Alkuperäinen nimi: 
The New Mutants
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
94
The New Mutants
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/09/2020 - 14:48

Elokuva

Paetessaan isänsä William Lonestarin (Adam Beach) kanssa tornadon tieltä, Amerikan alkuperäiskansaa edustava Danielle ”Dani” Moonstar (Blu Hunt) saa vastaansa jotain vielä hirmumyrskyäkin pelottavampaa. Kun tyttö lopulta herää sairaalassa, hän saa kuulla kummallista fasiliteetia johtavalta tohtori Cecilia Reyesilta (Alice Braga) olevansa mutantti, itselleen ja myös muille kanssaeläjille vaarallinen, jos ei kykyjä opita kontrolloimaan. Samankaltainen luonnonoikku, mutta voimiltaan erilainen kuin samassa paikassa jo olevat amerikkalainen Sam Guthrie (Charlie Heaton), venäläinen Illyana Rasputin (Anya Taylor-Joy), Brasiliasta kotoisin oleva Bobby da Costa (Henry Zaga) sekä Skotlannista tuleva Rahne Sinclair (Maisie Williams). Nuoret toivovat saavansa koulutusta, voidakseen liittyä X-Men-ryhmään, mutta ilkeällä Essex Corporationilla on monikykyisten teinien tulevaisuudelle huomattavasti vaarallisempia suunnitelmia.

X-Men saagan uudelleenkäynnistykseksi suunnitellun The New Mutantsin matka valkokankaille on ollut mutkikas ja pitkä, sillä sen ensimmäinen teaseri nähtiin jo 2017 ja ensimmäinen ensi-iltakin oli suunnitelmissa pitää jo huhtikuun 13. päivä vuonna 2018. Sen jälkeen sitä siirrettiin liki vuodella helmikuuhun 2019 ja jälleen saman vuoden syksyyn Disneyn ja Foxin yrityskaupan vuoksi. Seuraavan kerran enskari jäi toteutumatta, koska haluttiin antaa tilaa originaalin X-Men-sarjan päättäneelle Dark Phoenixille (2019), eikä Korona-epidemiakaan tehnyt hyvää sen julkaisusuunnitelmille.

Nyt, vihdon ja viimein, näkee päivänvalon Tähtiin kirjoitettu virhe -elokuvalla (2014) mainetta hankkineen Josh Boonen ohjaama ja Knate Leen kanssa kirjoittama, ensimmäisenä sarjakuvasankareiden ja kauhuelokuvan symbioosina mainostettava The New Mutants, mutta lopputulos ei kasva osiensa summaksi. Tekijät ovat itse kuvailleet monsterimuhennostaan hybridinä John Hughesin nuorisodraamoja, Milos Formanin Yksi lensi yli käenpesää (1975) sekä Stephen Kingin Hohtoa (Stanley Kubrickin elokuvana 1980), mutta vaikka similariteetteja ko. teoksiin onkin muutamasti nähtävissä, mitään sen suurempaa ahaa-elämystä ei The New Mutants synnytä. Viiden päähenkilön kyvyt ovat sarjakuvasta tuttuja: yksi osaa liikkua äänen nopeudella, yksi hallitsee teleportaation ja toinen kykenee muuttumaan sudeksi, ja onpa mukana myös jättimäinen hirviökarhu ja vaaleanpunainen lohikäärme. Toimintajaksoja siis piisaa, mutta niistä jokainen tuntuu jo turhankin useasti nähdyltä. Eli ei mitään uutta auringon alla.

Teknisesti The New Mutants on värikästä efektiä efektin perään sylkevä tehostesirkus, jossa kaiken kolinan keskellä on mahdottoman hankalaa samaistua yhteenkään hahmoista. Sääli sinällään, sillä uudet kasvot ja asetelmat olisivat voineet palauttaa X-Menit takaisin sille huipulle, missä oltiin sarjan parhaiden osien, X-Men: First Classin (2011) ja X-Men: Days of Future Pastin (2014) aikoihin, ennen X-Men: Apocalypsea (2016) ja Dark Phoenixia.

Game of Thronesista tuttu Maisie Williams, Blu Hunt ja Anya Taylor-Joy tekevät minkä kykenevät esiintyessään suurimman osan ajasta vihreän taustan edessä. Alice Braga edustaa uhkaa ja onpa Adam Beachillekin annettu pari kohtausta.

Yhteenveto

Liian vähän liian myöhään. Levätköön X-Menit jo rauhassa.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016