Pertsa ja Kilu
Jussi U. Pellonpää, Ke, 14/07/2021 - 20:21

Elokuva

Elellään kesäisessä Kotkassa. Pomottaja Pertsa (Olavi Kiiski) ja tätä aina seuraava Kilu (Oskari Mustikkaniemi) ovat parhaat kaverit, mutta Pertsalla on nyt paha huoli. Isän (Turkka Mastomäki) työt ovat sahalla loppumassa ja taloudelliseen ahdinkoon joutunutta perhettä uhkaa muutto Imatralle. Kaikki muuttuu, kun pojat pelastavat haaksirikosta kaksi ihmistä, tietämättä, että nämä ovat paitsi pankkiryöstäjiä, myös anastaneet juuri uponneen huvijahdin. Kun pojille selviää mistä todella on kyse, alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan etsiä uponnut aarre ja toimittaa konnat kaltereiden taakse. Tueksi ja turvaksi pojat perustavat ystäviensä kanssa pelottoman iskuryhmän nimeltä Viimeiset kaanit.

Ainakin allekirjoittaneen sukupolvi muistaa Väinö Riikkilän kirjojen pohjalta vuosina 1970-1973 tehdyn tv-sarjan Pertsa ja Kilu, jossa Tommi Auvisen ja Jyrki Thilin nuoret nimihenkilöt selvittelivät rikoksia satamakaupungissa. Vuonna 2000 TV2 tuotti Taavi Vartian kanssa uuden 12-osaisen version ja nyt samainen ohjaaja/käsikirjoittaja Vartia on tekaissut viikareiden seikkailuista ihka oikean elokuvankin. Runsaasti tv-keikkaa tehneellä Taavi Vartialla on vyöllään kolme kokopitkää, peikkopätkät Rölli ja kultainen avain (2013) ja Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus (2016), sekä löysäksi jäänyt teiniseikkailu Lomasankarit (2014), eikä Pertsa ja Kilu, vuosimallia 2021 nyt mahdottomasti tyyliltään niistä eroa.

Koko perheen elokuva kun on maalla, merellä ja ilmassa liukkaasti liikkuva, hellyttävällä tavalla vanhanaikaisen poikamainen seikkailu, jota ryyditetään Eki Halkan omalla tavallaan hauskoilla erikoisefekteillä. Vartia tuntuu kuitenkin olleen enemmän innoissaan toimintakohtauksista, ja silläpä draamankuljetus ja varsinkin dialogijaksot tuntuvat hyvinkin hätäiseen hutaistuilta ja paikoin pahasti ylitulkituiltakin. Homma lipsuu muutenkin paikoin tahattoman komiikan puolelle, vaikkei sentään Risto Räppääjien tasoisia rimanalituksia montaa nähdäkään. Pikkuväkeä hassuttelu tosin naurattaa varmasti kovasti.

Olavi Kiiskin Pertsan ja Oskari Mustikkaniemen Kilun rinnalle Vartia on kiinnittänyt hyvän ryhmän kotimaisia luottolärvejä. Pertsan vanhempina nähdään Turkka Mastomäki ja Anu Sinisalo ja Kilun kaitsijoina Ville Myllyrinne ja Elsa Saisio. Konnakaksikko Suokkoa ja Liisaa esittävät Elias Westerberg ja Mimosa Willamo, johtaja Ritavuorena on Veeti Kallio ja juttua tutkivana rikosetsivä Paavolana Hannes Suominen.

Yhteenveto

Pohjimmiltaan Pertsa ja Kilu on vauhdikas ja vilpitön veijarointi, jolla on sydän paikallaan. Jos vain sen elokuvallinenkin anti olisi ollut yhtä laskelmoimatonta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016