Alkuperäinen nimi: 
Nope
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
131
Nope
Jussi U. Pellonpää, Pe, 19/08/2022 - 07:53

Elokuva

Haywoodin perhe, isä Otis Sr. (Keith David) ja jälkikasvu, lakooninen poika OJ (Daniel Kaluuya) ja energinen tytär Emerald (Keke Palmer) pyörittävät kituliasta hevostilaa Hollywoodin ja tv-maailman tarpeisiin. Muutaman epäonnisen sattuman jälkeen OJ on valmis myymään koko farmin lähikaupungissa ufo-tarinoihin erikoistunutta elämyspuistoa pitävälle Ricky ”Jupe” Parkille (Steven Yeun), mutta taivaalta tulee uhka, joka muuttaa, ja myös lopettaa, monen elämän. Emerald keksii lyödä rahoiksi taltioimalla kameralla outoja tapahtumia ja palkkaa hommaan paikallisen elektroniikkamyyjän Angelin (Brandon Perea) sekä kuuluisan kuvaajan Antlers Holstin (Michael Wincott), mutta pilvissä lymyilevä uhka on huomattavasti vaarallisempi ja voimakkaampi kuin kukaan osasi odottaa.

Koomikkona uransa aloittanut Jordan Peele tuli yhdellä ryminällä Hollywoodin ohjaamallaan ja kirjoittamallaan elokuvalla Get Out (2017), joka voitti parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin. Jatkoa seurasi elokuvalla Us (2019), joka niin ikään keräsi menestystä ja mammonaa. Näiden välissä mies ehti myös tuottaa Spike Leen elokuvan BlacKkKlansman (2018) sekä uuden version elokuvasta Candyman (2021). Peelen uusin, Nope, jatkaa menestystä.

Nope (väitetysti akronyymi sanoista Not Of Planet Earth) on kuin elokuva, jonka Steven Spielberg olisi Kolmannen asteen yhteydestä (1977) tehnyt, jos ajat olisivat olleet toiset. Yhtä lailla Nope on ihmiset ja perheen etusijalle keskellä outoja ja pelottavia tapahtumia nostava jännitysnäytelmä, mutta se vie tarinan huomattavasti vahvemmin jännityselokuvan ja jopa kauhutarinoiden suuntaan. Peele aloittaa ryminällä, pudotttelee vihjeitä matkan varrella ja pitää jännityksen kasvavana alusta loppuun. Henkilöiden käyttäytymismallit ja motiivit tulevat paitsi arjesta, myös sydämestä ja täten tuntuvat täysin uskottavilta. Kuten Peelen aiemmissakin elokuvisssa, myös Nopen taustalla kulkee vahva yhteiskunnallinen sanoma tyystin ilman spikeleemaista julistamista ja nyrkin heristelyä. Teknisesti Nope on erittäin hyvän näköistä elokuvaa, huippuluokan tehosteilla tykitetty tieteistarina, jonka takana ovat mestarikuvaaja Hoyte van Hoytema, leikkaaja Nicholas Monsour sekä tehokkaan scoren tehnyt, Peelen vakisäveltäjä Michael Abels.

Get Outista vuonna 2018 parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden saanut ja sen kolme vuotta myöhemmin elokuvasta Judas and the Black Messiah voittanut Daniel Kaluuya tekee takuutyötä OJ:na, ja aivan yhtä vahva panos on Nopessa myös tämän hyperenergistä Em-siskoa esittävällä Keke Palmerilla. Kaksikolla on niin täydellinen synkka, että heidän uskoo välittömästi olevan lähisukulaisia ja tunteneen toisensa koko ikänsä. Steven Yeun ja Brandon Perea tekevät niin ikään hyvää työtä, ja on aina suuri ilo nähdä karismaattinen Michael Wincott kähisemässä valkokankaalla.

Yhteenveto

Nope on erinomainen elokuva, peräpään tiukasti penkissä pitävä scifi-jännäri.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016