämäräinen (Santtu Karvonen). Taikasienten, räjähdysten, tulipalojen ja kivulaiden osumien ja kymmenien väärinkäsitysten jälkeen on jälleen aika palata kotiin, jossa moni asia tuntuukin jo muuttuneen.

Tiina Lymin ohjastama Napapiirin sankarit 3 petraa parin vuoden takaisesta kakkososasta (2015), sillä se on parhaimmillaan silloin, kun se ei edes yritä olla hauska.

Vaikka nytkin sorrutaan tasaisin väliajoin lapsellisuuksiin ja tympeään alapäähuumoriin, pohjavire on henkilöhahmojaan suuresti ymmärtävä ja sympatiseeraava. Varsinkin Jannen matka on oikeista asioista tehty ja käsikirjoittaja Pekko Pesonen oivasti oivaltanut sen, mistä elämän myllerryksessä kuin kuulana flipperissä poukkoilevan miehen mielessä oikeasti on kysymys. Kuinka kauas onkaan miehen matkattava löytääkseen itsensä uudelleen?

Jussi Vatanen on kuin syntynyt arjen murjomaksi Janneksi, joka ystäviensä avulla, tai syystä, joutuu ponnistelemaan toden teolla löytääkseen valon takaisin kaamokseensa. Pamela Tolan Inari ei aikajatkumossa ole sitä vastoin sen suuremmin muuttunut, eikä varsinkaan touhu hänen ympärillään. Kari Ketosen liskomainen Pikku-Mikko saa jälleen hetkensä, mutta nyt tilaa annetaan myös muille laitahyökkääjille.

Taneli Mäkelä huvittaa kaikessa ja kaikille parasta tarkoittavana pomona, Timo Lavikainen ja Santtu Karvonen napsivat irtopisteitä ystäväänsä äärirajoille tukevina kavereina. Muita vastaantulijoita ovat mm. Kaisa Hela, Jani Volanen, Tommi Eronen, Paavo Kinnunen sekä Jarkko Niemi ja Heidi Lindén tunturissa taivaltavana nudistipariskuntana.

Yhteenveto

Napapiirin sankarit 3 ei missään nimessä ole virheetön esitys, mutta kuin vahingossa se onnistuu löytämään lausumattomia totuuksia olennosta nimeltä mies.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016