Alkuperäinen nimi: 
Pertsa ja Kilu - Faaraon sormus
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
79
Pertsa ja Kilu - Faaraon sormus
Jussi U. Pellonpää, Pe, 20/01/2023 - 19:21

Elokuva

Kun Pertsa (Pauli Kesälä) ja Kilu (Leon Ruokola) saavat käsiinsä pullopostin ja mystisen kartanpalan, alkaa seikkailu, joka vie pojat kauas kotokulmilta Kotkasta. Matkalle aina Kreikkaan saakka päätyvät mukaan myös indentiteettikriisistä kärsivät kaksostytöt Vappu ja Kerttu (Kaarina ja Klaara Mattila), vanha tuttu Pirkko (Sara Vänskä), vilunkimies Diileri-Jere (Joonas Vartia) sekä salamatkustajana suurrikollinen Annabella Pehko (Alina Tominikov). Reissulla vastaan tulee myös muutama vakavampi kysymys lapsuuden lopusta.

Ohjaaja Taavi Vartialle Väinö Riikilän 1950-luvulla luomat Pertsa ja Kilu -seikkailut ovat jo tuttuja, sillä hän on onjannut niiden pohjalta vuonna 2000 12-osaisen tv-sarjan ja koko illan elokuvan Pertsa ja Kilu vuonna 2021. Nyt sille saadaan jatkoa nimellä Pertsa ja Kilu - Faaraon sormus, joka ei paljoakaan poikkea ensimmäisestä, paitsi, että nyt sinne tänne huiteleva käsikirjoitus on vain kasa ideoita, joita yritetään toteuttaa tarinan kustannuksella. Jälleen ollaan siis siinä pisteessä, että aikuiset elokuvantekijät luulevat, että lapsille voidaan myydä ihan mitä tahansa, kunhan pidetään meteliä. Meiningissä onkin paljon samaa kuin Vartian 2014 valmistuneessa laiskassa koko perheen seikkailuelokuvassa Lomasankarit.

Nina Linnovaaran kanssa tarinan kirjoittanut Vartia tunnu vieläkään olevan kiinnostunut dramaturgiasta likikään yhtä paljon kuin toimintakohtauksista, joissa kopioidaan köyhästi paljon kuuuluisempien isoveljien tyyliä paikoin kuvakulmiakin myöten. Panu Aaltion heroistinen musiikki on kuin suoraan John Williamsin nuottikirjasta kopioitua.

Ensimmäisestä elokuvasta ulos kasvaneet päähenkilöt ovat nyt saaneet uudet tulkit Pauli Kesälästä ja Leon Ruokolasta, joilla on keskenään ihan kiva synkka. Viimeksi järisyttävän kovan roolin elokuvassa Järjettömän paska idea tehnyt Alina Tomnikov pärjää nytkin reippaasti takaseinään tulkittuna pahiksena Annabellana mainiosti. Poikien vanhempina jatkavat pikarooleissa Anu Sinisalo, Elsa Saisio, Turkka Mastomäki ja Ville Myllyrinne. Näyttäytymässä käyvät myös jo ensimmäisestä osasta tutut  Veeti Kallio kapteeni Ritavuorena sekä Hannes Suominen rikosetsivä Paavolana.

Yhteenveto

Passelin pituinen Pertsa ja Kilu - Faaraon sormus on pahimmillaan naiivi ja jäykkä, mutta kuitenkin ihan hyvä vaihtoehto kännykän tai tabletin jatkuvalle räpläilylle. Mutta saadaanko uusi sukupolvi sitten katsomaan tällaista lapsikatsojia aliarvioivaa kevyt-seikkailua muuta kuin väkisin, onkin sitten ihan eri juttu.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016